Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αποφεύγεις τις συγκρούσεις στο οικογενειακό εορταστικό τραπέζι.
-Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των γιορτών.


Εορτή! Ένα γεγονός επενδυμένο με νόημα για αυτούς που θέλουν να μετέχουν. Ενα γεγονός που έρχεται και επανέρχεται στο χρόνο, οργανώνοντάς τον, δομώντας τον. Ένα γεγονός που περιβάλλεται από έθιμα, που ξεπερνά την ατομικότητα και βιώνεται συλλογικά.

Και από την άλλη; Ένα εορταστικό κλίμα που επιβάλλεται κάποιες φορές αναγκαστικά. Προσδοκίες για χαλάρωση και διακοπές που δεν είναι πάντα εφικτές. Κατανάλωση, λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτές για χάρη των παιδιών μόνο, εξαντλητικά ωράρια, οικογενειακά τραπέζια, χρόνος που δεν επαρκεί για να πραγματώσουμε ό,τι ναρκισσιστικά φαντασιωνόμαστε. Και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και στην γνωστή κατάθλιψη των εορτών.

Πώς θα έπρεπε να είναι μια εορτή

Εορτή είναι η ανάληψη της χαράς που πρέπει να παραχθεί. Είναι το μικροκλίμα της ευγνωμοσύνης στη ζωή, που έχουμε να καλλιεργήσουμε. Είναι το άνοιγμα στους σημαντικούς και όχι μόνο άλλους. Είναι ο πλούτος που έχουμε να εισάγουμε στα συναισθήματα και στο σχετίζεσθαι. Είναι η μαγική κατάληξη του κόπου που απαιτείται, όχι απλά σε πρόσκαιρη ευχαρίστηση, αλλά σε χαρά που διαρκεί. Είναι η επιμονή αυτών που παράγουν μαγεία να μην επιτρέπουν στην απαιτητική προσπάθεια να εξελιχθεί σε κούραση και εκνευρισμό.

Το γεγονός παράγει την γιορτή. Και έχουμε να παράξουμε μαγεία σε αναφορά με το γεγονός. Μαγεία που θα εμπεριέχει ερωτική διάθεση για τη ζωή. Μαγεία που θα μεταμορφώνει ακόμη και το πένθος σε προοπτική ύπαρξης με νόημα. Στο εορταστικό τραπέζι θα είναι όχι μόνο οι παρόντες, αλλά και αυτοί που έφυγαν ακόμη και αυτοί που θα έρθουν. Μαγεία που θα μας βγάζει από μια ατομικότητα που θλίβεται και καταθλίβεται.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; 

Τι συμβαίνει όμως όταν οι προσδοκίες είναι τόσο υψηλές ώστε να γεννούν άγχος; Όταν όλα πρέπει να γίνουν επιτακτικά «τέλεια»; 

Και τι συμβαίνει όταν ένα οικογενειακό τραπέζι γίνεται πηγή άγχους και όχι συνάντηση προσώπων; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα συστατικά ενός οικογενειακού τραπεζιού που κινδυνεύει να είναι ένα εκρηκτικό μείγμα;

Στα εορταστικά οικογενειακά τραπέζια βρίσκονται εκπρόσωποι από όλες τις γενιές, διαφορετικοί χαρακτήρες με διαφορετικές απόψεις, συχνά με περιοριστικά στερεότυπα (θυμηθείτε τους vegan καλεσμένους που χλωμιάζουν μπροστά στο ψητό γουρουνόπουλο) και όπου οι περισσότεροι θα καταναλώσουν αλκοολ χαλαρώνοντας λέγοντας και κάτι παραπάνω…

Στα εορταστικά οικογενειακά τραπέζια κυριαρχεί η ιστορία της οικογενειας, πολλές φορές συνοδευόμενη από μυστικά, μύθους και ρόλους προσώπων (οι αδικημένοι, τα θύματα, αυτοί που φροντίζουν για όλους και όλα) που παραμένουν ίδιοι συχνά εγκλωβιστικοί για τους παρευρισκόμενους. Οι άνθρωποι εκφράζουν τον αυθόρμητο εαυτό τους χωρίς επεξεργασία, εκφράζουν συναίσθημα χωρίς λογική και η ατμόσφαιρα έχει δύο δυνατότητες. Είτε να γίνει ευεργετική, είτε το κλίμα να γίνει τοξικό.

Πώς μπορούμε να παράξουμε μαγεία και ευεργετικό κλίμα; 

Είναι εφικτό να ζήσουμε μια ατμόσφαιρα θαλπωρής, με κατανόηση, χιούμορ, πολιτισμό και ευαισθησία που θα χωρά όλες τις εκδοχές των προσώπων; Που θα χωρά ακόμη και τη λύπη (αν υπάρχει κάποια μορφή απώλειας), αλλά θα εμπνέει για ζωή; 

Σίγουρα υπάρχουν εργαλεία. Και ιδού μερικά : 

-Αντιμετωπίστε τις δύσκολες συμπεριφορες με υπομονή και ψυχραιμία. Μην επιτρέψετε σε τίποτα να χαλάσει τα σχέδιά σας για δημιουργία καλής ατμόσφαιρας.

-Αποφύγετε συζητήσεις βάθους. Δεν είναι η ώρα για να λύσετε τα μπλεγμένα κληρονομικά σας για παράδειγμα. 

-Ασκήστε βέτο. Όταν κάποιος επιμένει να συζητήσει κάποιο θέμα που σας δυσκολεύει ή είναι επικίνδυνο για την ειρήνη του τραπεζιού, απλά και πολιτισμένα αρνηθείτε να συμμετέχετε.

-Να είστε υποψιασμένοι για το τι μπορεί να συμβεί με πρόσωπα που γνωρίζετε πως σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Επιλέξτε για παρέα αυτόν με τον οποίο έχετε καλύτερη χημεία και κοινό έδαφος.

-Δώστε συμβουλές μόνο όταν σας τις ζητήσουν.

-Αν θέλετε να συζητήσετε ένα σοβαρό θέμα τοτε προτιμήστε την συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί, αν το θέμα ανοιχτεί μπροστά σε άλλους, αυτοί αναγκαστικά θα πάρουν θέση.

-Προσπαθήστε να μην έχετε απαραίτητα την επιθυμία να περάσει το δικό σας.

-Παρατηρήστε και ακούστε περισσότερο τους άλλους. Μιλήστε μια απλή γλώσσα ειλικρίνειας, χωρίς ο τόνος της φωνής να περιέχει υποτίμηση ή σαρκασμό.

Διαφοροποιηθείτε εποικοδομητικά

Στο τέλος ενός εορταστικού δείπνου μην μετράτε την επιτυχία των οικογενειακών συνάξεων από το πόσο ευχάριστα ή δυσάρεστα ήταν.

Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό μέτρο: Μετρήστε τις φορές που προστατέψατε τον εαυτό σας και καταφέρατε να μην παλινδρομήσετε σε τακτικές και γνωριμες συμπεριφορές από το παρελθόν.   

Θα υπάρχουν στιγμές χαράς, αλλά θεωρήστε επιτυχία αν καταφέρατε να χρησιμοποιήσετε τρόπους να διατηρήσετε την αυτονομία σας και να μην γυρίσετε πίσω σε παλιά οικογενειακά μοτίβα. Να θυμάστε ότι κάποιοι θα σας τραβήξουν μέσα στο παιχνίδι τους πολλές φορές.

Είναι δύσκολο, αλλά θυμηθείτε: Είναι η ευκαιρία σας για προσωπική ανάπτυξη και κάνετε χάρη στην οικογένεια ή τους φίλους όταν παραμένετε σε υψηλότερο επίπεδο διαφοροποίησης.

Και τελικά είναι η ευκαιρία να παρετε την ευθύνη να πράξετε αυτό που σας ταιριάζει αυτή τη χρονιά χωρίς ενοχή ή ντροπή.

Μάθε περισσότερα για την Μαρία Κάλφα στο facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

Νέος Χρόνος, Νέος Δρόμος

Χριστούγεννα Με Τη Μαμά, Πρωτοχρονιά Με Τον Μπαμπά

Author(s)

  • Μαρία Κάλφα

    Ιατρός-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρία Κάλφα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί 20ετία ως διαγνώστης ιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψυχοογκολογία αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ολιστικά. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής απέκτησε πτυχίο Συμβούλου Ψυχικής Υγείας στο Μεσογειακό Κολλέγιο Αθηνών MEDITERRANEAN COLLEGE. Έχει κάνει εκπαίδευση στις εφαρμογές της Νεροανάδρασης στο Πολύκεντρο Ψυχιατρικής Ψυχοθεραπεία και Νευροανάδρασης “Σύγχρονα Αμφιαράεια” και έχει εκπαιδευτεί ως Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια στον ινστιτούτο “Αντίστιξη”. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε επιστημονικές ημερίδες όπου η Συμβουλευτική συναντά την Ιατρική.