Σκοπός της φετινής έρευνας ήταν να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της Covid-19 στην αγορά εργασίας, να καταγράψει τις απόψεις των επαγγελματιών για το σχέδιο λειτουργίας των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της Covid-19 και να αναδείξει την άποψη των εργοδοτών για τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στην εποχή μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 108 στελέχη επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην επιλογή προσωπικού στις εταιρείες τους και 428 άτομα ηλικίας 18+, εργαζόμενοι και άνεργοι.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας 

-Κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα να βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Η διαδικασία όμως της εύρεσης εργασίας έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη μετά την εμφάνιση της πανδημίας. 

-Εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ως προς το ποιες είναι οι σημαντικότερες δεξιότητες στη σύγχρονη εποχή: ευελιξία και προσαρμοστικότητα, εργασιακό ήθος, επικοινωνιακές δεξιότητες, οργανωτικές ικανότητες αναγνωρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές τόσο από εργαζομένους όσο και από εργοδότες, αλλά οι απόψεις των δύο πλευρών διαφέρουν ως προς τα πλεονεκτήματα των soft-skills, όπως η ανθεκτικότητα και η ενσυναίσθηση, τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν τοποθετούν το ίδιο υψηλά ως προς τη σημασία τους, όπως τα ηγετικά στελέχη. 

-Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες δείχνουν δυσπιστία ως προς τον βαθμό αποδοτικότητας της τηλεργασίας, ταυτόχρονα όμως και οι δύο πλευρές προκρίνουν ως αποδοτικότερο τρόπο εργασίας τον συνδυασμό τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στο γραφείο.

-Οι ελληνικές εταιρείες φαίνονται πιο επιφυλακτικές ως προς τον βαθμό αποτελεσματικότητας της τηλεργασίας από ό,τι οι πολυεθνικές.

-Τέλος, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των εργαζομένων παραμένει στα ίδια με τα προ Covid-19 επίπεδα, ενώ ο ρόλος της τεχνολογίας λόγω της τηλεργασίας είναι ολοένα και πιο σημαντικός.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: O Chief Human Resources Officer είναι ο καταλύτης της ανάπτυξης (μέρος 1ο)

Ο οδηγός για την καταπολέμηση του εργασιακού στρες και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.