Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πού μπορεί να οδηγήσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
-Πόσοι είναι οι χρήστες του κινητού παγκοσμίως.


Αναρωτιέσαι πόσο μπορεί να επηρεάζει η τεχνολογία την πνευματική σου υγεία; Έρευνες δείχνουν ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Σύμφωνα όμως με νέα online έρευνα καθηγητών ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Derby και Nottingham Trent, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από το κινητό τους.

Όπως υποστηρίζει ο Dr. Zaheer Hussain, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Derby, άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους ή αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, αναζητούν παρηγοριά στο κινητό τους τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να εντείνουν τη χρήση του, καθώς για τα άτομα αυτά το κινητό αποτελεί μία διέξοδο.

Δεδομένου ότι οι χρήστες κινητών ξεπερνούν τα 4.3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, το κινητό αποτελεί αναγκαιότητα και τα όρια χρήσης και κατάχρησης είναι πλέον πολύ ρευστά.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα 640 χρηστών κινητού τηλεφώνου, ηλικίας 13 έως 69 ετών και μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, καθώς επίσης και την εξάρτησή τους από το κινητό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες ένιωθαν έντονο άγχος και στρες, υπέφεραν από προβλήματα κατάθλιψης ή αντιμετώπιζαν οικογενειακά προβλήματα ή δυσκολίες ως προς την έκφραση των συναισθημάτων τους, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μία περισσότερο προβληματική σχέση με το κινητό τους. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο άγχος ένιωθαν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο στρέφονταν στο κινητό τους.

“Πρόκειται για άτομα που ασχολούνται παθητικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την έννοια ότι σπαταλούν πολλή ώρα στο Facebook, το Twitter και το Instagram παρακολουθώντας τα σχόλια, τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις των άλλων, χωρίς οι ίδιοι να συμμετέχουν σε αυτά. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία μορφή αλληλεπίδρασης”, υποστηρίζει ο Hussain και συνεχίζει επισημαίνοντας: “δεδομένου ότι οι χρήστες κινητών ξεπερνούν τα 4.3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, το κινητό αποτελεί αναγκαιότητα και τα όρια χρήσης και κατάχρησής τους είναι πλέον πολύ ρευστά”.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Μειώσεις Την Εξάρτηση Από Το Κινητό Σου

3 Μέρη Που Πρέπει Να Απαγορεύσεις Τη Χρήση Των Ηλεκτρονικών Συσκευών