Το πιθανότερο είναι ότι έχεις δει το όνομά του τυπωμένο σε κάποιο από τα εξώφυλλα των βιβλίων του. Έχει γράψει εξάλλου πολλά. “Αυτογνωσία”, “Αυτοεκτίμηση”, “Αισιοδοξία”, “Αγάπη” είναι μόνο κάποια από αυτά. Πώς τα καταφέρνει αναρωτιέμαι κάθε φορά που ένα νέο του βιβλίο ξεπροβάλλει στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Η πρώτη ερώτηση επομένως, που του έκανα, προέκυψε από την περιέργεια να μάθω το μυστικό της αποδοτικότητάς του. “Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες ως ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής με το γράψιμο;», τον ρώτησα διακριτικά, ενώ η πραγματική ερώτηση που ήθελα να του κάνω ήταν “Πώς καταφέρνετε να γράφετε τόσα βιβλία, ενώ δεν είστε αποκλειστικά και μόνο συγγραφέας;”.

Η απάντησή του με εξέπληξε: “Δεν παθιάζομαι. Θέτω προτεραιότητες και κυρίως τηρώ το στοιχειώδες πρόγραμμα. Επίσης, δίνω στον εαυτό μου την ευκαιρία να ξεκουράζεται και να εξισορροπεί”. Ορίστε, όμως, τι άλλο ρώτησα τον ψυχιάτρο και συγγραφέα Γιώργο Δημόπουλο, για τα βιβλία του.

Έχετε γράψει πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης. Σας αρέσει το γράψιμο να υποθέσω;

Όχι τόσο πολύ, όσο ίσως φαντάζεσαι. Ο βασικός μου στόχος δεν είναι να γράψω, επειδή μ’ αρέσει το γράψιμο. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως έγραφα ένα μυθιστόρημα ή ποίηση. Στόχος μου είναι να βοηθήσω μέσα από το επάγγελμα που κάνω, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μέσο. Γι’ αυτό και τα βιβλία που γράφω είναι κυρίως βιβλία αυτοβελτίωσης. Γιατί τα βλέπω ως ένα ακόμα μέσο, έναν τρόπο πέρα από την ψυχοθεραπεία για να βοηθήσω στη διαδρομή όσων νιώθουν ότι χρειάζονται κάποιου είδους καθοδήγηση, συμβουλευτική ή διαφώτιση.

Τι μπορεί να προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου αυτοβελτίωσης;

Το πρώτο βήμα για την προσωπική εξέλιξη του καθενός. Την αυτογνωσία. Βοηθά όμως να γνωρίσει κάποιος καλύτερα τον ευατό του, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του και ως εκ τούτου, να προχωρήσει μπροστά, να εξελιχθεί καλύτερα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της αυτογνωσίας.

Και τι δεν προσφέρει;

Δεν προσφέρει μαγικές λύσεις στα όποια προβλήματα έχει ο καθένας. Μερικές φορές όμως – για να μην πω σχεδόν πάντα – γνωρίζοντας τον εαυτό σου βρίσκεις και τις λύσεις που χρειάζεσαι.

Αρκεί ένα βιβλίο για να αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο;

Μερικές φορές, ναι! Αρκεί. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα και κλείνοντας το οπισθόφυλλο μπορεί πράγματι ένας άνθρωπος να γυρίσει και σελίδα τη ζωή του ή να μηδενίσει το κοντέρ. Να ξεκινήσει να ζει με άλλη φιλοσοφία.

Είπατε όμως μερικές φορές; Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ο κανόνας;

Ναι, δεν είναι. Ένα βιβλίο δεν αρκεί από μόνο του. Μπορεί να σε γεμίσει απορίες. Να μην ξέρεις ακριβώς πώς να περάσεις από τα λόγια στην πράξη. Ή μπορεί κάποιος να είναι θεωρητικός κι όχι πρακτικός τύπος. Να καταλαβαίνει όσα διαβάζει, αλλά στην ουσία να μην μπορεί να τα εφαρμόσει. Συνήθως, όταν έρχεται αντιμέτωπος με συγκρούσεις μέσα του, η βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να τον καθοδηγήσει πιο αποτελεσματικά.

 Μερικές φορές όμως – για να μην πω σχεδόν πάντα- γνωρίζοντας τον εαυτό σου βρίσκεις και τις λύσεις που χρειάζεσαι.

Η αυτογνωσία οδηγεί στην ευτυχία;

Ναι, κυρίως αν συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία είναι προσωπική μας υπόθεση. Ότι εμείς χρειάζεται να δουλέψουμε γι’ αυτήν κι όχι κάποιος άλλος για εμάς. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι κάποιοι έχουμε την τάση να συνδέουμε την ευτυχία με ένα πρόσωπο. Πολύ σωστά. Το άλλο μισό που ψάχνουμε στο πρόσωπο του ιδανικού συντρόφου. Ή το μωρό που λαχταράμε να αποκτήσουμε, όταν ονειρευόμαστε να φτιάξουμε οικογένεια. Τον φίλο που θα μας καταλαβαίνει απόλυτα. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Η προσωποποίηση της ευτυχίας είναι μια ψευδαίσθηση. Μια όμορφη επιθυμία. Σίγουρα οι σχέσεις είναι σημαντικές και συντελούν και αποτελούν μέρος της ευτυχίας μας, αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Μου λέτε ότι εκεί έξω δεν υπάρχει αυτός ο κάποιος που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο ή ευτυχισμένη;

Μεγάλο βάρος για κάποιον να αναλάβει την υποχρέωση να σε κάνει ευτυχισμένο. Και μεγάλη η απογοήτευση, όταν δεν τα καταφέρει. Και συνήθως δεν μπορεί να τα καταφέρει. Γιατί οι ανάγκες μας αλλάζουν διαρκώς. Δε γίνεται να είναι η αποστολή κάποιου να κάνει κάποιον άλλον ευτυχισμένο.

Και τότε, ποιο είναι το βασικό ζητούμενο του έρωτα, αν όχι να νιώσεις ευτυχία;

Το βασικό ζητούμενο στον έρωτα είναι το ολοκληρωτικό σκίρτημα της καρδιάς. Δηλαδή, η ευλογημένη και ευτυχισμένη εκείνη στιγμή με την ακατανίκητη, παθιασμένη, ζωηρή ορμή που θα νιώσεις την επιθυμία να γίνεις ένα με το ταίρι σου. Σίγουρα, οι σχέσεις – όλες οι σχέσεις, όχι μόνο οι ερωτικές – είναι σημαντικές και συντελούν και αποτελούν μέρος της ευτυχίας μας. Η ευτυχία, εξάλλου, δεν μικραίνει όταν μοιράζεται.

Το τελευταίο σας βιβλίο έχει τίτλο “10 λεπτά από την ευτυχία”. Τι ακριβώς θέλετε να πείτε με αυτό;

Σημαίνει ότι απλά πράγματα μας κρατάνε μακριά από την ευτυχία. Αν τα φέρουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να απολαμβάνουμε στιγμές ευτυχίας κάθε μέρα της ζωής μας. Το βιβλίο αυτό υποδεικνύει ακριβώς τον τρόπο για να γίνει αυτό μέρα τη μέρα κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Και πιστεύετε ότι το βιβλίο σας αρκεί για να να φέρει κάποιον πιο κοντά στην ευτυχία;

Το βιβλίο εξηγεί πώς μπορείς να φέρεις την ευτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η ευτυχία εκτός από στιγμές είναι και επιλογή, τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Εξαρτάται επομένως από τον καθένα πώς θα εκλάβει και αδράξει τα όσα διαβάσει.

Ο Γιώργος Δημόπουλος σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην νευρολογία-ψυχιατρική και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δώσει διαλέξεις σε πνευματικά κέντρα κι έχει κάνει σεμινάρια σε στελέχη επιχειρήσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων αυτοβελτίωσης μεταξύ των οποίων: “Αισιοδοξία: ευχαριστώ, θα πάρω!”, “Αυτογνωσία”, “Αυτοεκτίμηση”, “Αγάπη”, “Συναισθήματα”, “Ζήσε το σήμερα”, κ.ά. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «10 λεπτά από την ευτυχία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωα.

Διάβασε ακόμα:

Ένας Ψυχοθεραπευτής Σου Μαθαίνει Τι Δεν Είναι Ευτυχία

Ένας Ειδικός Σου Δείχνει Πώς Να Άλλαξεις Τη Ζωή Σου Αλλάζοντας Τον Τρόπο Που Μιλάς!

 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.