Σας έχει τύχει να συναντήσετε κάποιον για πρώτη φορά και μόλις τον είδατε να σκεφθείτε: «Αυτός δεν ξέρω γιατί αλλά δε μ’ αρέσει καθόλου!» Μια απλή απάντηση θα ήταν πως εσείς είστε ένας εσωστρεφής άνθρωπος και ο άνθρωπος που μόλις συναντήσατε είναι εξωστρεφής. Και αυτό γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τους εξωστρεφείς ως αλαζονικούς, υπεροπτικούς, θρασείς και καταπιεστικούς. Οι εξωστρεφείς από την άλλη τείνουν να βλέπουν τους εσωστρεφείς λιγομίλητους, σπασίκλες, ανασφαλείς και κοινωνικά απροσάρμοστους. Αυτή η φυσική και σχεδόν υποσυνείδητη τάση χρησιμεύει σαν ένα φίλτρο που συχνά αναφέρεται ως η πρώτη εντύπωση μέσω της οποίας κρίνονται τα μελλοντικά λόγια και πράξεις του ατόμου.

Γενικά στους ανθρώπους αρέσουν αυτοί με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες απόψες και προοπτικές. Δεδομένου πως οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς έχουν διαφορετικές προοπτικές, βλέπονται μεταξύ τους διαφορετικά με αποτέλεσμα πολύ συχνά στην πρώτη τους συνάντηση να έχουν την τάση να αντιπαθήσει ο ένας τον άλλο. Οι εξωστρεφείς επικεντρώνονται στον έξω κόσμο ενώ οι εσωστρεφείς παραμένουν ενδοσκοπικοί. Οι εξωστρεφείς παίρνουν την ενέργειά τους από άλλους ανθρώπους ενώ οι εσωστρεφείς από μέσα τους και ξεκινούν συνήθως την ημέρα τους με φορτισμένες πλήρως τις «κοινωνικές» μπαταρίες οι οποίες με την κοινωνική συναναστροφή αποφορτίζονται με την πάροδο της ημέρας. Τότε αποσύρονται μέσα τους μέχρι να επαναφορτιστούν. Αντίθετα οι εξωστρεφείς που παίρνουν την ενέργειά τους από τους άλλους φορτίζουν συνεχώς τις «κοινωνικές» τους μπαταρίες με τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Οι διαφορές σε αυτές τις δυο κοσμοθεωρίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική δυσφορία. Οι εσωστρεφείς είναι ενδοσκοπικοί και τείνουν να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Κατά συνέπεια η απογοήτευση που αισθάνονται με τις πράξεις των εξωστρεφών συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και όταν αυτή φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο τότε εκρήγνυνται εναντίον των εξωστρεφών οι οποίοι με τη σειρά τους προσπαθούν να καταλάβουν τι στο καλό έχει συμβεί και παρεξηγήθηκαν μαζί τους.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους είναι πως οι εσωστρεφείς έχουν ένα νευρικό σύστημα που διεγείρεται ευκολότερα από εκείνο των εξωστρεφών, για παράδειγμα δε μπορούν να παραμείνουν σε ένα περιβάλλον (Cain, 2014. Cervone, & Pervin, 2013) με πολύ κόσμο και μεγάλη φασαρία διότι είναι πιθανό να τους προκαλέσει ένταση και δυσφορία. Αντίθετα οι εξωστρεφείς αναζητούν ένα τέτοιο περιβάλλον ιδιαίτερα αν πρόκειται να διασκεδάσουν με την παρέα τους και να κάνουν νέες γνωριμίες. Μιλούν με αυτοπεποίθηση και αυθορμητισμό. 

Οι εσωστρεφείς θα σκεφτούν πολύ πριν μιλήσουν, περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εκφραστούν  και γενικά εκφράζονται καλύτερα όταν γράφουν παρά όταν συζητούν. Σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ψυχροί και απόμακροι, γεγονός το οποίο δεν ισχύει καθώς είναι άτομα με μεγάλη ευαισθησία και συχνά πολύ υψηλό IQ.

Στις συζητήσεις μεταξύ τους οι εσωστρεφείς συνήθως σταματούν μεταξύ των σκέψεων για να σχεδιάσουν το επόμενο πράγμα που θέλουν να πουν. Οι εξωστρεφείς παρά το γεγονός πως βλέπουν την παύση της συνομιλίας του άλλου προσώπου, αυτοί συνεχίζουν τη συζήτηση, αφήνοντας το εσωστρεφές άτομο απογοητευμένο και ανυπόμονονα να συνεχίσει αυτό που ήθελε να πει.

Οι εξωστρεφείς αν θέλουν κάτι, απλά το αγοράζουν. Αν θέλουν να κάνουν κάτι, κάνουν ακριβώς αυτό, τείνουν να αγοράζουν πράγματα που δεν θέλουν πραγματικά και να κάνουν πράγματα που πραγματικά δεν θέλουν να κάνουν. Οι εσωστρεφείς τείνουν να ερευνούν τα αντικείμενα που θέλουν να αγοράσουν και τα πράγματα που κάνουν.

Στην εργασία τους οι εξωστρεφείς  έχουν την τάση να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, βγάζουν εις πέρας πολλές ασχολίες ταυτόχρονα και σχεδόν λατρεύουν τα ρίσκα (και τα τυχερά παιχνίδια). Η έξαψη που προκαλείται όταν κυνηγούν υψηλόβαθμες θέσεις, χρήματα και κοινωνική καταξίωση, αποτελεί γι’ αυτούς απόλαυση.

Οι εσωστρεφείς από την άλλη εργάζονται με ηπιότερους τόνους. Προτιμούν να προχωρήσουν σε μια απόφαση ύστερα από καλή σκέψη και εστιάζουν σε ένα πράγμα τη φορά. Η καλή φήμη και οι υψηλές απολαβές δεν τους συγκινούν τόσο. 

Τέλος, ένα εξωστρεφές άτομο είναι πιο πιθανό να νιώσει φόβο απέναντι στη μοναξιά, ενώ ένα εσωστρεφές απέναντι σε μια κοινωνική σύγκρουση.

Η αλλαγή λοιπόν της πρώτης εντύπωσης είναι δύσκολη γιαυτό ένα άτομο που σχηματίζει αρνητική εντύπωση για ένα άλλο δεν είναι διατεθημένο να το συναντήσει και δεύτερη φορά. Επιπλέον δεν έχει και τη διάθεση να αλλάξει γνώμη και να παραδεχτεί πως έκανε λάθος (η αρχή της ψυχολογικής συνέπειας). Έτσι η διατήρηση μιας λανθασμένης πρώτης εντύπωσης προκαλεί λιγότερο άγχος από την παραδοχή ενός σφάλματος και την υιοθέτηση μιας άλλης θέσης.

Το να γνωρίζετε λοιπόν τι σας κάνει να μη σας αρέσει κάποιος που συναντήσατε για πρώτη φορά σας βοηθά να προσαρμόσετε το στυλ της επικοινωνίας σας, ώστε να προωθήσετε τις μελλοντικές κοινωνικές και επαγγελματικές σας σχέσεις ακόμα και τις προσωπικές, που αυτό τελικά είναι το ζητούμενο.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να πετύχεις την καριέρα σου όντας εσωστρεφής;

Πώς να λύσουμε γρήγορα ένα πρόβλημα που προκύπτει;

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.