Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Σε τι ποσοστό κατέχουν οι γυναίκες διευθυντικές θέσεις.
-Ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών στο κοινοβούλιο παγκοσμίως.


Ξέρεις ότι ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, παρόλα αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανισότητα, εμπόδια και διακρίσεις, στερούνται ευκαιριών, αλλά και άσκησης ανθρώπινων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στις ανερχόμενες οικονομίες;

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (2020):

  • Λιγότερο από το 50% των γυναικών σε ηλικία εργασίας βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αριθμός που έχει αλλάξει ελάχιστα κατά το τελευταίο τέταρτο ενός αιώνα
  • Οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, και αντιμετωπίζουν επομένως υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από ότι οι άνδρες στο χώρο εργασίας.
  • Οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 28% των διευθυντικών θέσεων παγκοσμίως το 2019 – σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το 1995
  • Στην πολιτική ζωή, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο έχει υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως, δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 25% των κοινοβουλευτικών εδρών. Η εκπροσώπηση των γυναικών μεταξύ των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερη στο 22%.

Μια εταιρία που αγαπά τη γυναίκα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, επιλέξαμε να σου παρουσιάσουμε μια παγκόσμιου φήμης εταιρία φιλική στις γυναίκες.

Η εταιρία Νovartis σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, από τον Σεπτέμβριο του 2018,  έχει δεσμευθεί στον Διεθνή Συνασπισμό Ίσων Αμοιβών (EPIC) για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των φύλων στις διοικητικές θέσεις και για τη βελτίωση των διαδικασιών αμοιβής/διαφάνειας έως το 2023.Επιπλέον, έχει ενταχθεί στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI), γεγονός που αποτελεί σημαντική αναγνώριση των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο περιβάλλον εργασίας.

Ως εκ τούτου, στη Novartis Hellas το 59% των εργαζομένων είναι γυναίκες καθώς και το 60% των θέσεων αυξημένης ευθύνης ανήκει επίσης σε γυναίκες. Επιπλέον, το 50% της Ανώτατης Διοικητικής Ομάδας, είναι γυναίκες.

Η εταιρεία επίσης στην Ελλάδα, έχει θέσει σε εφαρμογή μια νέα πολιτική για τις γονικές άδειες. Οι γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, δικαιούνται 14 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών για το παιδί που αποκτούν μέσω γέννησης, υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία πιστεύει ότι δίνει την ευκαιρία και την ευελιξία και στους δύο γονείς να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για την οικογένειά τους.

Διάβασε ακόμα:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή ημέρα στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της πανδημίας

Οι super παραγωγικοί άνθρωποι λένε «όχι» σε αυτά τα 3 πράγματα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.