Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία περίοδο πνευματικής κρίσης. Η θρησκεία, σε όλες τις μορφές της, έχει προκαλέσει το διχασμό και μας έχει αποξενώσει από την αλήθεια της μοναδικότητάς μας. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των Αμερικανών που αυτοαποκαλούνται άθρησκοι έχει αυξηθεί δραματικά. Αυτή η παρακμή της οργανωμένης θρησκείας έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να απομακρυνθούν από το πνεύμα τους. Επομένως, πού στρέφονται οι άνθρωποι για δύναμη, καθοδήγηση και έμπνευση; Κάποιοι αναζητούν άλλες πηγές, όπως τη yoga, το διαλογισμό, την αστρολογία, αλλά σε όλα αυτά εγχειρήματα ίσως παραβλέπουμε την έμφυτη ικανότητά μας να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό οδηγό μας κάθε στιγμή. Ο εσωτερικός οδηγός μας λειτουργεί σαν ένα ασύρματο δίκτυο: είναι αόρατο, αλλά είναι διαθέσιμο όπου βρισκόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε ένα password. Και το password αυτό είναι προσευχή. 

Φαντάσου για μια στιγμή ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Είσαι σε ένα αεροπλάνο που βρίσκεται σε κενό αέρος ή περπατάς στο δρόμο και νιώθεις τη γη κάτω από τα πόδια σου να τρέμει. Είσαι ευάλωτος, στο έλεος των συνθηκών. Χωρίς λοιπόν να το σκεφτείς, προσεύχεσαι. 

Όταν βρισκόμαστε σε κρίση, ενστικτωδώς καταφεύγουμε στο Θεό. Στρεφόμαστε στο Θεό όταν ψάχνουμε δουλειά, όταν βιώνουμε οικονομικές δυσκολίες ή όταν εμείς ή τα αγαπημένα πρόσωπα μας πάσχουμε από κάποια ασθένεια. Σε μια περίοδο απίστευτου φόβου, διαρκής αβεβαιότητας και πολλών απωλειών, οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου, στρέφονται στην προσευχή. Οι αντίστοιχες αναζητήσεις στο διαδίκτυο εκτοξεύθηκαν καθώς η COVID-19 εξαπλωνόταν. Αυτή η επιθυμία για επαφή με κάτι ανώτερο από εμάς συχνά θάβεται. Σε περιόδους κρίσης όμως, πρέπει να αναδυθεί. 

Τι γίνεται όταν δε βρισκόμαστε σε κίνδυνο, αλλά σε μια περίοδο αναποφασιστικότητας, αμφιβολίας, πόνου ή έλλειψης; Πού στρεφόμαστε όταν έχουμε μια ιδέα, αλλά δεν ξέρουμε πώς να την εκτελέσουμε; Τι γίνεται όταν θέλουμε να συνδεθούμε με κάποιον κοινωνικά ή επαγγελματικά, αλλά αισθανόμαστε μόνοι; Ή όταν απλώς ανησυχούμε και δεν ξέρουμε πώς να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του στρες; Κάθε φορά που αναζητάς καθοδήγηση, για τη λύση σε ένα πρόβλημα, ή για περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια στη ζωή σου, ξεκίνα να προσεύχεσαι. Άνοιξε τον εαυτό σου στις άπειρες δυνατότητες πέρα από το μυαλό σου και άφησε τη φαντασία σου να περιπλανηθεί. Σε κρίση ή όχι, η προσευχή μπορεί να επαναφέρει την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου, κάνοντάς σε να λες ευχαριστώ για όσα έχεις και να μπορείς να μαλακώνει την καρδιά σου. Στο τέλος, η παρουσία του Θεού αφορά στην ανιδιοτελή αγάπη. Όταν το αντιληφθούμε αυτό, δεν υπάρχει τίποτα που θα μας σταματήσει από το να φωνάξουμε ενθουσιασμένοι: “εύρηκα”! 

Χρειάζεται πειθαρχία να στρέψεις την προσοχή σου στην προσευχή και να αφήσεις τις ανησυχίες. Και χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να πιστέψεις ότι αξίζεις αυτήν τη μοναδική επαφή. Πολλοί από εμάς περνούν τη ζωή τους νιώθοντας άχρηστοι. Πιστεύουμε ότι για να διεκδικήσουμε τη δύναμή μας, πρέπει να αποδείξουμε την αξία μας, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα: ψάχνουμε απαντήσεις γύρω μας και αδυνατούμε να δούμε ότι η αγάπη βρίσκεται μέσα μας. Πολύ λίγοι διδάχτηκαν αυτήν την πραγματικότητα. Αλλά μπορείς να σταματήσεις ανά πάσα στιγμή για να προσευχηθείς. 

Είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλο κομμάτι της μέρας σου μπορεί να αλλάξει, αν είσαι πρόθυμος να ζητήσεις αυτό που επιθυμείς. Είναι εντυπωσιακό πώς η συνείδησή μας – το πνεύμα μέσα μας – θέλει πάντα να μας εξυπηρετήσει. Αλλά δεν θα παρέμβει αν δεν ανοίξουμε τον εαυτό μας σε αυτό. 

8 δισεκατομμύρια τρόποι να προσευχηθείς

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείς να σκεφτείς, καθώς φέρνεις την προσευχή στην καθημερινή σου ζωή. Αρχικά, επίτρεψε στον εαυτό σου να δεχτεί και άνοιξε την καρδιά σου για να δεχτείς την εσωτερική καθοδήγηση. Χαλάρωσε το μυαλό σου και ξεκίνα να στρέφεσαι προς τα μέσα για να δεχτείς τη γνώση. Καθώς ανοίγεις τον εαυτό σου, θα αρχίσεις να βιώνεις μια βαθιά ηρεμία. Το μυαλό σου θα ησυχάσει, τα συναισθήματά σου θα κάνουν restart και η καρδιά σου θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όσα εσύ θέλεις. 

Στην προσευχή, ξεκινάς να κινείσαι πέρα από τα όρια του εαυτού σου που έχει συνηθίσει να ασχολείται με πολλά πράγματα. Δεν είσαι αυτός που νομίζεις ότι είσαι. Επειδή η σκέψη μας είναι πεπερασμένη, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε με το μυαλό μας την ψυχή μας. Η δύναμη στη διαδικασία της προσευχής είναι ότι μπορείς να ξεπεράσεις τις σκέψεις σου και το “περιορισμένο” μυαλό σου και να ξεκινήσεις να αγγίζεις το ποιος πραγματικά είσαι. Από αυτή τη θέση, μπορείς να ζητήσεις, να ακούσεις και να επικοινωνήσεις. 

Όπως έγραψε ο γνωστός ποιητής Rumi, “Δεν είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό, είσαι ο ολόκληρος ωκεανός σε μια σταγόνα.” Όσο προσεύχεσαι, επιστρέφεις σε αυτόν τον ωκεανό μέσα σου. Υπάρχουν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και 8 δισεκατομμύρια τρόποι να προσευχηθείς. Η προσευχή δεν έχει συγκεκριμένη μορφή. Ο Όμηρος, ο μεγάλος ποιητής, τραγούδησε για τους ήρωές του στα έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια. Δεν αποτελούν και αυτά μορφές προσευχής; Ο Rumi, ο Hafiz και ο Kabir έγραψαν ποιήματα και ωδές για την εσωτερική αγάπη. Ο John Lennon έγραψε το τραγούδι “Imagine,” δεν ήταν αυτό μια όμορφη προσευχή για την ανθρωπότητα; Ο Beethoven έγραψε την “Ωδή στη Χαρά”. Ο Michelangelo δημιούργησε το όμορφο και εντυπωσιακό άγαλμα του Δαβίδ. Όλα αυτά αποτελούν προσευχές. Ποια θα είναι η δική σου; Οτιδήποτε συγκινεί την ψυχή σου, εμπνέει το δέος και ξυπνά το πνεύμα σου μπορεί να είναι προσευχή. Δεν έχει σημασία πώς προσεύχεσαι, μόνο ότι το κάνεις. Άφησε την καρδιά σου να πάρει τα ηνία και να είναι ο οδηγός της αγάπης.

Το απόσπασμα προέρχεται από βιβλίο SPEAKING WITH SPIRIT copyright © 2022 από την Agapi Stassinopoulos.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να πετύχεις την καριέρα σου όντας εσωστρεφής;

Ο Thrive Οδηγός για να μάθεις να αποδέχεσαι την αποτυχία

Author(s)

  • Agapi Stassinopoulos

    Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης

    Η Agapi Stassinopoulos είναι συγγραφέας, σύμβουλος αυτοβελτίωσης και Facilitator του Thrive Global.