Καθώς ο κόσμος μας γνωρίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση αβεβαιότητας και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία, όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη “νέα κανονικότητα” μέσω της σωματικής απομάκρυνσης (ο όρος που ήρθε να αντικαταστήσει τον όχι και τόσο ακριβή όρο “κοινωνική απομόνωση”).

Το ίδιο ισχύει και για τους επιστήμονες ψυχολόγους. Πολλά εργαστήρια ψυχολογικής έρευνας χρειάστηκε να κλείσουν και οι μελέτες τους να αναβληθούν για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Παράλληλα, όμως, κάποιοι ψυχολόγοι -με σύμμαχο το διαδίκτυο που πλέον επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων οnline- έχουν ξεκινήσει νέες έρευνες με σκοπό να καταλάβουν πώς η παρούσα κρίση μας επηρεάζει και πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις ψυχολογικές της συνέπειες, όπως επίσης για να καταλάβουν καλύτερα με ποιο τρόπο οι κυβερνήσεις μπορούν να επικοινωνούν τα μηνύματα σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τα μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να τα ακολουθούν οι πολίτες πιο πιστά.

Μια σειρά από αντίστοιχες έρευνες ξεκίνησε και ο “Επιταχυντής Ψυχολογικής Επιστήμης” (Psychological Science Accelerator, PSA).

Το PSA είναι ένα διεθνές δίκτυο εργαστηρίων ψυχολογικής έρευνας – αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πάνω από 500 εργαστήρια σε πάνω από 70 χώρες στις έξι κατοικημένες ηπείρους. Το δίκτυο αυτό συντονίζει τη συλλογή δεδομένων για μελέτες τις οποίες επιλέγουν δημοκρατικά τα μέλη του. Η αποστολή του είναι να επιταχύνει τη συγκέντρωση έγκυρων και γενικεύσιμων ευρημάτων σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις γνωστικές διεργασίες. Πρόκειται για μία πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μεμονωμένους ερευνητές ή από μικρές ομάδες.

H πανδημία COVID-19 δημιούργησε βαθιά ανησυχία στους ερευνητές του PSA, οι οποίοι όμως δεν έχασαν την αισιοδοξία τους: πιστεύουν ότι η επιστήμη της συμπεριφοράς, η ψυχολογία, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πριν λίγες εβδομάδες, το PSA κάλεσε τα συνεργαζόμενα εργαστήρια να προτείνουν μελέτες σχετικά με τις συμπεριφορικές και ψυχολογικές όψεις της πανδημίας. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια, με 66 προτάσεις να κατατίθενται εντός λίγων ημερών. Μέσα από μια σειρά διαβουλεύσεων με όλα τα μέλη του PSA, προκρίθηκαν τρεις μελέτες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Τα αποτελέσματά τους θα επικοινωνηθούν στο ευρύ κοινό και στις κυβερνήσεις.

Οι μελέτες είναι πλέον έτοιμες και μεταφρασμένες σε 50 γλώσσες. Από τη χώρα μας σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν η Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Αλέξης Αρβανίτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το μόνο που μένει είναι να βρεθούν οι εθελοντές που θα προσφέρουν το πιο πολύτιμο αγαθό: το χρόνο τους. Αν θέλετε, λοιπόν, να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά μας σε σχέση με τον COVID-19, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και λάβετε μέρος στις έρευνες. Μοιραστείτε ακόμα, αν το επιθυμείτε, το σύνδεσμο με φίλους και συγγενείς, μέσω των social media και του email.

http://formr.psysciacc.org/formr/psacr-pool-greek

Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη!

Αρχική δημοσίευση από τη Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Wellness και Well-being στο… μικροσκόπιο

5 Απλές συνήθειες ύπνου που αξίζει να υιοθετήσεις

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.