Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Πώς μπήκε στην ζωή μας η κρίση τεχνολογίας.
-Με ποιους τρόπους μπορείς να την χειριστείς.
Μοιάζει οξύμωρο, αλλά είναι δύσκολο να βλέπεις συνέχεια στο Facebook ή το Instagram τους φίλους σου να διασκεδάζουν και να τρώνε σε όμορφα εστιατόρια. Πολλοί το βρίσκουν άσχημο, γιατί πολύ απλά νιώθουν ότι λείπουν από όλη την διασκέδαση ή ότι δεν είναι το ίδιο όμορφοι και πετυχημένοι όσο τα άτομα που ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα. Αν το παραπάνω σου ακούγεται γνώριμο, τότε μπορεί και εσύ να πάσχεις από «κρίση τεχνολογίας».
Τι είναι η συγκεκριμένη κρίση
Όσο και αν ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα είναι μέρος της ζωής ενός ανθρώπου και όχι η καθημερινότητά του, είναι δύσκολο να το έχουμε μόνιμα στο νου μας. Σε άρθρο σχετικά με την συγκεκριμένη κρίση που δημοσιεύθηκε στο Quartz, ο συγγραφέας David Schwartz εξηγεί γιατί συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους αλλά και γιατί αυτή η κακή συνήθεια, μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς.
«Η συγκεκριμένη συνήθεια προκαλεί το συναίσθημα του να γνωρίζουμε ακριβώς τι δεν έχουμε εμείς, αλλά έχει κάποιος άλλος εκεί έξω. Μας κάνει να νιώθουμε άβολα και άσχημα«, εξηγεί και τονίζει ότι τα παραπάνω συναισθήματα είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με την κρίση τεχνολογίας.
Ο λόγος που εμφανίζεται η κρίση τεχνολογίας
Τα κοινωνικά δίκτυα και η τεχνολογία δεν γίνεται να εξαφανιστούν από την ζωή μας, μπορούμε όμως να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά και να παίρνουμε από εκείνα μόνο όσα μας εξυπηρετούν.
Από την μια τα κοινωνικά δίκτυα μας άνοιξαν παράθυρο στον κόσμο και σε πάρα πολλές πληροφορίες και βέβαια βοηθούν σημαντικά στην επικοινωνία. Επιπλέον, μας βοηθούν να έχουμε πρόσβαση σε παγκόσμιες τάσεις ή και σε προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη, σύμφωνα με την ψυχολόγο Mayra Mendez που εργάζεται σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια.
Βέβαια, τίποτα δεν έρχεται χωρίς μειονεκτήματα. «Ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στην ζωή μας έχει να κάνει κυρίως με ψυχολογικούς παράγοντες. Μπορούν να μας φθείρουν συναισθηματικά αλλά και ψυχολογικά, ακόμα και σωματικά», τονίζει.
«Για παράδειγμα, τα κοινωνικά δίκτυα ωθούν τους χρήστες να αφοσιώνονται στις συσκευές τεχνολογίας και να είναι λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά, το σπίτι ή και το σχολείο. Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στη δουλειά ή στα καθήκοντά μας, στην έλλειψη ύπνου, σε άσχημες σκέψεις και απερίσκεπτη συμπεριφορά», αναφέρει στην συνέχεια.
Μάλιστα, η τεχνολογία μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στις σχέσεις μας. «Είναι σαν δρόμος δύο κατευθύνσεων. Είτε θα νιώσουμε πιο κοντά στους φίλους, την οικογένεια μας αλλά και σε όσους έχουμε γενικά κοινά ενδιαφέροντα, είτε όχι. Για παράδειγμα αν κανείς δεν πατάει ”μου αρέσει” στις δημοσιεύσεις μας, μπορεί να νιώσουμε απομόνωση και ότι γενικά δεν είμαστε αποδεκτοί», λέει ο καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Fordham , Paul Levinson στο Thrive Global.
Στην γενιά που έχει μεγαλώσει με κοινωνικά δίκτυα όμως, μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα, αναφέρει ο Levinson μεταξύ άλλων και τονίζει πως ακόμα και αν η γενιά σου δεν τα είχε στα χέρια της από νεαρή ηλικία, μπορείς πάλι να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου.
Πώς να ανακάμψεις ή να αποφύγεις την κρίση τεχνολογίας
Το πρώτο βήμα για να ανακάμψεις από μια τέτοια κρίση, είναι το να αποδεχθείς ότι η τεχνολογία έχει και αρνητικά και θετικά, όπως και τα κοινωνικά δίκτυα άλλωστε. Πρέπει μάλιστα, να είσαι πιο προσεκτικός στην χρήση τους και σίγουρα οι παρακάτω τρεις τρόποι θα σε βοηθήσουν:
Απόφυγε να τα χρησιμοποιείς πολύ ώρα
Ένα από τα Thrive Microsteps που θα σε βοηθήσουν να κάνεις σωστή χρήση, είναι να έχεις όρια στο πόση ώρα περνάς στα αγαπημένα σου κοινωνικά δίκτυα. Αυτό θα βοηθήσει να ελαττώσεις το στρες σου και να αυξήσεις την συγκέντρωσή σου. «Η περιορισμένη χρήση social media βοηθάει στην ισορροπία σου», τονίζει η Mendez.
Προσπάθησε να επικοινωνείς με τους ανθρώπους από κοντά και όχι μέσω μιας οθόνης
Σίγουρα είναι βολικό να μιλάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα από την άνεση του σπιτιού σου, στο κρεβάτι σου και την ώρα που φοράς πιτζάμες αλλά αυτό δεν θα σε βοηθήσει. Η Mendez υποστηρίζει ότι πρέπει να μάθεις να αλληλεπιδράς με τους οικείους σου δια ζώσης, ώστε να αποφύγεις ή να ξεπεράσεις μια κρίση τεχνολογίας. Θυμήσου ότι μπορείς πάντα να βάλεις σαν προτεραιότητα κάτι που σε κάνει χαρούμενο, όσο πιεσμένο πρόγραμμα και να έχεις.
Πρόσεχε τι μοιράζεσαι online αλλά και ποιες πληροφορίες διαβάζεις
Το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα είναι σαν μια τεράστια εγκυκλοπαίδεια με πληροφορίες αλλά και με επιλογές διασκέδασης. Να είσαι επιλεκτικός αναφορικά με το τι διαβάζεις, τι ακούς και τι μοιράζεσαι με τους υπόλοιπους, όσο πλοηγείσαι στο διαδίκτυο. Θυμήσου ότι αν διαφωνείς με κάτι που διαβάζεις online, ή αν κάποιος διαφωνεί μαζί σου, είναι καλύτερα να λυθεί το όλο θέμα από κοντά και όχι από τα σχόλια του Facebook.
Διάβασε ακόμα:
Συμβουλές από έναν ειδικό για να παραμείνεις ήρεμος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σου