Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το «εκδικητικό πορνό».
-Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοια φαινόμενα.


Πλέον αποτελεί μάστιγα η διακίνηση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ερωτικών στιγμών ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναικών. Αναφερόμαστε στο φαινόμενο του “revenge porn” ή αλλιώς «εκδικητικό πορνό». Αποτελεί υποκατηγορία του Cyber-Stalking το οποίο είναι μια μορφή εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο που γίνεται όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρενοχλήσει ή να απειλήσει ένα άλλο άτομο .

Το «revenge porn αποτελεί μια μορφή κακοποίησης με τραυματικές συνέπειες στο θύμα και σχετίζεται με τη διακίνηση προσωπικών στιγμών του ζευγαριού στο διαδίκτυο. Γνωρίζεις έναν άνθρωπο, τον ερωτεύεσαι, μοιράζεσαι συναισθήματα και σκέψεις και στο τέλος δημοσιοποιεί τις ερωτικές σας στιγμές. Τα θύματα συνήθως είναι γυναίκες και κάπως έτσι ξεκινά ο εφιάλτης…

Πως νιώθει το θύμα;

Το θύμα νιώθει ντροπή για αυτό το συμβάν και επιθυμεί την απομόνωση διότι δεν δύναται να διαχειριστεί τα κακεντρεχή σχόλια της κοινωνίας. Η απομόνωση όμως δεν βοηθά και τότε το θύμα υπεισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο ενοχών και απολογισμού, γεγονότα τα οποία δεν είναι καθόλου λειτουργικά και δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης νευρωτικών και καταθλιπτικών συμπεριφορών. Δυστυχώς τα στερεότυπα και δη σε μια πατριαρχική κοινωνία αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω επούλωση του ψυχικού τραύματος. 

Το «εκδικητικό πορνό» αποτελεί μια οδυνηρή εμπειρία και το ενδιαφέρον όλων βρίσκεται στο θύμα.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τον θύτη;

Ο θύτης, νιώθει ικανοποίηση από την πράξη του. Συνήθως τέτοιοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια, γεγονός το οποίο τους οδηγεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, με σκοπό να προκαλέσουν πόνο και εκδίκηση στον άλλο και έτσι να καλύψουν το κενό που υπάρχει μέσα τους. Ο θύτης κατακλύζεται από ένα κρεσέντο δύναμης και εξουσίας απέναντι στο θύμα  μέσα από τον πόνο που του προκαλεί. Μιλάμε για ένα άτομο το οποίο δεν έχει ενσυναίσθηση διότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του στο θύμα.

Υπάρχει στίγμα στα θύματα;

Πολλές φορές η κοινωνία, δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για το φαινόμενο και μπορεί να αποδώσει την ευθύνη στο θύμα, αναφέροντας ότι δεν προστάτεψε τον εαυτό του δείχνοντας ενδοτική στάση απέναντι στις επιθυμίες του θύτη. Έτσι δημιουργείται ένα πολύ τεταμένο κλίμα το οποίο εντείνει τις ενοχές και την απομόνωση του θύματος. Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό στίγμα θα πρέπει να γίνει κατανόηση του φαινομένου, ώστε να μειωθεί η ευθύνη του θύματος και να μπορέσει να πάρει άμεση υποστήριξη και βοήθεια.  

Θα πρέπει η κοινωνία να σταθεί αρωγός στα θύματα και να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές ώστε να μπορέσει να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο.  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποσιώπηση διαιωνίζει τέτοιους είδους καταστάσεις…

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ορίζει το σώμα του όπως επιθυμεί  ωστόσο οφείλει να προστατεύει τον εαυτό του από ανθρώπους οι οποίοι θα θα τον κάνουν να νιώθει άσχημα. Όλοι μας έχουμε εμπιστευτεί ανθρώπους οι οποίοι στο τέλος φάνηκε ότι δεν άξιζαν την εμπιστοσύνη μας… Παρόλα αυτά μέσα από μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση μπορείς να μάθεις πολλά για τον κόσμο και για τον εαυτό σου και την αρνητική εμπειρία σου μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στη διάρκεια της ζωής σου, και να γίνεις πιο σοφός.

Διάβασε ακόμα:

10+1 ερωτήσεις στον Γιώργο Παπαγεωργίου για τη συναισθηματική κακοποίηση

4 Λάθος αντιδράσεις σε οτιδήποτε σε ενοχλεί

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .