Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζει η χρήση του κινητού στην επικοινωνία του ζευγαριού.
-Πώς η ελλιπής επικοινωνία επηρεάζει την επαγγελματική απόδοση.


Σκέψου για λίγο το εξής: είσαι σε ένα εστιατόριο και βλέπεις ένα ζευγάρι να κάθεται στο διπλανό τραπέζι. Ο ένας ασχολείται με το φαγητό του και ο άλλος με το κινητό του. Σου μοιάζει οικεία αυτή η εικόνα; Σίγουρα ναι.

Η εξάρτηση από το κινητό είναι μεγάλη και για πολλούς αυτή η συσκευή αποτελεί προέκταση του χεριού τους. Όμως αν παραμελείς διαρκώς τον σύντροφό σου για να απαντήσεις για παράδειγμα στα email σου, αυτό μπορεί να επιφέρει ένταση στην σχέση σας και να επηρεάσει ακόμα και την απόδοσή του.

Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational Health. Σύμφωνα με αυτήν αν χρησιμοποιείς το κινητό σου για επαγγελματικούς λόγους στο σπίτι και γενικότερα εκτος περιβάλλοντος εργασίας, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση του συντρόφου σου στην δουλειά του.

Η χρήση του κινητού ως παράγοντας εντάσεων

Η έρευνα μελέτησε 344 παντρεμένα και εργαζόμενα ζευγάρια που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για επαγγελματικούς λόγους όταν βρίσκονταν στο σπίτι. Οι ερευνητές έκαναν στους συμμετέχοντες αρκετές ερωτήσεις, από το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν το κινητό τους για επαγγελματικούς λόγους στο σπίτι, μέχρι αν ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από την δουλειά τους. Η έρευνα έδειξε μία συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση του κινητού τηλεφώνου και τη μειωμένη απόδοση και ικανοποίηση αναφορικά με την δουλειά.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου ενώ κάποιος βρίσκεται με την οικογένειά του, επηρεάζει την σχέση και την επαγγελματική απόδοση των δύο συντρόφων. 

“Υπάρχει πολλή βιβλιογραφία αναφορικά με την τεχνολογία και το πώς αυτή επηρεάζει τους εργαζόμενους” υποστηρίζει ο Wayne Crawford, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και συνεχίζει λέγοντας ότι οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν το κατά πόσο η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά των συντρόφων.

Σύμφωνα με τον Crawford, η έρευνα αποτελεί απόδειξη ότι πραγματικά συμβαίνει αυτό, καθώς η χρήση του κινητού τηλεφώνου, ενώ κάποιος βρίσκεται με την οικογένειά του, επηρεάζει την μεταξύ τους σχέση, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν προβλήματα αναφορικά με την ικανοποίηση και την επαγγελματική απόδοση και των δύο συντρόφων. 

“Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί, όταν ο ένας από τους δύο χρησιμοποιεί το κινητό του στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν ασχολείσαι με την δουλειά, ενώ βρίσκεσαι με την οικογένειά σου, δημιουργείται μία ένταση ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφο σου και η ένταση αυτή επηρεάζει τελικά τη δουλειά και την απόδοση και των δύο. Οι εταιρίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν απασχολούν έναν υπάλληλο πέρα από τις ώρες γραφείου, ενδεχομένως να του δημιουργούν προβλήματα στην ζωή του”, υποστηρίζει ο Crawford.

Μπορεί το αντικείμενο της έρευνας να ήταν τα παντρεμένα ζευγάρια, ωστόσο ο καθένας από εμάς θα πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση του με το κινητό του τηλέφωνο στοχεύοντας σε πιο υγιείς διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. 

Διάβασε ακόμα:

Κινητό: Η Εργασία Σας (Δεν) Προωθείται!

Arianna Huffington: “Είμαστε Τεχνολογικά Εθισμένοι!”