Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζεται με οργανισμούς στη Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με την μετάλλαξη όμικρον είναι ίσως λιγότερο επιρρεπείς στην μόλυνση από την μετάλλαξη δέλτα. 

Καθώς εξελίσσεται η παγκόσμια πανδημία, έχουν εμφανιστεί νέες μεταλλάξεις, κάποιες πιο ανθεκτικές από άλλες. Ωστόσο, μέχρι τώρα η μετάλλαξη δέλτα φαίνεται να είναι η πιο επικίνδυνη και εξαιτίας αυτού έχει επικρατήσει. Σύμφωνα με έρευνες, η μετάλλαξη όμικρον που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο, μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τη δέλτα, αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνη. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση απέναντι στις προηγούμενες μεταλλάξεις μπορεί να προστατεύσει μόνο για 10 εβδομάδες από την όμικρον. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, οι ερευνητές στη Νότια Αφρική υποστηρίζουν ότι η μόλυνση με όμικρον παρέχει κάποια ανοσία απέναντι στη μόλυνση με δέλτα. 

Το εγχείρημα από την ομάδα στη Νότια Αφρική περιλάμβανε 15 ανθρώπους, που είχαν μολυνθεί με την μετάλλαξη όμικρον – κάποιοι ήταν εμβολιασμένοι και κάποιοι όχι – για να εξεταστεί πώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα αντιδρούσε στην επαφή με τη δέλτα. Ανακάλυψαν ότι όλοι είχαν αναπτύξει σε κάποιο βαθμό βελτιωμένη ανοσία στην μετάλλαξη δέλτα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα αίματος από τους ίδιους 15 ανθρώπους 2 εβδομάδες αργότερα για να ελέγξουν πόσο ανθεκτικοί ήταν τόσο απέναντι στην όμικρον, όσο και στη δέλτα. Παρατήρησαν 14 φορές αυξημένη ανοσία απέναντι στην όμικρον και 4,4 φορές αυξημένη ανοσία απέναντι στη δέλτα. 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι 11 από τους ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι και ότι δεν είναι αδύνατο να είχαν μολυνθεί και από κάποια προγενέστερη μετάλλαξη του ιού. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την επίδραση που έχει η όμικρον στην ανοσία απέναντι στη δέλτα. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Στέλεχος Όμικρον: Ερωτήσεις και απαντήσεις από το Harvard

Καθημερινοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναντι της COVID-19

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.