Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τους μισθούς και τις παροχές που προσφέρουν οι ελληνικές startups σε θέσεις τεχνολογίας έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Marathon Venture Capital. Η έρευνα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, έγινε με τη συμμετοχή 27 ελληνικών startups, διαφορετικού μεγέθους και ωριμότητας, που απασχολούν συνολικά 1915 εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης, «οι startups καθίστανται ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχους εργαζόμενους, προσφέροντας ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας στην ελληνική αγορά». Την ίδια στιγμή, 40% των συμμετεχόντων στην μελέτη λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή. Παρατηρείται, επίσης, «πρόοδος αναφορικά με την γυναικεία απασχόλησησε αριθμό τεχνολογικών ρόλων».
Όσον αφορά στους μισθούς αυτούς καθαυτούς, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις γύρω από την τεχνολογία είναι: Leadership Product (με μεικτές ετήσιες απολαβές που φτάνουν, κατά μέσο όρο, στα 81.000 ευρώ), Leadership Data Science (με μεικτές ετήσιες απολαβές 78.000 ευρώ), Leadership Engineering (με 72.000 ευρώ) και Leadership dev ops/infrastructure (με 68.000 ευρώ).
Στη συνέχεια, εντοπίζονται θέσεις εργασίας σε Dev Ops Engineer (46.000 ευρώ), Product Manager (39.000 ευρώ), Backend Software Engineer (36.000 ευρώ), Product Designer (35.000 ευρώ), Frontend Software Engineer (34.000 ευρώ), Hardware Engineer και Mobile Engineer (33.000 ευρώ), QA Engineer (31.000 ευρώ), Data Scientist (30.000 ευρώ). Πιο χαμηλά, ρόλοι όπως Data Analyst, Data Engineer, IT Administrator και QA Analyst.
Όπως σημειώνεται, «οι μισθοί στις θέσεις τεχνολογίας που δημοσιεύονται στη μελέτη είναι αρκετά ανταγωνιστικοί σε τοπικό επίπεδο και πιστεύουμε ότι είναι ελκυστικοί για ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, συμβάλλοντας περαιτέρω στο αυξημένο ενδιαφέρον γύρω από τις startups». Εντούτοις, δεν φτάνουν στα επίπεδα που εντοπίζονται σε χώρες όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που αποτελεί «σημαντική ευκαιρία για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και startups ανά τον κόσμο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα».
Αξίζει να αναφερθεί, σε αυτό το σημείο, πως οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μοιράστηκαν στοιχεία αναφορικά με την παροχή εταιρικών μεριδίων στους εργαζομένους τους. Η απάντηση ήταν θετική για περίπου 40% των θέσεων, 4/10 εργαζομένους σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των στελεχών με ρόλους ηγεσίας στη μελέτη λαμβάνουν δικαιώματα μετοχών, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου 1 στις 3 από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.
«Λόγω της χαμηλής φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (15%) στην Ελλάδα, η παροχή εταιρικών μεριδίων αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη προσέλκυση εργαζομένων. Συνεπώς, αναμένουμε τα παραπάνω ποσοστά να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε startups και κατανοούν καλύτερα την αξία που μπορεί να έχει η παροχή αυτή» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η περισσότερο δημοφιλής παροχή που προσφέρεται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Άλλες δημοφιλείς παροχές περιλαμβάνουν εκπαίδευση των εργαζομένων, συμμετοχή σε σεμινάρια, οικιακός εξοπλισμός γραφείου, επιπλέον ημέρες άδειας και ασθένειας. Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός startups προσφέρει παροχές όπως ψυχική υποστήριξη και επιπλέον ημέρες άδειας μητρότητας και πατρότητας.
Όσον αφορά στην τοποθεσία, το 85% των θέσεων εργασίας που περιλήφθηκαν βρίσκονται στην Αθήνα ενώ, «όπως παρατηρείται και σε άλλες χώρες», υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στις θέσεις εργασίας στην τεχνολογία. Έτσι, λιγότερο από 20% των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το ποσοστό αυτό σε θέσεις ηγεσίας περιορίζεται περαιτέρω στο ιδιαιτέρως φτωχό 3%. Οι κατηγορίες θέσεων εργασίας Product / Design και QA / Testing παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε σύγκριση με άλλες.
Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr.
Διάβασε ακόμα:
Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το burnout στον ψηφιακό κόσμο
Γιατί η προσωπική ηγεσία είναι σημαντική για να πετύχεις στη ζωή;