Ένα από τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ το Μάιο για την καταπολέμηση του κορονοϊού ήταν και η υποχρέωση η πληρότητα των ασανσέρ να μην υπερβαίνει το 40% της προβλεπόμενης χωρητικότητας.

Αυτό το μέτρο και την αξία του ήρθε να μας υπενθυμίσει μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, σύμφωνα με την οποία σωματίδια του κορονοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ, ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά, όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health», πραγματοποιήθηκε πείραμα σε ασανσέρ νοσοκομείου. Ετσι με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια, που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία, διατηρούνται στην ατμόσφαιρα περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές λένε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας περιορίζει τον κίνδυνο, όπως και ο καλός εξαερισμός του ασανσέρ. Άλλωστε, τα σωματίδια του κορονοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Επομένως, μάσκα και στο ασανσέρ!

Διάβασε ακόμα:

Πότε θα έχουμε εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2;

Έρευνα: Υποχωρεί το προσδόκιμο ζωής όσο εξαπλώνεται η Covid-19

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.