Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Ποια είναι η προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η ομαδική εργασία.
-Τι έδειξαν τα πειράματα.
Δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα, αλλά μόνο αν έχεις τον κατάλληλο συνεργάτη, υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Chris Frith του Wellcome Trust Centre for Neuroimaging στο UCL και τον Niels Bohr, Καθηγητή στο University of Aarhus, αποκάλυψε ότι δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα, αλλά μόνο όταν και οι δύο συνεργάτες είναι εξίσου ικανοί και συζητούν ανοιχτά τις συμφωνίες τους.
Οι άνθρωποι είμαστε πολύ καλοί στο να συνδυάζουμε πληροφορίες από διαφορετικές αισθητηριακές πηγές για να καταλήξουμε σε μία σωστή απόφαση. Τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, όταν δύο άνθρωποι δουλεύουν μαζί; Πώς συνδυάζουν τις πληροφορίες και γνώσεις τους για να πάρουν μια επιτυχημένη απόφαση;
“Όταν προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, συνήθως συνεργαζόμαστε κι ανταλλάσσουμε απόψεις,” αναφέρει ο Dr Bahador Bahrami, κύριος συγγραφέας της έρευνας από το UCL. “Για την έρευνά μας, θέλαμε να δούμε αν δύο άνθρωποι μπορούν να συνδυάσουν τις πληροφορίες που διαθέτουν όταν πρόκειται να πάρουν μια απόφαση και πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.”
Πώς πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα
Οι εθελοντές ήρθαν στο εργαστήριο σε ζευγάρια και τους ζητήθηκε να εντοπίσουν ένα πολύ αδύναμο σήμα που εμφανιζόταν στην οθόνη ενός υπολογιστή. Αν διαφωνούσαν για το πότε το σήμα εμφανιζόταν, τότε θα συζητούσαν, για να καταλήξουν σε μία ομόφωνη απόφαση.
Τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος έδειξαν ότι οι ομόφωνες αποφάσεις ήταν καλύτερες ακόμα κι όταν την απόφαση τελικά την έπαιρνε το πιο ικανό άτομο. Σε αυτήν την περίπτωση δύο μυαλά ήταν σίγουρα καλύτερα από ένα. Δύο πρόσθετα πειράματα έδειξαν ότι αυτή η βελτίωση οφειλόταν στο γεγονός ότι τα άτομα μπορούσαν να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και γνώμες μεταξύ τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μερικές περιπτώσεις, δύο μυαλά μπορούν να είναι χειρότερα από ένα. Σε ένα άλλο πείραμα, δόθηκε σε ζευγάρια εθελοντών η ίδια εντολή. Ωστόσο, ένας από από τους συμμετέχοντες κατέστη κρυφά ανεπαρκής. Οι ερευνητές δηλαδή του έδειχναν μια εικόνα, όπου το σήμα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κοινές αποφάσεις αποδείχθηκαν χειρότερες.
“Όταν δύο άνθρωποι, που εργάζονται μαζί, μπορούν να συζητήσουν τις διαφωνίες τους, τότε δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα,” εξήγησε ο Καθηγητής Frith. “Αλλά, όταν ένα άτομο επεξεργάζεται λανθασμένες πληροφορίες ή ανεπαρκείς πληροφορίες τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα.
Η επιτυχημένη συνεργασία προϋποθέτει να γνωρίζουμε τις ικανότητές μας. Οι κοινές αποφάσεις, όμως, δεν φαίνεται να είναι επιτυχημένες, όταν ένα μέλος της ομάδας είναι λιγότερο ικανό, αλλά δεν το γνωρίζει.