Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει η κατανάλωση σοκολάτας με την ψυχική σου υγεία.
-Γιατί η σοκολάτα θεωρείται τροφή ανακούφισης.


Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένη απόλαυση για μικρούς και μεγάλους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τις θετικές επιπτώσεις της στην υγεία, όπως στην υγεία της καρδιάς, όταν η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο. Η σοκολάτα είναι ταυτόχρονα όμως και η πρώτη επιλογή για πολλούς ως τροφή ανακούφισης, καθώς επίσης αποδεδειγμένα μπορεί να επηρεάσει με τα συστατικά της θετικά τη διάθεση. 

Πιθανότατα όλα αυτά τα γνωρίζεις και τα έχεις ήδη διαβάσει πολλές φορές. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη. Αυτό αποκάλυψε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine. 

Πιο αναλυτικά, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1000 άτομα, τα οποία ρωτήθηκαν σχετικά με τις ποσότητες σοκολάτας που καταναλώνουν και τα καταθλιπτικά τους συναισθήματα. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η έρευνα, οι άνθρωποι καταναλώνουν τη διπλάσια ποσότητα σοκολάτας το μήνα, όταν αισθάνονται ψυχολογικά καταβεβλημένοι. Όσο πιο σοβαρή κατάθλιψη έχουν, τόσο περισσότερη σοκολάτα είναι πιθανό να καταναλώνουν. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης έτρωγαν κατά μέσο όρο 12 μερίδες σοκολάτας το μήνα (μία μερίδα ισούται με μία μέτρια σοκολάτα) σε αντίθεση, με όσους δεν έπασχαν από κατάθλιψη οι οποίοι έτρωγαν κατά μέσο όρο 5 μερίδες το μήνα.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η έρευνα, οι άνθρωποι καταναλώνουν τη διπλάσια ποσότητα σοκολάτας το μήνα, όταν αισθάνονται ψυχολογικά καταβεβλημένοι.

Ο καθηγητής Beatrice Golomb που διεξήγαγε την έρευνα επισήμανε: “Η έρευνά μας επιβεβαιώνει μακροχρόνιες υποψίες ότι η κατανάλωση σοκολάτας είναι κάτι στο οποίο μπορεί να καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν έχουν κατάθλιψη. Η έρευνα βέβαια είχε διάρκεια μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η σοκολάτα συνέβαλε στη μείωση ή στην αύξηση της κατάθλιψης ή αν η κατανάλωσή της δεν είχε καμία απολύτως επίδραση στην κατάθλιψη.”

Φυσικά τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι αγαπούν τις σοκολάτες είναι πιθανό να έχουν κατάθλιψη. Αν, όμως, μια καταθλιπτική διάθεση επιμένει να αποτελεί μόνιμο σύντροφό σου, ίσως χρειάζεται να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Ανεξάρτητα από το πόσες σοκολάτες καταναλώνεις. 

 

 

Διάβασε ακόμα:

Ημικρανία Και Διατροφή. Υπάρχει Σχέση;

Ποια “Υγιεινά” Τρόφιμα Είναι Καλό Να Αποφεύγεις

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.