Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια γενιά εργαζομένων είναι πιο πιθανό να αφήσει τη δουλειά του λόγω ψυχικής ασθένειας.
-Ποια είναι η στάση των εργοδοτών απέναντι στους ψυχικά νοσούντες.


Ήξερες ότι συνήθως ότι ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου το 60%) των εργαζόμενων που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο δεν ενημερώνουν ποτέ κανέναν από το εργασιακό τους περιβάλλον σχετικά με αυτό και προτιμούν να το κρατήσουν μυστικό; Ότι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές κοστίζουν στην οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο σε μείωση παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας; Ότι στην Αμερική 200 εκατομμύρια εργάσιμες μέρες χάνονται μόνο εξαιτίας της κατάθλιψης; 

Τα συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας όπως η αγχώδης διαταραχή, ο ιδεοψυχαναγκασμός, η διπολική διαταραχή κ.ά μπορεί να κάνουν πραγματικά τη ζωή ενός εργαζόμενου να μοιάζει με αγώνα δρόμου. Ας δούμε, όμως, τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ εργασίας και ψυχικής ασθένειας.

Πόσοι εργαζόμενοι βιώνουν συμπτώματα ψυχικής ασθένειας;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Mind Share Partners, μία ΜΚΟ που συνεργάζεται με εταιρείες για να βελτιώσει τα επίπεδα ψυχικής υγείας των εργαζόμενων, το ποσοστό των εργαζομένων που βιώνουν συμπτώματα ψυχικής ασθένειας είναι υψηλό. Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, η Mind Share Partners συνεργάστηκε με τη SAP and Qualtrics και εξέτασε 1500 ενήλικες, προκειμένου να ρίξει περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ εργασίας και ψυχικής υγείας. Οι επικεφαλής της έρευνας, αντί να εστιάσουν, όμως, στους εργαζόμενους με διαγνωσμένες ψυχικές ασθένειες και τα γενικά επίπεδα του στρες, αποφάσισαν να μελετήσουν τα δεδομένα υπό το πρίσμα μιας άλλης οπτικής. Οι ερευνητές έθεσαν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες σχετικά με τα συμπτώματα που βιώνουν στον εργασιακό χώρο, όπως αν ένιωθαν συναισθήματα λύπης, αν είχαν χάσει το ενδιαφέρον για την εργασία τους ή εισέπρατταν λιγότερη ευχαρίστηση από αυτό που έκαναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Tι διαπιστώθηκε από την έρευνα; Ότι το 60% των εργαζομένων παραδέχτηκε ότι είχε εκδηλώσει κάποια συμπτώματα ψυχικής υγείας το τρέχον έτος, ενώ το 37% τα συσχέτιζε με τον χώρο της δουλειάς και το εργασιακό στρες.  

Ποιοι είναι οι πιο ευαίσθητοι;

50% των Μillenials και 75% των εκπροσώπων της γενιάς Ζ Generation αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους εξαιτίες της διαταραγμένης ψυχικής τους υγείας σε σχέση με το 20% που αφορά τις προηγούμενες γενιές εργαζόμενων. Όπως εξηγούν οι επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, οι εργαζόμενοι των προηγούμενων γενιών φαίνονται να είναι πιο ανθεκτικοί ψυχολογικά. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι απλά παραμερίζουν ή υποτιμούν τα θέματα ψυχικής υγείας. Η αλήθεια από την άλλη είναι ότι τόσο οι Millennials όσο και οι εκπρόσωποι της γενιάς Z αποτελούν ομάδες του πληθυσμού που δίνουν περισσότερη σημασία στην ψυχική τους υγεία, προφανώς γιατί είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με αυτή. Όσον αφορά τους Millenials, φαίνεται ότι είναι η πιο επιρρεπής ομάδα, καθώς είναι πολύ πιθανό να αλλάζουν δουλειές, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένο στρες. 

Βαδίζουμε προς ένα καλύτερο αύριο;

Το 86% των συμμετεχόντων της έρευνας ανέφεραν ότι θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχει η εργοδοσία και η εταιρεία υποστήριξη προς τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία.         

Υπάρχει, όμως, διάθεση για αλλαγή από τους εργοδότες; Τα νέα είναι μάλλον ευχάριστα. Οι εργοδότες φαίνεται ότι έχουν διάθεση να αλλάξει αυτό. Επιθυμούν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείρισή τους και στοχεύουν στο αίτημα για ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον που θα παρέχεται από τις εταιρείες, προκειμένου να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους με ψυχική νόσο και να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί. Κάτι πάει να αλλάξει επομένως κι αυτό σίγουρα είναι κάτι θετικό. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Tα μυστικά των ψυχικά δυνατών
10 Σημάδια Ότι Είσαι Ψυχικά Υγιής

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.