Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Αν ο τρόπος που σε έμαθαν να αγαπάς είναι λάθος.
-Πώς σε επηρεάζει η αληθινή αγάπη.


«Φάε όλο το φαγητό σου αλλιώς δεν θα σε αγαπάω». Κάπως έτσι ξεκινούν τα πρώτα μαθήματα αγάπης για τους περισσότερους από εμάς. Με όρους και κανόνες. Οι γονείς σου ή και άλλοι, σε έμαθαν πώς να αγαπάς. Όμως αγαπάς σωστά;

Τι ακριβώς είναι η αγάπη; Η αγάπη έχει έναν μοναδικό ορισμό ή έχει ένα διαφορετικό ορισμό για τον καθένα μας; Και αν έχει διαφορετικό ορισμό πώς ακριβώς μπορούμε να συνδεθούμε με την ίδια αγάπη, αφού ο καθένας θα αγαπά, θα την κατανοεί και θα την εκφράζει διαφορετικά;

Μήπως τελικά δεν ξέρεις ν’ αγαπάς πραγματικά;

Τι κι αν ξέρεις να μιλάς πολλές και ξένες γλώσσες αν δεν έχεις μιλήσει ποτέ τη γλώσσα της αγάπης. Και είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβαίνει. Να μην ξέρεις να τη μιλάς αν ζεις μακριά ή κοντά από τους σημαντικούς ανθρώπους σου, αλλά δεν έχεις πραγματική αγάπη προς αυτούς.

Γιατί η αγάπη δεν περιλαμβάνει προϋποθέσεις, συμβόλαια, όρους, κανόνες και συμφέρον. Η αγάπη είναι το δέντρο της ζωής και τα κλαδιά της είναι όλα τα όμορφα συναισθήματα και οι αρετές που υπάρχουν στον κόσμο τούτο. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει ελευθερία, χαρά, συγχώρεση, υπομονή, επιμονή, κατανόηση, σεβασμός, ελπίδα, φροντίδα, στοργή συντροφικότητα, αλήθεια, ειλικρίνεια, θάρρος …και πόσα άλλα χωρίς αγάπη.

Ακούς συχνά «αυτόν τον άνθρωπο τον αγάπησα πολύ». Αυτό μπορεί να σημαίνει «δεν τον αγάπησα ποτέ». Η αγάπη, όμως, δεν είναι κονσέρβα για να λήξει. Δεν χάνεται, δεν κατοικεί στο παρελθόν, δεν κρατάει κακία, αλλά ζει στο πάντα. Η αγάπη όλα τα μπορεί, δίνει ευκαιρίες, συγχωρεί τα λάθη και προχωρά. Η αγάπη δεν είναι ούτε λίγη, ούτε πολύ, η αγάπη είναι αγάπη. Αγάπη είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις τίποτα απολύτως για ανταπόδοση. Και ο άνθρωπος που ξέρει να αγαπά συνήθως νιώθει ευγνώμων για όσα δίνει και όχι για απαραίτητα για όσα παίρνει. Μπορεί να δίνει περισσότερα, όμως, τελικά παίρνει μέσα από αυτό, καταλήγοντας να πετά στον ουρανό της ευτυχίας και της εξέλιξης.

Αν όμως σε τίποτα από τα παραπάνω δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιθανό ν’ αγαπάς με τρόπο εγωιστικό. Ακόμα, όμως, κι αν έμαθες να αγαπάς με λάθος τρόπο, να θυμάσαι ότι δεν φταις εσύ γι’ αυτό αλλά οι δάσκαλοί σου. Στο χέρι σου να μάθεις τη σωστή αγάπη, την αγάπη που συμπορεύεται με την ευτυχία, που είναι η ίδια η ζωή κι αυτό είναι σίγουρα επιλογή και ευθύνη αποκλειστικά δική μας.

Η αγάπη, όμως, δεν είναι κονσέρβα για να λήξει. Δεν χάνεται, δεν κατοικεί στο παρελθόν, δεν κρατάει κακία, αλλά ζει στο πάντα.

Ξέχνα το «εγώ έτσι αγαπώ»

Γιατί να το κάνεις; Επειδή κρύβει, εγωισμό, προσωπικά συμφέροντα και βόλεμα. Αλλά όχι δεν είναι κακό. Είπαμε έτσι σε έμαθαν κι αυτούς που σε έμαθαν κάποιοι τους έμαθαν. Φυσικά είναι ωραία να σε φροντίζουν, να σε αγαπούν, να σου προσφέρουν. Γιατί όλα αυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα και ίσως αυτή την ομορφιά να τη μεταφράζεις σε αγάπη. Θα πρέπει να αναρωτηθείς όμως. Είναι όντως εκδήλωση αγάπης από εκείνον που σε αγαπά, το να κάνει όμορφα πράγματα για σένα; Ή μήπως τα κάνει από φόβο, ανασφάλεια μη σε χάσει ή έντονη κτητικότητα; Και από την άλλη; Ποια είναι η δική σου αγάπη προς αυτόν; Δεν μπορείς να εξετάζεις τι σου δίνει χωρίς να εξετάζεις τι δίνεις κι εσύ. Εσύ μπορεί να θες να αισθάνεσαι ασφάλεια, σιγουριά, χαρά, αγάπη μέσα από όσα παίρνεις από τον άλλο και να το απολαμβάνεις αυτό. Αλλά δεν είναι η δική σου αγάπη αυτή η ικανοποίηση και δεν θα σε γεμίζει για πάντα αυτό. Στην αγάπη δεν κατοικεί η ζήλεια, ο φόβος, το μίσος, ο εγωισμός, η παγωμένη καρδιά, η κακία, οι αρνητικές σκέψεις και τα πάθη. Μην ξεγελιέσαι αν ζεις μια περίοδο ευτυχίας λόγω της αγάπης που εισπράττεις που σε βολεύει και νομίζεις πως λειτουργεί σωστά. Επειδή ουσιαστικά μπορεί να λειτουργεί λάθος και αργά η γρήγορα να καταλήξει σε άδοξο τέλος. Μην προσπαθήσεις να βάλεις στο καλούπι των προσωπικών σου αναγκών τον άνθρωπό σου, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την ευτυχία σου. Αυτό δεν θα σε βοηθήσει στην εξέλιξή σου. Αν λειτουργείς έτσι, μια μέρα θα ξυπνήσεις και θα αντιληφθείς ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, κάτι πρέπει να αλλάξει.

Τι να θυμάσαι για την αληθινή αγάπη

Η αληθινή αγάπη μια μέρα θα σου χτυπήσει την πόρτα. Στην αρχή το φως της θα σε γοητεύσει. Πρόσεχε, όμως, γιατί αν έχεις μάθει να ζεις στο σκοτάδι της άρρωστης εγωιστικής αγάπης, γρήγορα θα φοβηθείς, δεν θα αντέξεις την ελευθερία και θα την κρατήσει μακριά σου. Θα ψάξεις δικαιολογίες και αφορμές για να φύγεις και θα πας να ζήσεις εκεί που έμαθες να ζεις με όσα θέλεις για προσωπική ικανοποίηση της «βολής» σου.

Η αληθινή αγάπη δεν θα σε ακολουθήσει στο σκοτάδι. Θα μείνει εκεί που ανήκει, στο φως. Όμως αν τολμήσεις να το προσπαθήσεις μαζί της, μετά από λίγο θα λάμπεις και εσύ. Ακολούθησε το ένστικτό σου, διεκδίκησε την αγάπη και τη χαρά. Σίγουρα θα σου δοθεί η ευκαιρία να το κάνεις. Τόλμησέ το! Άφησε τον εγωισμό και αγάπα με αγάπη.

Διάβασε ακόμα:

Μπορεί Να Σωθεί Η Σχέση Σου;

Έρωτας Χωρίς Όρια: Ποιο Το Πρόβλημα;

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.