Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να δουλεύεις πιο αποτελεσματικά από το σπίτι.
-Πώς θα σκίσεις σε μία online συνέντευξη για δουλειά.


Και να που όλα όσα μας μάθαιναν τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια διεθνούς κύρους και στα σεμινάρια στις πολυεθνικές έρχονται τώρα να εφαρμοστούν σε μια νύχτα: Διαχείριση της αλλαγής, καινοτομία, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αφοσίωση στο στόχο.

Αν το σκεφτεί κανείς, το σκεπτικό της παραμονής μας στο σπίτι, συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις δεξιότητές από μέρους μας. Και αναφέρομαι σε στελέχη επιχειρήσεων που έχουν μάθει να λειτουργούν με «calendar», «meetings» και πρόγραμμα ημερήσιο προγραμματισμένο στο λεπτό. 

Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι δεν συνεπάγεται ούτε άδεια διακοπών, ούτε αναρρωτική. Για να μπορέσει κανείς να αντεπεξέλθει πρέπει να έχει καλή ψυχολογία, θετική ενέργεια και το βασικότερο όλων: να δημιουργήσει τις καθημερινές του ρουτίνες ώστε να νιώθει και πάλι ασφαλής στο νέο εργασιακό περιβάλλον του.

Οδηγός επιβίωσης και εργασίας στο Σπίτι:

 • Ξυπνάμε τη συνηθισμένη μας ώρα για το γραφείο και κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ. Το γεγονός ότι δουλεύουμε από το σπίτι δεν σημαίνει ότι θα χαζοξενυχτάμε, ούτε ότι θα σηκωνόμαστε αργά το πρωί. Πρέπει να διατηρήσουμε την ενέργειά μας και τον οργανισμό μας σε κατάσταση καθημερινότητας.
 • Αν γυμναζόμασταν το πρωί σε γυμναστήριο, κάνουμε την προπόνησή μας στο σπίτι με ασκήσεις εδάφους (κοιλιακούς, βαράκια κτλ.)
 • Ντυνόμαστε και περιποιούμαστε τον εαυτό μας σαν να πηγαίναμε στη δουλειά. Δεν είμαστε άρρωστοι να κυκλοφορούμε με τις πιτζάμες στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και να συζητάμε για τα μέτρα και τα σουπερμάρκετ. Πρέπει να παραμένουμε αρεστοί στον εαυτό μας και στους γύρω μας.
 • Διαμορφώνουμε έναν χώρο στο σπίτι μας που το ονομάζουμε «το γραφείο μας». Προσπαθούμε να βρούμε ένα αγαπημένο μέρος στο σπίτι μας, ευάερο, ευήλιο και άνετο που να μας εκφράζει. Μικρές αλλαγές, ένα φυτό, ένα κερί αρωματικό, μια μουσική νότα θα μας φτιάξουν τη διάθεση πριν τον καταιγισμό τον e-mails.
 • Κρατάμε την επικοινωνία με συναδέλφους και πελάτες ζωντανή με τις online πλατφόρμες. Καλό είναι να βλεπόμαστε με τους συνομιλητές μας για να είναι πιο άμεση η επικοινωνία. Μπορούμε να πίνουμε συγχρόνως καφέ ή και να τρώμε κάτι, σαν να είμασταν στον ίδιο χώρο. Η αμεσότητα και ο αυθορμητισμός μας θα μας τονώσουν την διάθεση.
 • Διαμορφώνουμε το ημερήσιο πρόγραμμά μας με υπευθυνότητα και συνέπεια. Θέτουμε και παρακολουθούμε τους στόχους μας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Να θυμάστε ότι κάθε νέα αλλαγή στη ζωή μας χρειάζεται 21 μέρες επανάληψη για να γίνει συνήθεια.

Αν είστε σε διαδικασία αλλαγής εργασίας και σας ζητηθεί να περάσετε συνέντευξη online:

 • Εμφανιστείτε online όπως θα πηγαίνατε στη συνέντευξη.
 • Κρατήστε την επικοινωνία ζωντανή με παραθέσεις και επιχειρήματα για να υποστηρίξετε το βιογραφικό σας. 
 • Μην φλυαρείτε. Να μιλάτε αργά, σταθερά και ουσιαστικά. Να μείνουν στον ακροατή σας τα σημαντικά. 
 • Μην αγχώνεστε αν έχετε στο σπίτι παιδιά, σύζυγο και υπάρχει κινητικότητα: Είναι απόλυτα σεβαστό και φυσιολογικό να υπάρχουν και να κυκλοφορούν μέλη της οικογένειας στο χώρο με τα σχολεία κλειστά και τα μέτρα ολοένα και πιο αυστηρά. 
 • Αντιμετωπίστε όλες τις καταστάσεις με χιούμορ.

Να θυμάστε ότι οι συνθήκες γύρω μας αλλάζουν καθημερινά αλλά έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε και να βελτιώνουμε τη ζωή μας με βάση τα νέα δεδομένα κάθε στιγμή. Ισορροπώντας στην ανισορροπία θα εξελίξουμε τον εαυτό μας σε ένα νέο μοντέλο εργασίας που λειτουργεί χωρίς άμεση καθοδήγηση, χωρίς φυσική παρουσία συναδέλφων αλλά σε προσωπικό τόπο και χρόνο δράση με γνώμονα το αποτέλεσμα.

Η υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα και με βάση την διατήρησή της θα κινηθούμε έτσι ώστε να ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια και τις ανατροπές στην καθημερινότητά μας.

Σε βαθμό δυσκολίας η εργασία από το σπίτι φαντάζει εύκολη, αλλά τελικά είναι Σταυρόλεξο για Δυνατούς Λύτες.

Αρχική δημοσίευση από την Κατερίνα Μεϊμάρογλου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Ο Thrive οδηγός για να δουλεύεις από το σπίτι

Κορονοϊός και Εργασία: Τα κορυφαία εργαλεία για να δουλεύεις αποτελεσματικά εξ αποστάσεως

Author(s)

 • epixeiro.gr

  Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

  Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.