Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο κυριότερος παράγοντας της σχολικής επιτυχίας.
-Ποιο διπλό στόχο επιτυγχάνουν τα ανυψωμένα γραφεία.


Μια έρευνα από το A&M Health Science Center School of Public Health του Τέξας διαπίστωσε ότι οι μαθητές που διαβάζουν όρθιοι είναι πιο προσεκτικοί από αυτούς που κάθονται. Για την ακρίβεια, τα πρώιμα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυξάνεται κατά 12% η αφοσίωση στα καθήκοντα μέσα στην αίθουσα όταν τα γραφεία είναι ανυψωμένα, γεγονός που ισοδυναμεί με επιπλέον 7 λεπτά συγκέντρωσης ανά ώρα. 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Health Promotion and Education, βασίστηκαν σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 300 παιδιά από τη δευτέρα ως την τετάρτη δημοτικού, τα οποία τους παρατηρούσαν για έναν ολόκληρο χρόνο. Η αφοσίωση μετρήθηκε μέσω συγκεκριμένων συμπεριφορών, όπως η απάντηση σε ερωτήσεις, η συμμετοχή στο μάθημα ή ακόμα κι αν μιλούσαν χωρίς να είναι η σειρά τους. 

Τα ανυψωμένα γραφεία σε θέση είναι ρυθμιζόμενα γραφεία με σκαμπό, που επιτρέπουν στους μαθητές να κάθονται ή να στέκονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ο Mark Benden, Ph.D., CPE, συνεργάτης καθηγητής στο A&M Health Science Center School of Public Health, μηχανικός εργονομίας, αρχικά ασχολήθηκε με τα γραφεία, ως έναν τρόπο για να μειώσει την παιδική παχυσαρκία και να περιορίσει την πίεση στη σπονδυλική στάση που προκαλείται από τα παραδοσιακά γραφεία. Τα μαθήματα που πήρε από την έρευνά του σε αυτό το πεδίο οδήγησαν στη δημιουργία του Stand2Learn, μια εταιρεία που κατασκευάζει μια εκδοχή της αίθουσας διδασκαλίας αλλα με ανυψωμένα γραφεία. 

Σε ποιους τομείς συμβάλλουν τα ανυψωμένα γραφεία

Οι προηγούμενες έρευνες του Benden είχαν δείξει ότι τα γραφεία συμβάλλουν στον περιορισμό της παχυσαρκίας, με τους μαθητές σε ανυψωμένα γραφεία να καίνε 15% περισσότερες θερμίδες από τα παιδιά σε κανονικά γραφεία (25% για τα παχύσαρκα παιδιά) και υπήρχαν και ενδείξεις ότι τα γραφεία επίσης αυξάνουν την αφοσίωση. Η τελευταία έρευνα σχεδιάστηκε για να εξετάσει την επίδραση στην αφοσίωση στο μάθημα. 

Ο Benden ανέφερε ότι δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα της έρευνας, με δεδομένο ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να είναι ευεργετική για τη γνωστική λειτουργία. 

“Τα ανυψωμένα γραφεία μειώνουν τους περισπασμούς και αυξάνουν την προσοχή και τη συγκέντρωση των μαθητών, προσφέροντάς τους μια διαφορετική μέθοδο για την ολοκλήρωση των καθηκόντων,” αναφέρει ο Benden.

“Σημαντικός όγκος ερευνών δείχνουν ότι η ακαδημαϊκή αφοσίωση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της επιτυχίας των μαθητών. Με απλά λόγια, σκεφτόμαστε καλύτερα όρθιοι.” 

Το κύριο συμπέρασμα από αυτήν την έρευνα, σύμφωνα με τον Benden, είναι ότι τα σχολεία που θα ενσωματώσουν τα ανυψωμένα γραφεία στις αίθουσες ίσως καταφέρουν να καταπολεμήσουν 2 προβλήματα παράλληλα: τη σχολική επίδοση και την παιδική παχυσαρκία.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας στο έπακρο

Γιατί η προσωπική ηγεσία είναι σημαντική για να πετύχεις στη ζωή;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.