Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας και ποιοι οι λόγοι που ώθησαν τους εργαζόμενους να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες; Μια πρόσφατη έρευνα από το Pew Research Center μας δίνει μια εικόνα από την αγορά εργασίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στους μήνες που πέρασαν, σε μια περίοδο που μας απασχόλησε η λεγόμενη «μεγάλη παραίτηση» και το πόσο αυτή θα επηρεάσει την αγορά εργασίας, οι Αμερικανοί που άφησαν τις δουλειές τους μέσα στο 2021 το έκαναν για μια σειρά λόγων. Οι κύριοι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ήταν οι χαμηλές αμοιβές (63%), οι ευκαιρίες για ανέλιξη (63%) και το αίσθημα έλλειψης σεβασμού στην εργασία (57%).

Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι όσοι άφησαν πίσω τους μια θέση εργασίας και πλέον εργάζονται κάπου αλλού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι η τρέχουσα εργασία τους προσφέρει καλύτερες αμοιβές, περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη και περισσότερη ισορροπία και ευελιξία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – ένα ζήτημα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία.

Περίπου οι μισοί λένε ότι προβλήματα με τη μέριμνα παιδιών τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. Ένα παρόμοιο ποσοστό αναφέρεται στην έλλειψη ευελιξίας σχετικά με το ποιες ώρες θα εργάζονταν (45%) ή ότι δεν είχαν καλές παροχές, όπως ασφάλιση υγείας και άδεια μετ’ αποδοχών (43%). Περίπου το ένα τέταρτο λέει ότι ένα από τα παραπάνω αποτέλεσε βασικό λόγο για την τελική απόφαση του.

Περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες που παράτησαν τη δουλειά τους πέρυσι (39%) αναφέρουν ότι ο λόγος ήταν ότι εργάζονταν πάρα πολλές ώρες, ενώ 3 στους 10 αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο – ότι δούλευαν πολύ λίγες ώρες. Περίπου το 35% υποστηρίζει ότι ήθελε να μετεγκατασταθεί σε διαφορετική περιοχή, ενώ σχετικά λίγοι (18%) αναφέρθηκαν στην απαίτηση του εργοδότη τους για εμβολιασμό. Πάντως, όταν ρωτήθηκαν εάν οι λόγοι για τους οποίους εγκατέλειψαν τη δουλειά τους σχετίζονταν με την πανδημία, το 31% απάντησε καταφατικά.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η πλειονότητα όσων εγκατέλειψαν μια θέση εργασίας στις ΗΠΑ το 2021 και δεν συνταξιοδοτήθηκαν, λένε ότι τώρα απασχολούνται, είτε με πλήρη απασχόληση (55%) είτε με μερική απασχόληση (23%). Από αυτούς, το 61% αναφέρει ότι ήταν τουλάχιστον «κάπως εύκολο» να βρουν την τρέχουσα δουλειά τους, με το 33% να λέει ότι αυτό ήταν πολύ εύκολο. 1 στους 5 λέει ότι ήταν πολύ ή κάπως δύσκολο και το 19% λέει ότι δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε δύσκολο.

Ως επί το πλείστον, οι εργαζόμενοι που άφησαν τη δουλειά τους το 2021 και τώρα εργάζονται κάπου αλλού βλέπουν την τρέχουσα εργασιακή τους κατάσταση ως βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς λένε ότι, σε σύγκριση με την τελευταία τους δουλειά, τώρα κερδίζουν περισσότερα χρήματα (56%), έχουν περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη (53%), έχουν χρόνο εξισορρόπησης εργασιακών και οικογενειακών ευθυνών (53%) και μεγαλύτερη ευελιξία να επιλέξουν πότε θα εργαστούν (50%).

Ωστόσο, αρκετοί βλέπουν ότι τα πράγματα είναι είτε χειρότερα είτε αμετάβλητα σε αυτούς τους τομείς, σε σύγκριση με την τελευταία τους δουλειά. Λιγότεροι από τους μισούς που παράτησαν τη δουλειά τους πέρυσι (42%) δηλώνουν ότι έχουν πλέον καλύτερα οφέλη, όπως ασφάλιση υγείας και άδεια μετ’ αποδοχών, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό (36%) λέει ότι είναι περίπου το ίδιο. Περίπου ένας στους πέντε (22%) λέει ότι τα τρέχοντα οφέλη είναι χειρότερα από ό,τι στην προηγούμενη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, που εγκατέλειψαν μια θέση εργασίας το 2021, δίνουν παρόμοιες αξιολογήσεις για το πώς η τρέχουσα εργασία τους συγκρίνεται με την αμέσως προηγούμενη. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι στο θέμα της εξισορρόπησης εργασιακών και οικογενειακών ευθυνών: έξι στους δέκα άνδρες λένε ότι η τρέχουσα εργασία τους διευκολύνει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας – υψηλότερο από το ποσοστό των γυναικών που λένε το ίδιο (48%).

Περίπου το 53% των εργαζομένων ενηλίκων που εγκατέλειψαν μια εργασία το 2021 δηλώνουν ότι άλλαξαν τομέα εργασίας ή επάγγελμα κάποια στιγμή μέσα στο προηγούμενο έτος. Οι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών και όσοι δεν έχουν μεταπτυχιακό είναι πιο πιθανό να πουν ότι έχουν κάνει αυτού του είδους την αλλαγή.

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr.

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.