Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχουν τα social media με την κατάθλιψη.
-Πώς τα social media οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.


Τα social media μας βοηθούν να μοιραζόμαστε διαρκώς πληροφορίες. Καθώς, όμως, πολλοί από εμάς περνάμε αρκετή ώρα συνδεδεμένοι, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε το κατά πόσο η υπερβολική χρήση τους μπορεί επηρεάζει την πνευματική μας υγεία και κατ’ επέκταση την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και την συμπεριφορά μας.

Μέσα από τα tweets, τις αναρτήσεις στο Facebook και τις φωτογραφίες στο Instagram, ρίχνουμε κλεφτές ματιές στη ζωή των γύρω μας. Είναι, όμως, και φορές που συγκρίνουμε τη ζωή μας με των άλλων και την κρίνουμε βασισμένοι σε αυτές τις αναρτήσεις. Το θέμα, όμως, είναι ότι οι συγκρίσεις που κάνουμε πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς οι περισσότερες φωτογραφίες και αναρτήσεις είναι φιλτραρισμένες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά δημιουργούν μία ψευδή πραγματικότητα και η σύγκριση του εαυτού μας με τους γύρω μας μπορεί να μας γεμίζει με αισθήματα κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποιες επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πνευματική μας υγεία όπως αυτές προκύπτουν σύμφωνα με έρευνες.  

Κατάθλιψη

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κατάθλιψης, ωστόσο παραδέχονται ότι είναι περίπλοκη. Έρευνα του University of Missouri-Columbia υποστηρίζει ότι πολλοί χρήστες του Facebook που νιώθουν ζήλια, μπορεί να αναπτύξουν και αισθήματα κατάθλιψης ενώ άλλη έρευνα που έγινε σε πρωτοετείς φοιτητές έδειξε ότι η αλόγιστη χρήση του Facebook σχετίζεται με υψηλά επίπεδα μοναξιάς. Τέλος, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Human Neuroscience, αποδεικνύει ότι άτομα που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης. 

“Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς.” — Theodore Roosevelt

Χαμηλή αυτοεκτιμήση 

Ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η αντίληψη που έχουμε για την εξωτερική μας εμφάνιση. Σύμφωνα με έρευνα, η υπερβολική ενασχόληση με το Facebook μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια για την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου ενώ μία άλλη έρευνα του International Journal of Eating Disorders, έδειξε ότι η διαρκής ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές. Η σύγκριση, μάλιστα, με τους φίλους μας μπορεί να μας επηρεάζει πολύ περισσότερο από ό,τι η σύγκριση με τις φωτογραφίες των διασήμων. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν μία ψευδή πραγματικότητα και η κάθε σύγκριση του εαυτού μας με τους γύρω μας, μας γεμίζει με αισθήματα κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Διάβασε ακόμα:

Ξέρεις Πόσο Χρόνο Πρέπει Να Αφιερώνεις Στα Social Media Για Να Είσαι Χαρούμενος;

6 Τρόποι Για Μια Πιο Υγιή Σχέση Με Τα Social Media

 

Author(s)

  • Η Melissa Wildt είναι αρθρογράφος και ειδική σε θέματα ψυχικής υγείας.