Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Σε ποια αρνητική προκατάληψη οδηγεί η έλλειψη ύπνου.
-Γιατί ο ποιοτικός ύπνος θα κάνει την κοινωνία καλύτερη.


Πολλές έρευνες δείχνουν τις αρνητικές παρενέργειες της τακτικής έλλειψης ύπνου – μειωμένη γνωστική ικανότητα και μνήμη, κατάθλιψη και άγχος, αυξημένος κίνδυνος για πολλά προβλήματα υγείας. Αλλά μια νέα έρευνα από το Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη αποκαλύπτει ότι ακόμα και ένα βράδυ κακού ύπνου μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή σου και να διαταράξει την ικανότητά σου να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου, να δυσκολέψει τις κοινωνικές σου αλληλεπιδράσεις και να θέσει σε κίνδυνο την ευεξία σου. “Η μειωμένη ικανότητα να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου μετά από κακό ύπνο θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις και τη δουλειά σου,” αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια  Sandra Tamm, Ph.D., στο τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου.

Η έρευνα περιέλαβε 117 συμμετέχοντες που βίωσαν 5 διαφορετικά πειράματα “στέρησης” ύπνου, τα 3 από τα οποία αξιολόγησαν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στη συναισθηματική κατάσταση κάποιου, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να ελέγχουν τα δικά τους συναισθήματα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο ανεπαρκής ύπνος εμπόδιζε την ικανότητα του εγκεφάλου να μεταδίδει και να επεξεργάζεται πληροφορίες. Η έρευνα αποκάλυψε μια “αρνητική προκατάληψη”, όπου η έλλειψη ύπνου επηρέασε αρνητικά: την αντίληψη των συμμετεχόντων για τα γεγονότα και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους. 

Αλλά οι επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από το ατομικό επίπεδο, επηρεάζοντας την υγεία και την ευεξία της κοινωνίας ως συνόλου, υποστηρίζει η Shelly Ibach, CEO του Sleep Number και συντάκτρια ύπνου της Thrive Global. “Αν μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο των ανθρώπων, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Όταν είμαστε ξεκούραστοι, είμαστε περισσότερο παρόντες στις αλληλεπιδράσεις μας. Ακούμε. Είμαστε διαθέσιμοι και αυτό μας κάνει καλύτερους.”  

Έχοντας αυτό υπόψη, κάνε τον ποιοτικό ύπνο προτεραιότητα. Εφαρμόζοντας αυτές τις μικρές αλλαγές, που ονομάζονται Μικροβήματα, στη ρουτίνα του ύπνου σου, θα αυξήσεις τις πιθανότητες να κοιμάσαι καλύτερα, ξεκινώντας από σήμερα: 

30 λεπτά πριν τον ύπνο απομάκρυνε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές από την κρεβατοκάμαρα 

Έρευνες δείχνουν ότι τα κινητά μας τηλέφωνα – με τις φωτεινές οθόνες και τη διαρκή ροή ειδήσεων και ειδοποιήσεων – μας μεταφέρουν ενέργεια και απορρυθμίζουν τον ύπνο μας. Ηρέμησε το μυαλό σου και διευκόλυνε τον ποιοτικό ύπνο λέγοντας καληνύχτα στις οθόνες σου μισή ώρα πριν πας για ύπνο. 

Μείωσε το φως στο υπνοδωμάτιό σου

Έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο φως μειώνει τα επίπεδα μελατονίνης, κάτι που διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, κάνοντας το σώμα μας να πιστεύει ότι είναι πρωί. Οπότε, φρόντισε να είναι το δωμάτιό σου όσο σκοτεινό γίνεται. 

Διευκόλυνε τον ύπνο σου κάνοντας διαλογισμό στο κρεβάτι 

Πάρε 3 βαθιές αναπνοές και σκέψου κάτι χαλαρωτικό: μια άδεια παραλία μια όμορφη μέρα ή μια ευχάριστη ανάμνηση από τη ζωή σου.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Ποιος είναι ο σωστός καθαρισμός των χεριών;

Γιατί χρειάζεσαι διαφορετικές ασκήσεις στις προπονήσεις κάθε εβδομάδας

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.