Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Από τι κινδυνεύεις τρώγοντας προϊόντα εκτός εποχής.
-Πώς θα καταλάβεις αν ένα φρούτο είναι στην εποχή του.


Στη σημερινή πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία για άνεση και ευκολία, η οικονομία είναι τυφλή απέναντι στην εποχικότητα των τροφίμων και τη θεωρεί μια απαρχαιωμένη και ξεπερασμένη ιδέα. Δεν μας έχει ποτέ περιορίσει η έλλειψη διαθεσιμότητας, γιατί τα σουπερμάρκετ μας έχουν σπάσει τον ολιστικό κύκλο της φύσης, υπερπηδώντας ωκεανούς και αλλάζοντας ημισφαίρια για να εξασφαλίσουν την επάρκεια αποθεμάτων των τροφίμων που αγαπάμε ολόκληρο τον χρόνο. Ωστόσο, η εποχικότητα των τροφίμων δεν είναι μύθος, ούτε ξεπερασμένη ιδέα, αλλά είναι ένας ακόμη τρόπος να προστατεύσουμε το περιβάλλον με λίγη, ας το παραδεχτούμε, προσπάθεια. Η Greenpeace Greece έχει καταρτίσει έναν πίνακα με την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών, που μπορείς να συμβουλεύεσαι πριν κάνεις τα ψώνια σου. 

Τα οφέλη της κατανάλωσης εποχικών προϊόντων

Μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα 

Ένα από τα εξέχοντα οφέλη της εποχικής κατανάλωσης τροφίμων είναι ότι μειώνεις αποτελεσματικά το αποτύπωμα άνθρακα και υποστηρίζεις μια πιο γεωγραφικά βιώσιμη οικονομία τροφίμων. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το μέγεθος και την επιρροή της μεταφοράς τροφίμων, πριν φτάσουν στα ράφια των σουπερμάρκετ. Και όλες αυτές οι μεταφορές συνοδεύονται από ένα βαρύ οικολογικό κόστος που αποκρύπτεται από τα μάτια του καταναλωτή. 

Μειωμένη κατανάλωση εντομοκτόνων

Σε συνδυασμό με τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των προϊόντων εκτός εποχής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, πρέπει να προστεθεί και κάτι ακόμα για να διατηρηθούν αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα. Αυτό το κάτι είναι εντομοκτόνα και συντηρητικά. Ας το δούμε λογικά: ένα grapefruit που ταξιδεύει 3 μέρες μέχρι να φτάσει στον τελικό του προορισμό χρειάζεται μια ανανέωση για να δείχνει φρέσκο και ζουμερό, όπως δηλαδή το περιμένουν οι καταναλωτές. Τα εντομοκτόνα και τα συντηρητικά είναι δυστυχώς ένα δημοφιλές κομμάτι του μοντέρνου συστήματος τροφίμων και μερικά από αυτά θα καταλήξουν στη διατροφή μας. Ωστόσο, αποφεύγοντας τα τρόφιμα εκτός εποχής και επιλέγοντας τα τοπικά προϊόντα, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις την πρόσληψη αυτών των χημικών ουσιών. Επίσης, μην ξεχνάς ότι οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της υψηλής κατανάλωσης εντομοκτόνων, αλλά γιατί να το ρισκάρεις; 

Θρεπτικά συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας 

Μαζί με το οικολογικό κάρμα που σου προσφέρει η εποχική διατροφή, θα γεμίσεις το πιάτο σου με σημαντικά μεταλλικά στοιχεία και αγνές γεύσεις και χρώματα. Η εποχική παραγωγή συνήθως συλλέγεται την καλύτερη στιγμή της, ώστε να διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες. Δεν είναι ψέμα ότι τα πιο ζουμερά και γευστικά φρούτα και λαχανικά είναι τα εποχικά. Η φύση είναι πιο σοφή από όσο συνειδητοποιούμε και τα εποχικά προϊόντα υποστηρίζουν συγκεκριμένες ανάγκες. Για παράδειγμα, μετά από έναν μακρύ χειμώνα, το σώμα χρειάζεται αποτοξίνωση, για να απαλλαγεί από το επιπλέον βάρος του χειμώνα. Τα ανοιξιάτικα λαχανικά όπως το σπανάκι βοηθούν στην αλκαλοποίηση του αίματος και μας δίνουν ενέργεια για τους πιο ζεστούς μήνες, που είμαστε συνήθως πιο ενεργοί. 

Αρμονική ζώη 

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η κατανάλωση τροφίμων σε αρμονία με τους κύκλους της φύσης μας συνδέει με τη γη και αποδεικνύει το σεβασμό μας προς το φαγητό που τρώμε. Μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά πολλοί ολιστικοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η επαφή με τη γη μας βοηθά να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και τους φυσικούς μας ρυθμούς. 

Πώς να επιλέξεις εποχικά προϊόντα

Αν δεν μπορείς να θυμηθείς, κάνοντας τα ψώνια σου, αν τα αχλάδια που έχεις στο καλάθι σου είναι εποχικά, υπάρχει λύση! Τα βιομηχανικά καλλιεργημένα τρόφιμα μοιάζουν σαν να έχουν υποστεί photoshop, τέλεια, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την προέλευσή τους από το χώμα. Η κατανάλωση εποχικών τροφίμων μας επιτρέπει να εκτιμάμε την πραγματική υπόστασή τους και να αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα δώρο από το έδαφος κι όχι ένα αντίγραφο στη γραμμή παραγωγής. Η καλύτερη συμβουλή για να αναγνωρίζεις τα εποχικά προϊόντα είναι να είσαι ανοιχτός στη φυσική κατάστασή τους. Τα καλύτερα ποιοτικά εποχικά τρόφιμα είναι τοπικά και οργανικά, οπότε θα είναι σαν όλα τα δημιουργήματα της φύσης: ατελή και μοναδικά. Ελαφριές μελανιές, εξογκώματα, ασύμμετρα σώματα. Δες τα όλα αυτά ως ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι η αξιοπρέπεια του προϊόντος έχει διατηρηθεί αντί να κινδυνέψει προς όφελος μιας ψεύτικης τελειότητας. 

Ακόμα κι αν σου είναι δύσκολο να αλλάξεις ολόκληρη τη διατροφή σου για να προσαρμοστείς στους κύκλους της φύσης, σίγουρα μπορείς να αντικαταστήσεις κάποια από αυτά. Κάθε μικρή αλλαγή έχει αξία!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Αδυνάτισμα και πρωινό. Τι πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου για να χάσεις κιλά.

Πόσο ένοχοι είναι οι υδατάνθρακες για τη αύξηση βάρους;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.