Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις «αυτό – αποτελεσματικότητα».
-Πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.


Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο «αυτό – πεποίθηση» αλλά έχεις ακούσει ποτέ τον όρο «αυτό – αποτελεσματικότητα». Σύμφωνα με την Erica Carleton βοηθό καθηγητή στο τμήμα ανθρώπινων σπουδών στο Πανεπιστήμo Saskatchewan, η «αυτό – αποτελεσματικότητα» είναι ουσιαστικά «η πίστη ενός ατόμου στις ικανότητές του, στο ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα». Ο ψυχολόγος Albert Bandura, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τον όρο το 1977. Συχνά, η «αυτό – αποτελεσματικότητα» μπορεί να συνδεθεί με ορισμένες ικανότητες. Δηλαδή, η «αυτό – αποτελεσματικότητά» σου μπορεί να είναι υψηλή στην δημιουργικότητα, αλλά χαμηλή στη λήψη αποφάσεων.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική; Η ικανότητα σου να πετυχαίνεις τους στόχους σου σχετίζεται κατά έναν βαθμό στο «κατά πόσο πιστεύεις ότι θα τους πετύχεις», λέει η Alicia Grandey, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Penn State, στο Thrive Global.

Aν εσύ ο ίδιος, αμφισβητείς την ικανότητά σου και έχεις χαμηλή «αυτό – αποτελεσματικότητα», τότε τελικά ο τρόπος σκέψης σου θα είναι αρνητικός. Η Grandey τονίζει πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραιτηθείς από πολλά πράγματα στην ζωή σου, τα οποία θα μπορούσες να καταφέρεις. Όταν όμως καλλιεργείς την αποτελεσματικότητά σου, τότε είσαι πιο ευέλικτος σχετικά με τις μεθόδους σου και τελικά αναζητάς πιο εύκολα βοήθεια.

Τελικά, το να καλλιεργείς την «αυτό – αποτελεσματικότητά» σου θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο επιτυχημένος, πιο γρήγορα. Παρακάτω θα βρεις τέσσερις τρόπους, που οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορείς να την καλλιεργήσεις.

Μην σταματάς να προσπαθείς

Προκειμένου να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση σχετικά με μια ικανότητά σου, τότε πρέπει να πιέσεις ο ίδιος τον εαυτό σου να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια και απλά να κάνει μια δοκιμή ώστε να δει τι μπορεί να πετύχει. Η Grandey λέει ότι μόλις κάνεις αυτό το βήμα, πρέπει να αναζητήσεις feedback σχετικά με τα λάθη και τα σωστά σου και μετά απλά να μην σταματάς να προσπαθείς.

Δες και μάθε

Αν θέλεις να βελτιωθείς σε ένα μέρος της δουλειάς σου, παρακολούθησε πώς το κάνει ο ειδικός στο γραφείο. Για παράδειγμα αν θέλεις να γίνεις καλύτερος στην επεξεργασία ενός βίντεο, πήγαινε στο δωμάτιο που γίνεται το μοντάζ και παρακολούθησε την δουλειά των επαγγελματιών. Η Grandey θεωρεί ότι αυτή η στρατηγική δουλεύει καλύτερα στα άτομα που έχουν παρόμοια οπτική αναφορικά με την δουλειά τους.

Ζήτα βοήθεια

Το να κάνεις συζητήσεις με τους φίλους σου και να διατυπώνεις τις ανησυχίες σου, βοηθάει πολύ σύμφωνα με την Grandey. Η επιρροή που έχουν πάνω σου τα αγαπημένα σου πρόσωπα είναι μεγάλη, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνους να σου ανυψώσουν το ηθικό.

Σκέψου πως θα νιώθεις μετά που θα έχεις καταφέρει κάτι

«Είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψουμε στον εαυτό μας όταν νιώθουμε πεσμένοι», λέει η Grandey. Για αυτό, πρέπει ο ίδιος να καλλιεργήσεις έναν θετικό τρόπο σκέψης. Βρες ένα απόφθεγμα που σου ταιριάζει και επανάλαβέ το ή σκέψου πως θα νιώσεις μόλις έχεις πετύχει τον στόχο σου.

Διάβασε ακόμα:

7 Βήματα Που Θα Σε Βοηθήσουν Να Θέσεις Τους Στόχους Σου

Πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να σε βοηθήσει να διαφωνείς εποικοδομητικά στη δουλειά

Author(s)

  • Chloe Noor Khosrowshahi

    συντάκτρια του Thrive Global

    H Chloe Noor Khosrowshahi είναι συντάκτρια του Thrive Global και παράλληλα αρθρογραφεί και στο περιοδικό του πανεπιστημίου Brown.