Σε μια εποχή που όλα μεταβάλλονται η υγεία είναι κύριο μέλημα όλων μας. Το 2020 μας υπενθύμισε με τον πιο ηχηρό τρόπο πόσο σημαντικό είναι να δρούμε όλοι μαζί. Ενωνόμαστε για να υποστηρίξουμε αυτές που παλεύουν, να θαυμάσουμε όσες τον νίκησαν, να τιμήσουμε εκείνες που δυστυχώς έχασαν τη μάχη αλλά κυρίως να επανεπιβεβαιώσουμε τη ζωτική σημασία της πρόληψης”.

Η καμπάνια

6 γυναίκες με διαφορετικά επαγγέλματα: H Νόνη Δούνια, η Μάγδα Τσέγκου, η Γεωργία Παράσχου, η Μαρία Κωνσταντάκη, η Μαρία Κόφου και η Αναστασία Δεληγιάννη ενώνονται για έναν κοινό στόχο – την μάχη κατά του καρκίνου και σχηματίζουν με τα σώματα τους μια «Πλεξούδα Αγάπης», με πρωτοβουλία του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του International ActionArt. Αποτυπώνεται στο φωτογραφικό φακό της Χριστίνας Βάρδαλη με την σκηνοθετική επιμέλεια της Κωνσταντίνας Κουτσονασίου, του founder του Grecvoyage, Γιάννη Παναγόπουλου και την κινηματογραφική οπτική του Χρήστου Ανδρόπουλου.

Δες το βίντεο της καμπάνιας: https://youtu.be/AMI4mmvvktg

Τα νούμερα που μας αφορούν όλους

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην χώρα μας. 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Αυτό σημαίνει ότι 6.000 γυναίκες κάθε χρόνο θα νοσήσουν. 1 στις 6 γυναίκες έχει περάσει κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά ίασης του καρκίνου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το ποσοστό επιβίωσης, όμως, αγγίζει πλέον το 70% ενώ πριν από 40 χρόνια ήταν κάτω από το μισό.

Υπάρχουν, όμως, και οι αφανείς ήρωες που δίνουν καθημερινά ένα μεγάλο αγώνα για όλους και όλες εμάς. Οι επιστήμονες που καταφέρνουν συνεχώς “μικρά χτυπήματα” στην επάρατη νόσο, μέχρι να δώσουν το τελειωτικό.
Μέχρι τότε όμως, η πρόληψη και η έγκαιρη πρόγνωση είναι το μόνο μας όπλο. Ας ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα γύρω μας, την μητέρα μας, την αδερφή μας, την κόρη μας, την φίλη μας να εξεταστεί σήμερα, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές. 

Κάνε μια δωρεά ή γίνε εθελοντής και χάρισε τον χρόνο σου σε μια από τις οργανώσεις που έχουν αφιερωθεί στην υποστήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν το καρκίνο του μαστού. Μια απλή σου πράξη μπορεί να σημαίνει πολλά, να δώσει θάρρος και νόημα στις γυναίκες που το έχουν τόση ανάγκη. Ξεκίνα τον προληπτικό έλεγχο με όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. 

Χάρισε δύναμη και ελπίδα!

Διάβασε ακόμα:

Πώς οι καλές πράξεις βελτιώνουν την υγεία και την ευεξία μας

Πώς να χρησιμοποιήσεις τις αλλαγές υπέρ σου και να αναγεννηθείς

Author(s)

  • Γεωργία Παράσχου

    Διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας Ομίλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων

    Η Γεωργία Παράσχου είναι Διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας στον Ομίλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων.