Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο επιβλαβής είναι η αγενής συμπεριφορά στη δουλειά.
-Γιατί η ενσυναίσθηση είναι έμφυτη.


Σίγουρα ξέρεις ότι το να δείχνεις ενσυναίσθηση είναι θετικό για τους ανθρώπους, αλλά νέα έρευνα αναδεικνύει το ρόλο της και σε άλλους τομείς, από την καινοτομία μέχρι τη διατήρηση του προσωπικού. Η καλή ηγεσία είναι ένα μίγμα διαφορετικών δεξιοτήτων που δημιουργούν τις συνθήκες της αφοσίωσης, της ικανοποίησης και της απόδοσης και η ενσυναίσθηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. 

Οι συνέπειες του στρες

Ο λόγος που η ενσυναίσθηση είναι τόσο απαραίτητη είναι ότι οι άνθρωποι βιώνουν πολλαπλά είδη στρες και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ίδια επηρεάζεται από την πανδημία. 

-Ψυχική υγεία: Μια παγκόσμια έρευνα της Qualtrics αποκάλυψε ότι 42% των ανθρώπων αντιμετωπίζει ζητήματα ψυχικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, 67% των ανθρώπων βιώνουν αυξημένο στρες ενώ 57% έχουν αυξημένο άγχος και 54% είναι συναισθηματικά εξουθενωμένοι. 53% των ανθρώπων είναι στενοχωρημένοι, 50% είναι ευερέθιστοι, 28% δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, 20% καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, 15% δυσκολεύονται να σκεφτούν και 12% δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους. 

-Προσωπική ζωή: Μια έρευνα στο Occupational Health Science έδειξε ότι ο ύπνος μας τίθεται σε κίνδυνο όταν είμαστε στρεσαρισμένοι στη δουλειά. Έρευνα από το  University of Illinois αποκάλυψε ότι όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν αγενή emails στη δουλειά, τείνουν να έχουν αρνητικά συναισθήματα στην προσωπική τους ζωή και ειδικά με τον σύντροφό τους. Επιπλέον, έρευνα του Carleton University έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι δέχονται απρεπή συμπεριφορά στη δουλειά, νιώθουν λιγότεροι ικανοί γονείς.

-Απόδοση, παραίτηση και εμπειρία του καταναλωτή: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Academy of Management Journal έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι δέχονται αγενή συμπεριφορά, η απόδοσή τους πέφτει και είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν τους άλλους. Και μια νέα έρευνα από το Georgetown University έδειξε ότι οι αγενείς συμπεριφορές στο γραφείο πληθαίνουν και οι συνέπειες είναι εκτεταμένες, όπως είναι η μειωμένη απόδοση και η συνεργασία, η χαμηλής ποιότητας εμπειρία του καταναλωτή και οι αυξημένες παραιτήσεις. 

Η ενσυναίσθηση συμβάλλει σε θετικά αποτελέσματα

Αλλά καθώς βιώνουμε δύσκολες περιόδους, παλεύουμε με το burnout ή δυσκολεύομαστε να βρούμε τη χαρά στην εργασία, η ενσυναίσθηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο και να συμβάλει σε θετικές εμπειρίες για τα άτομα και τις ομάδες. Μια νέα έρευνα 889 εργαζομένων από τον Catalyst διαπίστωσε ότι η ενσυναίσθηση έχει σημαντικές επιδράσεις: 

Καινοτομία: Όταν οι άνθρωποι αναφέρουν ότι οι διευθυντές τους έχουν ενσυναίσθηση, είναι περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι μπορούν να είναι καινοτόμοι – 61% των εργαζομένων συγκριτικά με μόλις 13% των εργαζομένων με ηγέτες χωρίς ενσυναίσθηση.

Αφοσίωση: 76% των ανθρώπων που νιώθουν την ενσυναίσθηση από τους ηγέτες τους ανέφεραν ότι ήταν αφοσιωμένοι, σε σύγκριση με το 32% που νιώθουν λιγότερη ενσυναίσθηση. 

Διατήρηση του προσωπικού: 57% των λευκών γυναικών και 62% των μαύρων γυναικών αναφέρουν ότι είναι απίθανο να αφήσουν την εταιρεία τους όταν νιώθουν ότι η εταιρεία σέβεται την οικογενειακή τους κατάσταση. Ωστόσο, όταν δεν νιώθουν αυτό το επίπεδο σεβασμού για τη ζωή τους, μόνο 14% και 30% των λευκών γυναικών και των μαύρων γυναικών αντιστοίχως αναφέρουν ότι είναι απίθανο να αφήσουν τη δουλειά τους.

Αποδοχή: 50% των ανθρώπων με ηγέτες με ενσυναίσθηση ισχυρίζονται ότι ο εργασιακός τους χώρος δείχνει αποδοχή, συγκριτικά με το 17% με ηγέτες χωρίς ενσυναίσθηση. 

-Επαγγελματική-Προσωπική ζωή: Όταν τα άτομα νιώθουν ότι οι ηγέτες τους έχουν ενσυναίσθηση, 86% αναφέρουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.  

Η συνεργασία αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Biology, όταν η ενσυναίσθηση εφαρμόστηκε και στη λήψη αποφάσεων, αύξησε τη συνεργασία και έκανε τους ανθρώπους να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Με άλλα λόγια, η ενσυναίσθηση οδήγησε σε περισσότερη ενσυναίσθηση. 

Προγραμματισμένοι για ενσυναίσθηση

Επιπροσθέτως, η ενσυναίσθηση μοιάζει να είναι έμφυτη. Σε μια έρευνα από το Lund University, παιδιά 2 ετών εκτιμούν αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη από τη δική τους. Και μια έρευνα από το University of Virginia έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι φίλοι τους δέχονται απειλές, ενεργοποιείται το τμήμα του εγκεφάλου που θα ενεργοποιούνταν αν δέχονταν οι ίδιοι τις απειλές. Τα άτομα νιώθουν για τους άλλους όπως νιώθουν και για τον εαυτό τους. Και όλα αυτά κάνουν την ενσυναίσθηση ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας, στη δουλειά και στην προσωπική ζωή. 

Ηγέτες με ενσυναίσθηση

Οι ηγέτες μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση με διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, μπορούν να λάβουν υπόψη τους τις σκέψεις κάποιου άλλου μέσω της διανοητικής ενσυναίσθησης. Μπορούν να εστιάσουν στα συναισθήματα ενός ατόμου χρησιμοποιώντας συναισθηματική ενσυναίσθηση και θα είναι πιο επιτυχημένοι όχι μόνο όταν λαμβάνουν υπόψη τους άλλους, αλλά όταν εκφράζουν τις ανησυχίες τους και κάνουν ερωτήσεις για τις προκλήσεις άμεσα και μετά ακούνε τις απαντήσεις των εργαζομένων.

Οι ηγέτες δε χρειάζεται να είναι ειδικοί στην ψυχική υγεία για να δείξουν ότι νοιάζονται και προσέχουν. Αρκεί να επικοινωνήσουν, να κάνουν ερωτήσεις και να κατανοούν πόσα θέλουν οι εργαζόμενοί τους να μοιραστούν. Η εξαιρετική ηγεσία απαιτεί επίσης δράση. Οι άνθρωποι θα εμπιστευτούν τον ηγέτη και θα έχουν μεγαλύτερη αίσθηση δέσμευσης όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ αυτών που ο ηγέτης λέει και κάνει. Όλη αυτή η κατανόηση της κατάστασης κάποιου άλλου πρέπει να μετατραπεί σε συμπόνια και δράση. Η κατανόηση δηλαδή των δυσκολιών ενός εργαζομένου και η προσφορά να βοηθήσεις. Όπως λένε, οι άνθρωποι μπορεί να μην θυμούνται τι λες, αλλά θυμούνται πώς τους έκανες να νιώσουν.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Οι γυναίκες έχουν καλύτερα αποτελέσματα (από τους άνδρες) στις περισσότερες ηγετικές ικανότητες

Ηγεσία σε κρίση: 5 συμβουλές για να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα