Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική. Περισσότερα από 50.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον πλανήτη τιμούν τα γενέθλια του ιδρυτή της, Λόρδου Baden-Powell, οργανώνοντας δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του.

Ο Ελληνικός Προσκοπισμός

Φέτος, ο Ελληνικός Προσκοπισμός γιορτάζει τα 110 χρόνια του, με την Προσκοπική Κίνηση να αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους έχοντας στο πλευρό της 25.000 μέλη σε 350 γειτονιές.

Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση, βοηθούν παιδιά και εφήβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους. Βασισμένοι στις αξίες του εθελοντισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς, αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, αναδεικνύουν προσωπικότητες που ξέρουν να λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες, αναλαμβάνοντας συνειδητά ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Τα οφέλη από την ενασχόληση με τον προσκοπισμό δεν σταματούν εδώ.

Τα οφέλη της συμμετοχής των νέων σε εθελοντικές δράσεις

Νέα έρευνα αναδεικνύει τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των εθελοντών αναφέρει ότι από τότε που ξεκίνησε να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του, έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλεί από τη ζωή κατά 70%, η αυτοεκτίμησή του κατά 66%, ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς κατά 42% και του στρες κατά 33%. Μήπως ήρθε η στιγμή να το σκεφτείς κι εσύ;

Γιατί σε πείσμα ενός κόσμου που αντιμετωπίζει συγκρούσεις, φτώχεια, αλλαγή κλίματος και φυλετικές ανισότητες, ο Προσκοπισμός συνεχίζει να αποτελεί μία ελπίδα φωτός για ένα καλύτερο αύριο, ενδυναμώνοντας τους νέους να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι σε τοπικό επίπεδο.

Μάθε περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους εδώ.

Διάβασε ακόμα:

Μια Προσωπική Πρόκληση Για Τη Σωτηρία Του Πλανήτη Μας!

Γονείς Εθελοντές; Ωφελημένα Παιδιά