Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο αυξάνεται η αυτοπεποίθηση των γυναικών με το πέρασμα του χρόνου.
-Τι παράδοξο συμβαίνει στους άνδρες.


Δυο άρθρα του 2012 του Harvard Business Review αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις αποδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικές με τους άνδρες, βάσει ερευνών. Για την ακρίβεια, παρόλο που οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, οι γυναίκες έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην μεγάλη πλειοψηφία των ηγετικών ικανοτήτων που μετρήθηκαν. Πρόσφατα, επανέλαβαν την έρευνα και κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα: ότι οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θεωρούνται εξίσου αν όχι περισσότερο ικανές συγκριτικά με τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις. 

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους στις επιχειρήσεις έχει μείνει σχετικά σταθερό από την τελευταία φορά που διεξήχθη η έρευνα. Μόνο το 4,9% των Fortune 500 CEOs και το 2% των S&P 500 CEOs είναι γυναίκες. Και αυτοί οι αριθμοί μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Υπάρχουν φυσικά πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτην την έλλειψη γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Για αιώνες, υπήρχαν ευρείες πολιτισμικές προκαταλήψεις και στερεότυπα εναντίον των γυναικών, τα οποία δύσκολα εξαλείφονται. Οι άνθρωποι πίστευαν για πολλά χρονιά ότι οι γυναίκες επιλέγουν να μην αναλάβουν σημαντικές θέσεις και βγαίνουν από το διαγωνισμό (αν και πρόσφατες έρευνες το αμφισβητούν αυτό). Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις για προσλήψεις και προαγωγές,
κάτι που επίσης συμβάλλει στο μικρό αριθμό γυναικών σε καίριες θέσεις. 

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα προσφέρουν ακόμα πιο ισχυρές αποδείξεις ότι αυτές οι πεποιθήσεις είναι λανθασμένες και επισφαλείς. Οι γυναίκες θεωρούνται από τους managers τους -ειδικά τους άνδρες managers τους- ότι είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικές από τους άνδρες σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο και σχεδόν σε κάθε λειτουργικό πεδίο του οργανισμού. Αυτό περιλαμβάνει και τους παραδοσιακά ανδρικούς τομείς, όπως το IT, τα operations και το νομικό. 

Οι γυναίκες είναι εξαιρετικές στην ανάληψη πρωτοβουλιών, την ανθεκτικότητα, των αυτο-ανάπτυξη, την επίτευξη των αποτελεσμάτων, την επίδειξη αξιοπρέπειας και ειλικρίνειας. Για την ακρίβεια, αξιολογούνται καλύτερα στο 84% των δεξιοτήτων που μετρήθηκαν. Σύμφωνα με τα ανανεωμένα δεδομένα, οι άνδρες θεωρούνται καλύτεροι σε δυο δεξιότητες : “την ανάπτυξη στρατηγικής οπτικής” και “την τεχνική ή επαγγελματική ειδίκευση”, στις οποίες είχαν καλύτερο σκορ και στην προηγούμενη έρευνα. 

Πώς αξιολογούν οι γυναίκες τον εαυτό τους

Παραδόξως, τα δεδομένα του Harvard Business Review δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες καλούνται να αξιολογήσουν τον εαυτό τους, δεν είναι τόσο γενναιόδωρες στη βαθμολογία τους. Αν συγκρίνουμε τη βαθμολογία της αυτοπεποίθησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, βλέπουμε μεγάλη διαφορά σε αυτούς που είναι κάτω από 25 ετών. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτές οι γυναίκες είναι πολύ πιο ικανές από όσο νομίζουν, ενώ οι άνδρες έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και θεωρούν ότι είναι πιο ικανοί από όσο είναι στην πραγματικότητα. Στην ηλικία των 40, η βαθμολογία της αυτοπεποίθησης εξομοιώνεται. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή τους. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 60, η αυτοπεποίθηση των ανδρών φαίνεται να μειώνεται, ενώ η αυτοπεποίθηση των γυναικών αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνδρες κερδίζουν μόλις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες από τα 25 μέχρι τα 60+. Οι γυναίκες από την άλλη, κερδίζουν 29 ποσοστιαίες μονάδες. 

Αυτά τα ευρήματα συμπίπτουν με άλλες έρευνες που δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν αιτήσεις για δουλειά, εκτός αν είναι σίγουρες ότι πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις. Ένας άνδρας και μια γυναίκα με τα ίδια προσόντα, που εξίσου δε διαθέτουν εμπειρία για μια ηγετική θέση, καταλήγουν σε διαφορετικό συμπέρασμα σχετικά με το αν είναι έτοιμοι για προαγωγή. Ο άνδρας θεωρεί ότι μπορεί να μάθει ό,τι του λείπει, πάνω στη δουλειά. Η γυναίκα είναι πιο δύσπιστη και λιγότερο πρόθυμη να αναλάβει δράση σε αυτήν την περίσταση. 

Βλέπουμε μια παρόμοια τάση στην αντίληψη των γυναικών για τη γενική τους αποτελεσματικότητα ως ηγέτες, με την αξιολόγησή τους να βελτιώνεται όσο μεγαλώνουν. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 40.184 άνδρες και 22.600 γυναίκες και μέτρησε τη γενικότερη αποτελεσματικότητα των ανδρών και των γυναικών σε 49 μοναδικές συμπεριφορές που προβλέπουν την αποτελεσματικότητα ενός ηγέτη. Και πάλι, οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας αξιολογούν τον εαυτό τους λιγότερο από τους άνδρες, αλλά οι αξιολογήσεις τους βελτιώνονται  όσο μεγαλώνουν. 

Οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τι εμποδίζει την προαγωγή γυναικών στους οργανισμούς τους. Ξεκάθαρα, οι περιοριστικές πεποιθήσεις ότι οι γυναίκες δεν ανήκουν στις ανώτατες ηγετικές θέσεις παίζουν ένα μεγάλο ρόλο. Είναι αναγκαίο οι οργανισμοί να αλλάξουν τον τρόπο που κάνουν προσλήψεις και προαγωγές και να διασφαλίσουν ότι δίνεται στις ικανές γυναίκες η ευκαιρία που τους αξίζει.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Το μέλλον της εργασίας απαιτεί reskilling και upskilling

Ανθρώπινη επαφή: Το κλειδί για το υβριδικό μας μέλλον

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.