Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες νοητικές παγίδες να αποφύγεις.
-Ποια είναι τα 6 πεδία που πρέπει να φροντίσεις.


Για να αποφύγουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν από το σπίτι. Από την άλλη επειδή η εργασία εξ αποστάσεως δεν είναι εφικτή για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, κάποιοι εξακουλουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά. Με όποιον τρόπο κι αν δουλεύεις, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φροντίσεις το μυαλό, την καρδιά και το πνεύμα σου, όσο βρίσκεσαι σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον.

Πληροφορήσου σωστά και απόφυγε τις νοητικές παγίδες 

Κυκλοφορούν πολλές ειδήσεις καθημερινά σχετικά με τον κορονοϊό. Μερικές από αυτές είναι χρήσιμες και θα σε κρατήσουν ασφαλή, αλλά μερικές δεν είναι. Για την ψυχική σου υγεία, χρειάζεται να γνωρίζεις τα γεγονότα για την ασφάλειά σου και τους κινδύνους της επιλογής να πας στη δουλειά. 

Πρέπει να λειτουργήσεις σαν ντετέκτιβ, αναζητώντας στοιχεία που οδηγούν στην αλήθεια. Μπορεί να είναι εξουθενωτικό να κάνεις υποθέσεις και να γεμίζεις τα κενά, όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις. Παρόλο που δεν πρέπει να αγνοείς το ένστικτό σου, υπάρχουν μερικές νοητικές παγίδες, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο άγχος. 

Ακολουθούν μερικές συνηθισμένες νοητικές παγίδες που πρέπει να προσέχεις: 

Η μαντική

Ναι, οι ειδήσεις είναι γεμάτες προβλέψεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι απόλυτες και αναπόφευκτες αλήθειες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον και θα έχουμε λιγότερο άγχος, αν μείνουμε στο παρόν και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε ασφαλείς. 

Τρόπος σκέψης “άσπρο-μαύρο” 

Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα άκρα (πχ, “είναι το τέλος του κόσμου”). Στην πραγματικότητα, οι καταστάσεις βρίσκονται κάπου στη μέση. Δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι όλα είναι μόνο καλά ή μόνο άσχημα.  

Ανάγνωση της σκέψης

Νομίζεις ότι ξέρεις ό,τι σκέφτονται ο διευθυντής ή οι συνάδελφοί σου; Ίσως να μπορείς να μαντέψεις μερικά, αλλά τον περισσότερο καιρό δεν ξέρεις στα σίγουρα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις άμεσες ερωτήσεις σε αυτούς που γνωρίζουν και μείνε μακριά από προσπάθειες για τηλεπάθεια. 

Αύξησε την αυτοφροντίδα σου

Όποιος κι αν είσαι ή όποια κι αν είναι η δουλειά σου, τώρα περισσότερο από ποτέ,  χρειάζεται να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η αυτοφροντίδα είναι μια πράξη που βοηθά την υγεία σου, την ευεξία σου και προσφέρει ανακούφιση από το στρες. 

Οι πιο αποτελεσματικές ρουτίνες αυτοφροντίδας καλύπτουν 6 πεδία: συναισθηματικό, πρακτικό, σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό και πνευματικό. Σκέψου τα σαν κουβάδες με νερό που πρέπει να τους γεμίζεις κάθε τόσο. Αν αφήνεις κάποιον άδειο, δεν θα μπορεί να σε βοηθήσει όταν τον χρειαστείς. Όσο μεγαλύτερα αποθέματα νερού έχεις, τόσο καλύτερα θα μπορείς να διαχειριστείς τις δύσκολες στιγμές.

Ποια είδη και δραστηριότητες αυτοφροντίδας μπορούν να ενσωματωθούν στην εβδομάδα σου:

Συναισθηματική αυτοφροντίδα
Η συναισθηματική αυτοφροντίδα σε βοηθά να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου. Μπορείς να μιλήσεις σε έναν ειδικό, να γράψεις ημερολόγιο ή να ασχοληθείς με την τέχνη. Χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς τα συναισθήματά σου και να τους δώσεις το χώρο για να εκφραστούν. 

Πρακτική αυτοφροντίδα
Η πρακτική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει αυτές τις δουλειές που δεν θέλουμε να κάνουμε, αλλά μας βοηθούν να είμαστε πιο οργανωμένοι. Το πλύσιμο των ρούχων, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και η δημιουργία προϋπολογισμού συμβάλλουν όλα σε μια καλύτερη αίσθηση άνεσης. 

Σωματική αυτοφροντίδα
Η σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τη φροντίδα του σώματος, μέσα κι έξω. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά κάθε βράδυ, πιες αρκετό νερό, κάνε stretching και φάε υγιεινά. Πρέπει να συμπεριφέρεσαι καλά στο σώμα σου. 

Ψυχική αυτοφροντίδα
Η ψυχική αυτοφροντίδα είναι οτιδήποτε ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου. Μπορεί να είναι ένα σταυρόλεξο, ένα βιβλίο, η μουσική ή η τέχνη. Δες το σαν γυμναστική για το μυαλό σου. 

Κοινωνική αυτοφροντίδα
Η κοινωνική αυτοφροντίδα αφορά την ενδυνάμωση των σχέσεων στη ζωή σου. Πάρε κάποιον τηλέφωνο, στείλε ένα μήνυμα ή γράψε ένα γράμμα. Η συζήτηση θα βοηθήσει εσένα και το αγαπημένο σου πρόσωπο. 

Πνευματική αυτοφροντίδα
Η πνευματική αυτοφροντίδα αφορά την επαφή με κάτι μεγαλύτερο από σένα. Για κάποιους, είναι θρησκευτική, αλλά δε χρειάζεται να είναι. Η προσευχή, ο διαλογισμός και η επαφή με τη φύση είναι όλα παραδείγματα πνευματικής αυτοφροντίδας. 

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν πολλή αυτοφροντίδα, αλλά πολλές από αυτές τις δραστηριότητες απαιτούν μόνο μερικά λεπτά. Αν πηγαίνεις στη δουλειά με τα ΜΜΜ, μπορείς να αξιοποιήσεις αυτόν το χρόνο για να γράφεις ημερολόγιο ή να πάρεις τηλέφωνο ένα φίλο. Στο διάλειμμα για φαγητό, κάνε λίγο stretching και διάβασε ένα βιβλίο. Για πιο μεγάλα καθήκοντα, κατάνειμέ τα σε μικρότερα κομμάτια και δες τι μπορείς να κάνεις σε 5 λεπτά. Τα άλλα καλά νέα είναι ότι η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να κοστίζει έξτρα χρήματα. Είναι πάντα διαθέσιμη και μπορείς να απομακρυνθείς από τον κόσμο, τουλάχιστον για λίγο, και να καταφύγεις σε ένα μέρος ηρεμίας, που ούτε ο κορονοϊός μπορεί να αγγίξει.

Διάβασε ακόμα:

Πώς η κατανόηση του βιοτύπου σου μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις ψυχικά υγιής κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας

4 διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων. Εσύ ποια θα επιλέξεις;

Author(s)

  • Jessica Bloom

    Συντάκτρια στο Talkspace

    Η Jessica Bloom είναι συντάκτρια στο Talkspace.