Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς νιώθουν οι άνθρωποι όταν τους “κόβουν” από τις φωτογραφίες.
-Πώς μπορεί να τροποποιηθεί το design των ίδιων των social media.


Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα social media μερικές φορές πληγώνουν τους ανθρώπους και τους κάνουν να νιώθουν εξοστρακισμένοι. “Ο εξοστρακισμός των social media σημαίνει να είσαι αποκομμένος ή παραμελημένος online στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Instagram, το Facebook ή το Twitter,” εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Christiane Büttner. Η έρευνά της, αποκάλυψε, ότι το αίσθημα αποκλεισμού στο “ψηφιακό βασίλειο” μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με το να νιώθεις αποκλεισμένος στο σχολείο, στη δουλειά ή ανάμεσα σε φίλους.

Για την έρευνα, η Büttner και ο συνάδελφός της εστίασαν στην πλατφόρμα του Instagram, πραγματοποιώντας μια σειρά πειραμάτων που συνολικά περιλάμβαναν περισσότερους από 1.100 χρήστες των social media. Συγκεκριμένα, σημείωσε η Büttner, “εξετάσαμε το αν δεν κάνουν κάποιον tag σε μια δημοσιευμένη φωτογραφία οδηγεί σε συναισθήματα αποκλεισμού.”

Μια έρευνα ρώτησε 176 ανθρώπους για την αντίδρασή τους όταν συνειδητοποιούν ότι δεν τους κάνουν tag στη φωτογραφία ενός φίλου ή τους έχουν κόψει από τη φωτογραφία ή ότι δεν τους περιλαμβάνουν στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν. Μερικοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ανάλογα με το πλαίσιο, κάτι τέτοιο τους έκανε να νιώθουν αποκλεισμένοι, πληγωμένοι, ακόμα και άχρηστοι.

Μια άλλη έρευνα ζήτησε από 300 συμμετέχοντες να σκεφτούν πώς θα αντιδρούσαν σε 3 σενάρια: α) να τους έχουν κάνει tag σε μια ομαδική φωτογραφία, β) να βρίσκονται σε μια ομαδική φωτογραφία, αλλά να μην τους έχουν κάνει tag, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, γ) να έχουν αποκοπεί τελείως από την ομαδική φωτογραφία.

“Πολύ πληγωμένοι”

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν δυσαρεστημένοι όταν δεν τους έκαναν tag και ακόμα περισσότερο όταν είχαν τελείως αποκοπεί. Το συμπέρασμα, ανέφερε η Büttner, είναι ότι η απουσία του tag απειλεί θεμελιώδεις ψυχολογικές ανάγκες, όπως την ανάγκη του ανήκειν και τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι πολύ αρνητικά. Τα ευρήματα δεν περιορίζονται μόνο στο Instagram, τόνισε, με δεδομένο ότι “πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Twitter, χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς tag.”

Όλα αυτά σημαίνουν ότι όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, πρέπει να κατανοήσουν ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με άλλους μπορεί να έχεις συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. “Οι χρήστες των social media πρέπει να σκέφτονται πώς να μην πληγώνουν με τα posts τους τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων,” υπογράμμισε η Büttner.

Η καταπολέμηση του εξοστρακισμού

Πέρα από αυτό, η Büttner πρότεινε μερικές μετατροπές στο design των social media που θα μπορούσαν τουλάχιστον θεωρητικά να περιορίσουν τον κίνδυνο ακούσιων προσβολών. “Για παράδειγμα, τα social media apps θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μηχανισμούς που αποτρέπουν τους χρήστες από το να ξεχνούν να κάνουν tag τους φίλους τους, όπως υπενθυμίσεις πριν το ανέβασμα,” σημείωσε η Büttner. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Computers in Human Behavior.

Η συναισθηματική δύναμη των social media

Η Melissa Hunt, διευθυντής κλινικής εκπαίδευσης στο τμήμα ψυχολογίας στο University of Pennsylvania στη Φιλαδέλφεια, υποστήριξε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την συναισθηματική δύναμη των social media. “Για τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τα social media, αυτό το είδος εξοστρακισμού στα social media είναι για την ακρίβεια αρκετά οδυνηρό και ανάλογο με τον εξοστρακισμό στην πραγματική ζωή”, σημείωσε. “Μαντεύω ότι το Instagram επηρεάζει τόσο πολύ από αυτήν την άποψη, γιατί εστιάζει τόσο πολύ στην εμφάνιση, στο lifestyle και την κοινωνική αποδοχή,” πρόσθεσε η Hunt. Δυστυχώς, “είναι μάλλον αδύνατο να αποφύγουμε τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού και εξοστρακισμού. Αυτό ισχύει τόσο στο φυσικό, όσο και στον ψηφιακό κόσμο”, ανέφερε

“Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος συναισθηματικά είναι διπλός,” τονίζει η Hunt. “Πρώτον, επικοινώνησε και ακολούθησε ανθρώπους, οι οποίοι είναι καλοί σου φίλοι στην πραγματική ζωή. Δεύτερον, μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Ίσως κάποιος δεν κάνει γενικά tag. Ίσως θέλει να αναδείξει τον εαυτό του. Ίσως είδε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν σε κολάκευε και σε έκοψε από αυτήν.”
Κι αν όντως νιώθεις αποκομμένος, η Hunt προτείνει να κάνεις μια συζήτηση με το συγκεκριμένο άτομο, ώστε να ξεκαθαρίσεις τι πραγματικά συμβαίνει.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι. Ποιοι είναι;

Η καθοριστική “θετικότητα” για την ευημερία μας