Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να κοιμόμαστε.
-Πώς μπορείς να κοιμηθείς πιο εύκολα.


Το πώς ζούμε αλλά και ο τρόπος που δουλεύουμε, παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα ζήσουμε, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο the Journal of Research in Personality. Ερευνητές, εντόπισαν έναν μηχανισμό που συνδέει τον τρόπο που ζούμε με το προσδόκιμο ζωής μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ύπνο.

Ειδικοί, χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων από το Midlife Development των ΗΠΑ, αλλά και άλλα αρχεία και μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου περίπου 4.000 συμμετεχόντων. Τα ευρήματά τους, έδειξαν ότι η προσωπικότητά τους έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο προσδόκιμο ζωής τους αλλά και στον ύπνο τους. Για παράδειγμα, άνθρωποι με έντονες προσωπικότητες κοιμόντουσαν λιγότερο ίσως γιατί ήταν πιο ενεργοι μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους τρεις Αμερικανούς δεν κοιμάται όσο πρέπει και 35% των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερες ώρες, από 7 που έχει οριστεί ως η ιδανική διάρκεια βραδινού ύπνου.

Και παρά το ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστα, το σύνολο του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη, δυσκολεύεται να κοιμηθεί. «Ο ύπνος έχει συσχετιστεί πλέον με την προσωπικότητά μας αλλά και τη διάρκεια της ζωής μας», είπαν οι ερευνητές στο Research Digest και συνέχισαν «Καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν είχε αποδείξει την σύνδεση μεταξύ ύπνου και προσδόκιμου ζωής ή ύπνου και γενικής υγείας». Αν και φυσικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε μικρές αλλαγές ώστε να κοιμόμαστε πιο εύκολα και τελικά να ζήσουμε περισσότερο.

Ιδού 3 Microsteps που μπορείς να δοκιμάσεις για αρχή:

Βγάλε έξω από το υπνοδωμάτιο την τεχνολογία

Όσο δελεαστικό και να είναι, το να έχεις το κινητό σου το κομοδίνο δεν βοηθάει στο να κοιμηθείς. Αντί για την περιήγηση στο διαδίκτυο, δοκίμασε απλά να συζητήσεις με τον σύντροφό σου ή να διαβάσεις ένα βιβλίο. Έρευνες έδειξαν ότι το μπλε φως που βγάζουν οι συσκευές τεχνολογίας καταπιέζει την έκκριση μελατονίνης από τον εγκέφαλό μας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον ποιοτικό ύπνο.

Βρες την δική σου ρουτίνα χαλάρωσης

Το να έχεις μια ρουτίνα χαλάρωσης θα σε βοηθήσει να αποφορτιστείς από μια δύσκολη μέρα. Ο Bill Gates και ο Alex Rodriguez, γράφουν πάντα λίγες σκέψεις τους σε ένα τετράδιο για να χαλαρώσουν, ενώ η Gisele Bundchen κάνει για 20 λεπτά διαλογισμό. Βρες τι δουλεύει σε εσένα και μείνε πιστός στην ρουτίνα χαλάρωσής σου, έτσι θα ξέρεις ότι κάθε φορά που τελειώνεις τις συνηθισμένες σου κινήσεις, έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Όρισε μια ώρα ύπνου και μην παρεκκλίνεις από το πρόγραμμα

Το να έχεις μια σταθερή ώρα ύπνου θα σε βοηθήσει φοβερά. Όρισε μια ώρα που θα απέχει 7 ώρες από την ώρα που πρέπει να ξυπνήσεις, και απλά κοιμήσου. Αν έχεις πρόβλημα με το να την θυμάσαι ή να την τηρείς, βάλε ξυπνητήρι στο κινητό σου. Μόλις χτυπήσει, πήγαινε στο κρεβάτι σου και σκέψου ότι είναι η ώρα για το ραντεβού σου με τον ύπνο.

Διάβασε ακόμα:

4 Σημάδια Ότι Κοιμάσαι Καλά

Η Έλλειψη Ύπνου Επηρεάζει Την Ευεξία Και Την Εξωτερική Σου Εμφάνιση

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.