Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να αντικαθιστάς μία αρνητική σκέψη με μία θετική.
– Τη μέθοδο που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη ζωή σου.


«Πάλι δεν τα κατάφερα», «μάλλον δεν του αρέσω», «όλοι με εκμεταλλεύονται», «δε θα μπορέσω ποτέ να αδυνατίσω», «μισώ τη δουλειά μου», «όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι». Αν επαναλαμβάνεις συχνά τέτοιου είδους φράσεις, είτε φωναχτά, είτε από μέσα σου, τότε πρέπει να μάθεις ότι, λέγοντας τα πράγματα αλλιώς, μπορείς να δεις τη ζωή σου ν’ αλλάζει προς το καλύτερο. Τόσο απλά! Σου ακούγεται πολύ «άμπρα κατάμπρα»; Κι όμως, υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία πίσω από όλο αυτό. Δεν είναι ούτε ψυχοθεραπεία, ούτε life coaching, ούτε εναλλακτική ενεργειακή μέθοδος. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που κάποιος πρέπει να σε μάθει να χρησιμοποιείς.

Η Μυρσίνη Κάνκελ, σύμβουλος και εκπαιδεύτρια Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού ή αλλιώς NLP, είναι η ειδικός που θα σου εξηγήσει πώς μπορείς ν’ αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο, αλλάζοντας τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου.

Είναι το ΝLP η μέθοδος που σου ταιριάζει;

Ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός είναι μια σειρά από τεχνικές, που θα σε διδάξει να χρησιμοποιείς ένας ειδικός σύμβουλος ΝLP, προκειμένου ν’ αλλάξεις επιθυμητές και παγιωμένες συμπεριφορές, οι οποίες σε κρατάνε μακριά από τη ζωή που ονειρεύεσαι. Αντικαθιστώντας μέσω του NLP τις μη επιθυμητές συμπεριφορές με νέες που υποστηρίζουν τους στόχους σου, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις που θα σε οδηγήσουν στο μέλλον που θέλεις και σου αξίζει.

Τι αλλάζει αν πεις κάτι με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το έλεγες;

Σκέψου λίγο! Τι είναι καλύτερα να πεις στον εαυτό σου «είμαι χοντρή» ή «πρέπει να χάσω κάποια κιλά»;

Αν αποφασίσεις να πεις διαφορετικά τις φράσεις που συνθέτουν την εσωτερική φωνή σου και συνεπώς διαμορφώνουν την καθημερινότητα σου, τότε μπορεί ν’ αλλάξουν πολλά πράγματα.

Αν αποφασίσεις να πεις διαφορετικά τις φράσεις που συνθέτουν την εσωτερική φωνή σου και συνεπώς διαμορφώνουν την καθημερινότητα σου, τότε μπορεί ν’ αλλάξουν πολλά πράγματα. Είναι σαν να προγραμματίζεται εκ νέου ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να λες «πρέπει να πάω σήμερα στη δουλειά» και το αντικαταστήσεις με το «μπορώ να πάω σήμερα στη δουλειά» ή «είμαι τυχερός που έχω δουλειά», αυτή η μικρή και απλή αλλαγή στον τρόπο που επιλέγεις να μιλάς στον εαυτό σου, είναι το σημείο που συνδέει το γλωσσικό κομμάτι με το συνειδητό και το ασυνείδητο και μπορεί να επηρεάσει δραστικά τον τρόπο που λειτουργείς καθημερινά.

Πώς μπορεί η αντικατάσταση μιας αρνητικής φράσης με μία θετική να φέρει αλλαγή;

Όλες οι τεχνικές και οι διαδικασίες του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να γίνεται η αλλαγή στον ασυνείδητο νου, ο οποίος ελέγχει όλες τις συμπεριφορές μας, σε συνεργασία όμως και με την πλήρη συνειδητή συμμετοχή του ατόμου. Δουλεύοντας με το ασυνείδητο και το συνειδητό ταυτόχρονα, οι αλλαγές γίνονται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Με λίγα λόγια, μέσω του NLP μαθαίνεις πώς να χρησιμοποιείς τη γλώσσα του μυαλού σου και να χτίζεις μια άμεση και καλύτερη επικοινωνία με το ασυνείδητο, το οποίο, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, έχει περισσότερη και σοβαρότερη επιρροή στη ζωή σου απ’ ό,τι νομίζεις.

Από πού προέρχονται οι εσωτερικές φωνές;

Από τα βιώματα, τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες σου, το πώς έχεις μεγαλώσει και τι έχεις διδαχτεί από το στενό οικογενειακό αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σου περιβάλλον. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι σύμβουλοι του NLP δεν ασχολούνται πολύ με το ποιος φταίει και γιατί. Δε χάνουν χρόνο, ψάχνοντας πού θα ρίξουν ευθύνες. Δεν αναζητούν δικαιολογίες. Το πρώτο που κάνουν είναι να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις αυτές τις προβληματικές φωνές του τύπου «πάλι δεν τα κατάφερα». Στη συνέχεια, αναζητούν από πού προέρχονται, δηλαδή τον πυρήνα που τις έχει «γεννήσει» και που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι οι γονείς ή κάποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σου. Τελικός στόχος είναι να αντικαταστήσουν την κάθε αρνητική φωνή με μία θετική, έτσι ώστε να απαλλαγείς από δύσκολα συναισθήματα, φοβίες, αναστολές και κάθε είδους περιοριστικές πεποιθήσεις που εμποδίζουν την προσωπική σου ανάπτυξη.

Μπορεί να σε βοηθήσει το NLP;

Οι περιπτώσεις που μπορεί ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός να βοηθήσει είναι πάρα πολλές και περιλαμβάνουν από τεχνικές απομνημόνευσης ή βελτίωσης της ορθογραφίας μέχρι την αποτελεσματική αποδοτικότητα στον επαγγελματικό, προσωπικό ή ακόμα και αθλητικό τομέα. Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός μπορεί ακόμα να βοηθήσει την έξοδό σου από στάσιμες καταστάσεις, στην άμεση κινητοποίηση και την αύξηση της αυτοεκτίμησης σου, ενώ βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες και των φοβιών. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει και σε προβλήματα κάθε είδους σχέσεων, στην κατάκτηση επαγγελματικών στόχων, στη διακοπή καπνίσματος, στην απώλεια βάρους, αλλά και στην εξάλειψη κάποιων τικ.

Γιατί να το προτιμήσεις;

Επειδή είναι ένα γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο για κάποιον που θέλει άμεσα θετικές αλλαγές στη ζωή του. Οι αλλαγές είναι εμφανείς από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες και συνήθως δε χρειάζονται πάνω από 8 με 10 συνεδρίες για την επίλυση του θέματος που σε απασχολεί.

 

Η Μυρσίνη Κάνκελ είναι Trainer & Master Practitioner of NLP από το American Board of NLP. Αποφοίτησε από το American College of Greece στις Διεθνείς Επιχειρήσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της MBA και παράλληλα σπούδασε Συμβουλευτική και στη συνέχεια Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό. Πλέον ασχολείται αποκλειστικά με το NLP. Έχει δύο εταιρείες (Ελλάδα και Αμερική), οι οποίες δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων με την Εκπαίδευση & Πιστοποίηση Συμβούλων NLP, Ατομική Συμβουλευτική, Συμβουλευτική Επιχειρήσεων, Διαπραγματεύσεις, Εκπαίδευση τμημάτων σε Sales-Human Resources-Customer Care – Time Management- Negotiation.

Διάβασε ακόμα:

9 Φράσεις Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Λες

2 Σκέψεις Που Κάνεις Καθημερινά Και Σου Κάνουν Κακό!

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.