Το να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να είσαι και να παραμείνεις υγιής. Ο τρόπος που τρως, κινείσαι, χαλαρώνεις και έρχεσαι σε επαφή με τους άλλους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σου και οι επιλογές που κάνεις σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το αύριο.

Το πρόβλημα όμως έγκειται όχι απλά στο να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, αλλά στο να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις σκοπό και νόημα στη ζωή σου και να τη γεμίσεις χαρά. Αυτό θα σε προετοιμάσει συναισθηματικά και ψυχικά και θα σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα να υιοθετήσεις τις σωστές συμπεριφορές για να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου.

Ακολουθούν 10 αποτελεσματικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πώς συντελείται και κυρίως πώς διατηρείται μία αλλαγή:

1.Ανάπτυξε ένα πλάνο

Αρχικά σκέψου μία ή δύο μικρές αλλαγές που νιώθεις ότι μπορείς πραγματικά να κάνεις και μπορούν να σου προσφέρουν ικανοποίηση και φτιάξε μία λίστα. Για παράδειγμα να αντικαταστήσεις το λευκό ψωμί με το μαύρο, να κάνεις μαθήματα χορού ή να αρχίσεις γυμναστική, να γίνεις μέλος μίας λέσχης βιβλίου ή μίας εθελοντικής ομάδας.

2.Διάλεξε κάτι που μπορείς να κάνεις

Στη συνέχεια διάλεξε από τη λίστα σου κάτι που μπορείς να κάνεις και όχι κάτι που νομίζεις ότι μπορείς. Αν αυτό που διάλεξες είναι δύσκολο και απαιτητικό, για να διευκολυνθείς, χώρισέ το σε μικρότερα μέρη και κάνε ένα πράγμα την φορά.

3.Ζήτα βοήθεια

Ζήτησε από κάποιον δικό σου άνθρωπο να ελέγχει κάθε μήνα την πρόοδό σου.

4.Γίνε μέλος μίας ομάδας

Αναζήτησε και γίνε μέλος σε συγκεκριμένες ομάδες που ενθαρρύνουν υγιεινές συμπεριφορές. Για παράδειγμα μία λέσχη για περπάτημα, υγιεινά μαθήματα μαγειρικής ή ένα γκρουπ γυμναστικής.

Οι επιλογές που θα κάνεις σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί καθορίζουν τις επιλογές που θα κάνεις αύριο.

5.Προετοιμάσου για στραβοπατήματα

Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα μπορείς ή δεν θα θέλεις να κάνεις την αλλαγή που θέλεις. Ακόμα και αυτές είναι πολύ σημαντικές για να επιτύχεις την μακροπρόθεσμη αλλαγή. Δεν είναι κακό κάποιες φορές να λοξοδρομείς, αρκεί να παραμένεις συγκεντρωμένος στον στόχο σου.

6.Αναγνώρισε τον πραγματικό λόγο της αλλαγής

Οι πιο αποτελεσματικοί λόγοι για να υιοθετήσεις μία νέα συμπεριφορά ξεκινούν κατά κύριο λόγο από μία εσωτερική σου ανάγκη να θέλεις να νιώσεις καλύτερα και να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου, δίνοντας βάση στην ευεξία σου.

7.Περίμενε τις δυσκολίες

Ετοιμάσου να νιώσεις περίεργα για ένα χρονικό διάστημα, γιατί η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Γι’ αυτό το πλάνο που θα φτιάξεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον τρόπο που θα διαχειριστείς και θα αντιμετωπίσεις τις όποιες δυσκολίες.

8.Βρες την κατάλληλη στιγμή

Κάποιες στιγμές δεν είναι κατάλληλες για μία αλλαγή. Ίσως λοιπόν σήμερα να μην είναι η στιγμή για να αλλάξεις κάτι. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, αποδέξου το και πάρε τον χρόνο σου για να προετοιμαστείς.

9.Αλλά μην καθυστερείς

Μήπως πάντα καθυστερείς; Ή μήπως καθυστερείς μόνο για κάτι συγκεκριμένο; Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, ζήτησε βοήθεια και συγκεντρώσου στην αλλαγή που θέλεις να κάνεις.

10.Συμβουλέψου το γιατρό σου

Τέλος, ενημέρωσε τον γιατρό σου για τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις στον τρόπο ζωής σου και ζήτησε τη συμβουλή του. Ίσως χρειαστεί να μιλήσεις με κάποιον διατροφολόγο, έναν γυμναστή ή κάποιον άλλον ειδικό.

Να θυμάσαι: Μία αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Είναι όμως απαραίτητη αν θέλεις να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου.

Διάβασε ακόμα:

Οι Γιατροί Είναι Ξεκάθαροι: Πρέπει Να Ιδρώνεις Καθημερινά!

8 Καθημερινές Συνήθειες Για Να Είσαι Πάντα Υγιής

Author(s)

  • Dr. Wayne Jonas

    Γιατρός

    Ο Dr. Wayne Jonas είναι γιατρός, καθηγητής, ερευνητής και συγγραφέας.