Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ημικρανίας.
-Πώς η διατροφή μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους.


Η συχνή κατανάλωση τροφών με άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δίνει βάσιμη αισιοδοξία σε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από επίμονους πονοκεφάλους. Αντίθετα τα ωμέγα-6 αυξάνουν την πιθανότητα των πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Το πρόβλημα της ημικρανίας

Πάνω από το 50% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία χάνει τουλάχιστον 1 ημέρα το μήνα από την εργασία του. Αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον 12 ημέρες το χρόνο, μερικές φορές και πολύ περισσότερες. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα διαδικτυακής πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 1.091 άτομα, από τους οποίους περισσότεροι από 9 στους 10 ήταν γυναίκες. Η έρευνα έδειξε τα εξής: 

-Το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε πως εμφανίζει συμπτώματα ημικρανίας από 1-10 ημέρες το μήνα, ενώ το 15% περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα (έπασχε δηλαδή από τη χρόνια μορφή της ημικρανίας).
-Το 56% δήλωσε πως χάνει τουλάχιστον μία μέρα το μήνα από την εργασία του.
-Το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δύο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.
-Το 63% δήλωσε πως αισθάνεται ότι «χάνει τη ζωή του πονώντας», το 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 42% ότι νιώθουν αβοήθητοι και το 43% ότι είναι αγχωμένοι, ενώ τέλος 21% δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξοι.

Ποια είναι η σχέση της διατροφής με τον πονοκέφαλο

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη και του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Ράμσντεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), μελέτησαν 182 ασθενείς με μέση ηλικία 38 ετών (το 88% γυναίκες), που είχαν ημικρανίες για πέντε έως 20 μέρες μέσα στο μήνα (κατά μέσο όρο τις μισές μέρες του μήνα) και επί περίπου πέντε ώρες τη μέρα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν διαφορετική διατροφή επί 16 εβδομάδες. Τα άτομα που κατανάλωναν πολλά ωμέγα-3, εμφάνισαν κατά μέσο όρο λιγότερους κατά 1,3 ώρες πονοκεφάλους τη μέρα, ενώ είχαν και δύο μέρες λιγότερες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα.

Όσοι έτρωγαν τροφές με πολλά ωμέγα-3 και, παράλληλα, με λίγα ωμέγα-6, είδαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, καθώς είχαν 1,7 λιγότερες ώρες πονοκέφαλο μέσα στη μέρα και τέσσερις λιγότερες μέρες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα. Αυτό δείχνει ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση των ωμέγα-3 και μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Με αυτό τον τρόπο, οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, αλλά επίσης πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι.

Γιατί είναι σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας

«Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Οι τροφές που τρώμε, μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο», δήλωσε ο Ράμσντεν. “Αυτή η έρευνα αποτελεί απόδειξη ότι ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω στοχευμένων διατροφικών αλλαγών στους ανθρώπους”, αναφέρουν οι ερευνητές. 

Διάβασε ακόμα:

5 τρόποι για να ενισχύσεις την ενέργειά σου μέσω της διατροφής

Εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης για εσάς που δεν πίνετε νερό!

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.