Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι.
-Πώς θα αποφορτιστείς σωστά και θα γεμίσεις ταυτόχρονα μπαταρίες.


Είναι αλήθεια πως ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα να λύσει: Την παγκοσμιοποίηση, την αυτοματοποίηση και άλλα πολλά. Ωστόσο, παρόλο που αυτά είναι σημαντικά ζητήματα για εμένα, υπάρχει και ένα ακόμα άλυτο πρόβλημα: Το ότι εργαζόμαστε αδιάκοπα. Το θέμα βέβαια, δεν είναι μόνο οι ώρες που εργαζόμαστε αλλά και το τι κάνουμε εκτός δουλειάς, πώς επιλέγουμε δηλαδή να ξεκουραστούμε.

Η ξεκούραση είναι το μυστικό όλων των πετυχημένων ανθρώπων εκεί έξω και δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή και την υγεία μας. Ειδικοί, ανακάλυψαν συγκεκριμένες στρατηγικές και τρόπους για να ξεκουραζόμαστε σωστά και τελικά να αποδίδουμε καλύτερα στη ζωή και την δουλειά μας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αρκετοί, όπως και εγώ, ανακαλύψαμε την σημασία της ξεκούρασης μετά τα 50.

Εσύ όμως, μην κάνεις το ίδιο λάθος και υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου. Ακόμα και αν το επάγγελμά σου δεν θυμίζει αυτό του Αϊνστάιν ή του Τόνι Μόρισον, μπορείς να παραδειγματιστείς από εκείνους και να προσέχεις τον εαυτό σου.

Δες παρακάτω τις 10 εντολές της σωστής ξεκούρασης και μόλις τις εφαρμόσεις, σίγουρα θα αλλάξεις την ζωή σου.

 1. Πάρε στα σοβαρά την ξεκούρασή σου. Πολλές φορές νομίζουμε ότι ξεκούραση σημαίνει αδράνεια ή έλλειψη εργασίας. Ότι είναι κάτι που μας εμποδίζει να πετύχουμε τους στόχους μας και αυτό φυσικά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα η σκληρή δουλειά και η ξεκούραση είναι δύο αλληλένδετες έννοιες και η μία δεν υπάρχει χωρίς την άλλη.
 2. Συγκεντρώσου. Ένας ακόμα τρόπος για να υπάρχει χώρος για ξεκούραση στην ημέρα σου είναι να συγκεντρώνεσαι σε αυτά που έχεις να κάνεις. Μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα με μερικές ώρες συγκέντρωσης, παρά δουλεύοντας όλη μέρα με πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή.
 3. Να εναλλάσσεις τη σκληρή δουλειά με την ξεκούραση. Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι στον πλανήτη εναλλάσσουν περιόδους σκληρής δουλειάς με ίσης διάρκειας περιόδους ξεκούρασης.
 4. Ξεκίνα νωρίς το πρωί. Ο εγκέφαλος σου λειτουργεί καλύτερα το πρωί επομένως θα καταφέρεις πολλά περισσότερα και θα φύγεις νωρίτερα από το γραφείο.
 5. Άσε τη δουλειά πίσω σου. Ψυχολόγοι απέδειξαν ότι εκείνοι που συνέχιζαν να σκέφτονται την δουλειά ακόμα και όταν «ξεκουράζονταν», διαβάζοντας emails και απαντώντας σε μηνύματα, ήταν πολύ πιο δυστυχισμένοι από εκείνους που έκλειναν τα πάντα και αποφορτίζονταν. Μάλιστα εκείνοι που ανήκαν στη δεύτερη κατηγορία ήταν τελικά πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί στη δουλειά τους.
 6. Κλείσε τις συσκευές τεχνολογίας. Σε έναν κόσμο που η τεχνολογία είναι η δεύτερη φύση μας, απλά μεταφέρουμε τηνδουλειά από τον έναν χώρο στον άλλο. Κλείσε το κινητό σου και άδειασε τον εγκέφαλο σου. Θα κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση σου στην δουλειά.
 7. Πάρε μια εβδομάδα άδεια συχνά. Το ιδανικό διάστημα είναι μια εβδομάδα άδεια ανά τρεις μήνες. Έρευνα έδειξε ότι έτσι αποδίδεις καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στη δουλειά σου.
 8. Ξεκίνα μια δραστηριότητα. Οι άνθρωποι που έχουν χόμπι και αγαπούν τα αθλήματα είναι καλύτεροι επαγγελματίες σύμφωνα με έρευνες.
 9. Σήκω από τον καναπέ. Ακούγεται κλισέ αλλά όσο πιο πολύ κινείσαι, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο εγκέφαλός σου.
 10. Κοιμήσου. Ίσως το πιο λάθος στερεότυπο που υπάρχει είναι εκείνο σύμφωνα με το οποίο όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο πιο σωστός επαγγελματίας είσαι. Ο ύπνος δεν σε ξεκουράζει μόνο σωματικά. Ξεκουράζει και τον εγκέφαλό σου και του δίνει χρόνο να καταχωρίσει και να φιλτράρει τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσα στην ημέρα. Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί στον εγκέφαλό μας τοξίνες που σχετίζονται με την άνοια.

Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να μην κοιμάται ποτέ, αλλά εμείς σαν άνθρωποι έχουμε ανάγκη την ξεκούραση. Η έλλειψή της άλλωστε, φέρνει κόπωση και εξάντληση και σίγουρα αυτά δεν θα μας βοηθήσουν στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

Διάβασε ακόμα:

Ξεκούραση: Μία (απαραίτητη) πολυτέλεια

Τι Μπορείς Να Κάνεις Μετά Τις 20.00 Για Να Αποφορτιστείς Από Μία Κουραστική Μέρα

Author(s)

 • Alex Soojung-Kim Pang

  συγγραφέας

  Ο Alex Soojung-Kim Pang είναι συγγραφέας.
 • Arianna Huffington

  Ιδρύτρια του Thrive Global

  Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.