Βρισκόμαστε ήδη στα μέρα Οκτωβρίου, αφήνοντας πίσω ακόμη και το γλυκό Σεπτεμβριάτικο αποκαλόκαιρο. Ανανεωμένοι οι περισσότεροι από τις καλοκαιρινές διακοπές έχουμε επιστρέψει στην εργασία μας, στη καθημερινότητα και στη ρουτίνα μας, ξεκινώντας τη νέα σεζόν. Κάποιοι μπορεί ήδη να έχετε αρχίσει να νιώθετε να ξεθωριάζει ο «καλοκαιρινός ενθουσιασμός», πόσο μάλλον όταν ακούτε και τις ειδήσεις για ακόμα έναν δύσκολο χειμώνα…
Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι πως δεν είστε οι μόνοι. Η μετάβαση αυτή από το χαλαρό καλοκαιρινό διάστημα και τις διακοπές στο εργασιακό περιβάλλον και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, δημιουργεί σε αρκετούς ανθρώπους ένταση, άγχος και απαισιοδοξία. Πόσο μάλλον, όταν η δουλειά σας απαιτεί γρήγορους ρυθμούς, σχετίζεται με ημερολογιακές προθεσμίες, είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Ακόμα όμως και όσοι αλλάξατε εργασία και θεωρείστε καινούργιοι στον εργασιακό σας χώρο, είναι λογικό να νιώθετε άγχος για το καινούργιο και να αναρωτιέστε αν και πως «θα τα καταφέρετε».
Είναι χρήσιμο να έχετε στο μυαλό σας πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν μελαγχολικά επιστρέφοντας στην εργασία τους μετά από ένα τριήμερο ταξιδάκι ή ακόμα και μετά από ένα Σαββατοκύριακο. Εάν αυτά τα συναισθήματα άγχους ή φόβου δεν υποχωρήσουν καθώς προχωρά ο καιρός μέσα από την προσαρμογή και πάλι στο εργασιακό σας περιβάλλον, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε, όπως για παράδειγμα ένα κακό περιβάλλον στην εργασία σας, ιδιαίτερες εργασιακές απαιτήσεις που νιώθετε πως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε ή ξεπερνούν τις ικανότητές σας, κακές συναδελφικές σχέσεις, εργασιακό bullying, παρενόχληση, μία στρεσογόνα περίοδος λόγω κάποιου τραυματικού γεγονότος φάσης ζωής ή ακόμα και μία καταθλιπτική ή αγχώδης διαταραχή, κλπ. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιοι, αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τους λόγους που νιώθετε να σας «μπλοκάρουν» και γιατί μπορεί να νιώθετε έτσι στον εργασιακό χώρο.
Ας δούμε κάποια βήματα που είναι πιθανό να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα…
- Δώστε χρόνο στον εαυτό σας: Πάρτε το χρόνο, που χρειάζεστε για να προσαρμοστείτε. Φερθείτε με τον ανάλογο σεβασμό στις ανάγκες σας και αποφύγετε την αυτοκριτική.
- Επικεντρωθείτε στα θετικά. Είναι γεγονός πως το κάθε τι, όσο αρνητικό και δύσκολο και αν φαίνεται πάντα έχει και μία θετική χροιά. Σκεφτείτε τα θετικά της δουλειάς σας, τι σας αρέσει, τι σας δίνει, τι είναι αυτό που απολαμβάνετε. Αρκετές είναι οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ψυχική μας υγεία και η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την επαγγελματική μας ζωή. Όσοι έχετε λοιπόν πιο θετική και αισιόδοξη στάση, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε και λιγότερα εργασιακά προβλήματα, θα είστε πιο ενεργητικοί και γενικά θα νιώθετε πιο ήρεμοι και αποδοτικοί.
- Προκαλέστε τον εαυτό σας. Δοκιμάστε να προγραμματίσετε ένα σεμινάριο γύρω από τη δουλειά σας ή να ενημερωθείτε σε βάθος για εκείνο το θέμα που είχατε κάποια κενά. Είναι πολύ σημαντικό στην εργασία μας να νιώθουμε μία αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης και εξέλιξης.
- Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους συναδέλφους: Η μιζέρια και το ξόδεμα πολύτιμης ενέργειας σκεπτόμενος «πόσο καλός είναι ο τάδε συνάδελφος ή πόσο εύκολα του έχουν έρθει στη ζωή του τα πράγματα» δεν βοηθούν καθόλου. Η αυτολύπηση και οι συγκρίσεις τέτοιου είδους είναι άδικες και για εσάς αλλά και για τον άλλον. Μην ξεχνάτε πως πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στη ζωή των άλλων. Επενδύστε λοιπόν σε ότι θεωρείτε πως θα ανέβαζε την ψυχολογία σας και θα σας έκανε καλό!
- Προγραμματίστε ένα τριήμερο διακοπών. Μην ξεχνάτε πως ήδη μέσα στον Οκτώβριο έχουμε την αργία της 28ης. Εκμεταλλευτείτε την δεόντως αν νιώθετε πεσμένος ή προγραμματίστε ένα ταξιδάκι σε κάποιες άλλες ημερομηνίες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δεν είναι ανάγκη να πάτε κάπου μακριά και ξοδέψετε πολλά, υπάρχουν οικονομικές ευκαιρίες, φτάνει να υπάρξει και η ανάλογη θέληση. Θα σας βοηθήσει να έχετε κάτι να περιμένετε.
- Βοήθεια ειδικού: Αν παρόλα αυτά νιώθετε όλο και μεγαλύτερη δυσφορία στον εργασιακό χώρο και η άρνηση να πάτε στη δουλειά παραμένει ή μεγαλώνει, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας ώστε να κατανοήσετε τι ακριβώς σας συμβαίνει αλλά και να πειραματιστείτε με τρόπους διαχείρισης.
- Πιστέψτε στον εαυτό σας: Είναι σημαντικό να πιστεύετε σε αυτό που κάνετε και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να βρεί και πάλι το πάθος του για δουλειά. Δυστυχώς, συχνά είναι εύκολο να χαθούμε στο άγχος της δουλειάς και γι αυτό ακριβώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την αγάπη για αυτό που κάνουμε.
- Κατανοήστε το αντικείμενο της εργασίας σας και τον στόχο σας. Για να νιώθετε αποδοτικά χρειάζεται να γνωρίζετε ακριβώς τι περιμένουν οι άλλοι ή ακόμα και εσείς από εσάς εργασιακά. Μάθετε όχι μόνο να εστιάζετε στον στόχο σας αλλά και να τον επαναπροσδιορίζετε, ώστε να μην πέφτει η αποδοτικότητα αλλά και να μην χάνετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό και στις δεξιότητές σας.
- Προγραμματίστε συναντήσεις εκτός γραφείου: Προσπαθήστε – αν σας δίνετε βέβαια η ευκαιρία και το επιτρέπει η δουλειά σας – να προγραμματίσετε συναντήσεις με συναδέλφους εκτός του εργασιακού χώρου σε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο έρχεστε και μεταξύ σας πιο κοντά και νιώθετε πιο χαλαρά και φιλικά.
- Αφιερώστε χρόνο σε ενδιαφέροντα και αγαπημένες σας δραστηριότητες: Επιτρέψτε στον εαυτό σας, να είναι αυθόρμητος και δημιουργικός, ώστε να γεμίζετε και πάλι τις μπαταρίες σας. Αν αδειάζουν διαρκώς, λογικό να νιώθετε πεσμένος και μη αποδοτικός. Κάποια παραδείγματα είναι μία χαλαρή βόλτα με φίλους ή με το σύντροφο σας, να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή να δείτε μία ταινία, που αμελήσατε κατά το παρελθόν, να ξεκινήσετε ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα, γυμναστήριο, κλπ. Κάτι που απολαμβάνετε όμως και δεν το κάνετε αγγαρεία. Μερικές φορές, μας είναι πιο εύκολο να παγιδευόμαστε στο παρελθόν ή στο σχεδιασμό του μέλλοντος, από ό,τι το να εστιάζουμε στο παρόν.
- Φροντίστε τον εαυτό σας: Ότι δίνετε στον εαυτό σας να ξέρετε πως αυτό θα σας ανταποδώσει. Φροντίστε τη διατροφή σας, τον ύπνο, την ξεκούραση, τις ανάγκες σας, γυμναστείτε – όχι υπερβολικά – αλλά τόσο όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας για να εκκρίνει το φυσικό του αντικαταθλιπτικό (ενδορφίνες). Ας έχουμε στο μυαλό μας, ότι η σωματική και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Επομένως, η υγιής αίσθηση του σώματος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αίσθηση της ικανοποίησης, που αντλείτε από τη ζωή.