Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί κάποιος είναι δεξιόχειρας και γιατί αριστερόχειρας
– Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο θηλασμός τον εγκέφαλο ενός βρέφους


Νέα δεδομένα για την επίδραση που μπορεί να έχει ο μητρικός θηλασμός αποκαλύπτει έρευνα από το University of Washington.

Η έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο NeuroscienceNews.com δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό αριστερόχειρων δεν έχουν θηλάσει ως μωρά. Αντίθετα, είχαν ταϊστεί από την αρχή της ζωής τους με τυποποιημένο βρεφικό γάλα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το αν ένας άνθρωπος είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας καθορίζεται από τη σύλληψη και την ενδομήτρια ζωή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η έρευνα που έγινε σε 60.000 ζεύγη μαμάδων με τα μωρά τους έδειξε ότι τα μωρά που θηλάζουν για πάνω από έξι μήνες ήταν πιθανότερο να γίνουν δεξιόχειρα.

Ένα νέο μονοπάτι αποκαλύπτεται

Ότι ο θηλασμός έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους είναι γνωστό. Αυτό, όμως, που δείχνει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι πιθανόν ο θηλασμός να μπορεί να επηρεάσει τελικά και το αν κάποιος θα γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας.

Φυσικά γνωρίζουμε ότι οι αριστερόχειρες, αν και σε ποσοστό είναι λιγότεροι, δεν υστερούν σε ευφυία από τους δεξιόχειρες. Μπορεί όμως να έχουν διαφορετικές δεξιότητες, καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου.

Αυτό επομένως που δείχνει η έρευνα είναι ότι ο θηλασμός μπορεί να έχει επίδραση στον εγκέφαλο του μωρού με διαφορετικούς τρόπους από ό,τι μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Το ότι καθορίζει δηλαδή το αν θα εξελιχθούμε σε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες είναι απλά μια ένδειξη, που όμως μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες σε ένα ενδιαφέρον μονοπάτι για περισσότερα συμπεράσματα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τους παράγοντες που τον επηρεάζουν. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα ενδιαφέρον εύρημα για περαιτέρω έρευνα.  

Διάβασε ακόμα:

Βάρος Και Γονιμότητα: Ποια Είναι Η Μεταξύ Τους Σχέση;

Είσαι Μαμά; Είσαι Πιο Έξυπνη!

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.