Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πότε ένα χαμόγελο θεωρείται προβληματικό.
– Ποια η διαφορά ανάμεσα στο αμερικανικό και ευρωπαϊκό χαμόγελο.


Περίπτωση Νο1: Μετά από τόσους μήνες κατάφερες να βγεις ραντεβού με κάποιον που πραγματικά σου αρέσει. Κι όμως, αντί να τον κοιτάς στα μάτια, παρατηρείς αν εκείνος σε κοιτά στα … δόντια.

Περίπτωση Νο2: Έχεις επαγγελματική συνέντευξη και νιώθεις ότι η συνολική αυτοπεποίθησή σου σαμποτάρεται από το εξαιρετικά ανασφαλές χαμόγελό σου.

Περίπτωση Νο3: Παρατηρείς την τελευταία σου ανάρτηση στη βραδινή έξοδο και διαπιστώνεις ότι μόνο εσύ χαμογελάς με τα χείλη κλειστά στη φωτογραφία, ενώ όλοι εκφράζουν τη χαρά της στιγμής με πλατιά χαμόγελα.

Όποιο από τα παραπάνω κι αν ισχύει, το σίγουρο είναι ένα. Το χαμόγελό σου δεν είναι αυτό που θα ήθελες. Έχεις καταλάβει όμως πόσο σημαντική διαφορά μπορεί να φέρει ένα αναβαθμισμένο χαμόγελο στη ζωή σου; Η Ελένη Γκίζα, Χειρουργός – Οδοντίατρος με ειδίκευση στην Αισθητική Επανορθωτική Οδοντιατρική και στη Λεύκανση Δοντιών, είναι η ειδικός που έχει να σου πει πολλά για αυτό το θέμα.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτό που προσέχει κάποιος όταν μας βλέπει για πρώτη φορά είναι τα μάτια. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τελικά αυτό δεν ισχύει κι ότι τα χείλη είναι αυτό που προσέχει πρώτα κάποιος πάνω μας. Ισχύει;

Δεν είναι ότι δεν ισχύει το πρώτο ή ισχύει το δεύτερο. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα σκανάρισμα που ξεκινά από το στόμα και ανεβαίνει στα μάτια. Ανεβαίνει και κατεβαίνει. Μην ξεχνάς ότι και τα δύο, και τα μάτια και το στόμα, είναι πύλες επικοινωνίας. Επικοινωνούμε με τα μάτια, επικοινωνούμε όμως και με το στόμα. Όχι μόνο επειδή με το στόμα μας μιλάμε. Επικοινωνούμε και με το χαμόγελό μας. Το χαμόγελο είναι η πύλη για το καλωσόρισμα εκείνο που δίνει το πράσινο φως για να σπάσει ο πάγος μεταξύ δύο αγνώστων.

Οι έρευνες πάντως τα τελευταία χρόνια μελετούν επισταμένα το χαμόγελο και τη δύναμή του.

Πράγματι, έχουν γίνει πολλές έρευνες από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνιολόγους, εταιρείες ψυχολογίας αλλά και αισθητικά κέντρα. Και όλες λίγο πολύ καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα. Ότι η περιστοματική περιοχή είναι η πιο σημαντική περιοχή στο πρόσωπο και ορίζει το πόσο ελκυστικός ή όχι είναι κάποιος στο μυαλό μας.

Ένα οποιοδήποτε χαμόγελο ή ένα ωραίο από αισθητικής άποψης χαμόγελο είναι αυτό που μας δίνει πόντους;

Το χαμόγελό μας έχει δύναμη, αρκεί να είναι υγιές, φυσικό και αβίαστο και να έχει αυτοπεποίθηση. Πρέπει να νιώθουμε ασφάλεια με το χαμόγελό μας. Και η αλήθεια είναι ότι ένα ωραίο χαμόγελο αυξάνει την ελκυστικότητα. Θυμάσαι έναν άνθρωπο αλλά αυτό που σου κάνει αίσθηση είναι το χαμόγελό του. Το χαμόγελο, μάλιστα, μπορεί να είναι το μόνο που θα θυμάσαι μετά από χρόνια.

Αν δει κανείς ντοκιμαντέρ με την Μέριλυν Μονρό θα διαπιστώσει ότι είχε ένα μοναδικό τρόπο να πλασάρει τον εαυτό της με τον δικό της τρόπο, μέσα από το χαμόγελό της. Συγκεκριμένα, είχε ένα μοναδικό τρόπο να διαχειρίζεται το άνω χείλος της, προβάλλοντας με έναν ιδιαίτερα θηλυκό τρόπο το στόμα της. Αυτό που κυρίως θυμόμαστε από αυτή τη γυναίκα – σύμβολο είναι το χαμόγελό της.

Κάποιες έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν πιο λευκό χαμόγελο (έστω και μετά από λεύκανση δοντιών) έχουν καλύτερη επαγγελματική άνοδο. Ισχύει αυτό;

Το πιστεύω αυτό, ναι! Το βλέπω και δια ζώσης. Πάρα πολλοί με επισκέπτονται ζητώντας να βελτιώσουν το χαμόγελό τους και την περιστοματική τους εικόνα, επειδή στοχεύουν σε μια καλύτερη επαγγελματική εικόνα και πορεία. Έχω περιστατικά που με έχουν επισκεφτεί με το αίτημα να γίνουν βελτιώσεις στο χαμόγελό τους λίγο πριν από ένα σημαντικό interview.

Πότε ένα χαμόγελο θεωρείται προβληματικό;

Όταν μας προκαλεί ανασφάλεια ή μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Αν κάποιος χαμογελά και κρύβει με το χέρι το στόμα του, αν δεν θέλει να χαμογελάσει αυθόρμητα και πλατιά για να μη φανούν τα δόντια του, αν δεν είναι σίγουρος για το πώς να χαμογελάσει και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τα χείλη του όταν τον βγάζουν φωτογραφίες, τότε σημαίνει ότι κάτι τον προβληματίζει στην εικόνα που έχει το χαμόγελό του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ανάγκη να απευθυνθεί στον ειδικό για να του προτείνει όλες τις πιθανές λύσεις για να βελτιώσει το χαμόγελό του, και ως εκ τούτου να χαμογελά με φυσικότητα και αυτοπεποίθηση. Σήμερα, μπορούν εύκολα να αποκατασταθούν οι δυσχρωμίες, ο συνωστισμός, να βελτιωθεί η κλίση, το μέγεθος, η θέση των δοντιών και φυσικά το χρώμα.

Δυστυχώς, ένα επιφυλακτικό χαμόγελο σε κάνει να δείχνεις επιφυλακτικός και κλειστός ως χαρακτήρας και να μη σου επιτρέπει να αφεθείς κοινωνικά. Δεν είναι, όμως, άδικο ένα προβληματικό χαμόγελο, να μην αφήνει τον πραγματικό σου χαρακτήρα να λάμψει και να δίνει λανθασμένη εικόνα για το χαρακτήρα και την κοινωνικότητά σου;

Πώς ακριβώς ενισχύει το χαμόγελό μας την επαγγελματική μας εικόνα; Η εμφάνιση παίζει πιο σημαντικό ρόλο από τις επαγγελματικές μας ικανότητες;

Φυσικά, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που η εμφάνιση παίζει ρόλο και το χαμόγελο μπορεί να είναι ένα από τα κλειδιά για καλύτερη επικοινωνία. Ιδιαίτερα σε επαγγέλματα που απαιτούν face to face επαφή. Γενικά όμως ένα προσεγμένο υγιές χαμόγελο αποτελεί ένδειξη ότι προσέχεις τον εαυτό σου. Αν ξέρεις να φροντίσεις τον εαυτό σου, τότε σίγουρα είσαι πιο αξιόπιστος στο να φροντίσεις κι άλλα πράγματα, όπως την εταιρεία σου για παράδειγμα. Φυσικά, αυτά τα μηνύματα περνούν σε υποσυνείδητο επίπεδο, αλλά είναι αρκετά δυνατά θα έλεγα. Ένα προβληματικό στόμα δείχνει αμέλεια. Ποιος θα σε εμπιστευτεί για να καλοδιαχειριστείς μια εταιρεία, ένα project, μια εργασία, αν από την εικόνα σου παίρνει το μήνυμα ότι δεν φροντίζεις καλά τον εαυτό σου;

Τι ορίζεται ως ωραίο χαμόγελο;

Αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα. Υπάρχουν πολλά επιθυμητά είδη χαμόγελου. Όπως τα χολιγουντιανά χαμόγελα, το αμερικανικό ή το ευρωπαϊκό. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Να αποφασίσει κάποιος ποιο χαμόγελο θέλει με βάση αυτά τα κριτήρια. Το θέμα είναι να φτιάξει ένα χαμόγελο που τον κάνει να νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό του και να μπορεί να υποστηρίξει την ψυχοσύνθεση του για πολλά πολλά χρόνια. Το χαμόγελο είναι η πιο όμορφη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος για τον εαυτό του.

Μια και το θίξατε, ποια είναι η διαφορά μεταξύ του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού χαμόγελου;

Το αμερικανικό χαμόγελο είναι αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλο το τόξο. Είναι δηλαδή πιο πλατύ και αφήνει να φαίνονται πιο πολλά δόντια, συνήθως πιο μεγάλα σε μέγεθος και πιο τετράγωνα. Το ευρωπαϊκό είναι πιο κομψό και επιτρέπει να φαίνονται λιγότερα δόντια, χωρίς όμως να χάνεται η φυσικότητα.

Κι εσείς ποιο προτιμάτε;

Είναι εξατομικευμένη η προσέγγιση για τον καθένα. Ανάλογα με το τι επιθυμεί αλλά και τι ταιριάζει στο πρόσωπό του, στο φύλο του, στον σωματότυπό του. Δεν εστιάζω όταν αναλαμβάνω κάποιον στο τι είδος χαμόγελο θα φτιάξω. Προσεγγίζω εξατομικευμένα κάθε ενδιαφερόμενο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που προαναφέραμε. Κάθε χαμόγελο, εξάλλου, είναι μοναδικό.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, δηλαδή, που λαμβάνονται υπόψη;

Ναι, πάρα πολλές. Ας πούμε, για το πόσο λευκά δόντια θα κάνουμε υπολογίζουμε το λευκό των ματιών. Το χρώμα των δοντιών πρέπει να είναι πιο ανοιχτό από το χρώμα του ματιού για να δοθεί φως στο πρόσωπο.

Υπάρχει μία προκατάληψη που θεωρεί ότι το αναβαθμισμένο χαμόγελο είναι προνόμιο κυρίως των σταρ.

Δεν ισχύει αυτό. Ποτέ δεν ίσχυε. Ούτε το κόστος είναι απαγορευτικό για οποιονδήποτε θέλει να αναβαθμίσει το χαμόγελό του. Απλά στην Ελλάδα κάποιοι celebrities το έκαναν με έναν ιδιαίτερα εμφανή τρόπο. Θέλησαν δηλαδή να δείξουν φανερά ότι έχουν φτιάξει τα δόντια τους και έχουν επενδύσει στο χαμόγελό τους. Την περίοδο που υπήρχε κρίση αυτό ήταν μεταξύ άλλων και δείγμα ευμάρειας. Εγώ προτιμώ πιο κομψές και αόρατες προσεγγίσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν άτομα από το φιλικό περιβάλλον του ενδιαφερόμενου δεν μπορούν να εστιάσουν στην αλλαγή αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως κάτι έχει αλλάξει. Πάντα, ο στόχος πρέπει να είναι ένα φυσικό χαμόγελο κι όχι ένα χαμόγελο που θυμίζει φλιτζάνι πορσελάνης.

Μια αναβάθμιση στο χαμόγελο πάντως αποτελεί πλέον και βασική κίνηση αντιγήρανσης. Κάποιοι προτιμούν να στραφούν στον οδοντίατρο αντί για τον πλαστικό. Έτσι δεν είναι;

Πράγματι! Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμώ τα όσα μπορεί να προσφέρει η πλαστική σε επίπεδο αντιγήρανσης. Απλά, παλιότερα οι γυναίκες, βλέποντας ότι χάνουν με το χρόνο όγκο γύρω από το στόμα, έτρεχαν στον πλαστικό να φουσκώσουν τα χείλη, εξασφαλίζοντας ένα όχι και τόσο φυσικό αποτέλεσμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό που κρατά το άνω χείλος είναι τα δόντια. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου γενικά μειώνεται η απόσταση μεταξύ του κέντρου της μύτης και του πώγωνα, με αποτέλεσμα τα χείλη μας να αποκτούν αρνητική καμπύλη, πράγμα που προσθέτει χρόνια. Άρα, αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε μια πιο νεανική εικόνα, πρέπει να ασχοληθούμε με τα δόντια μας, έτσι ώστε να στηριχτεί σωστά η περιστοματική περιοχή και μετά να δούμε αν χρειάζεται και κάτι άλλο συμπληρωματικά από αισθητικής πλευράς. Εξασφαλίζοντας ένα ωραίο χαμόγελο με σωστή λευκότητα και σωστό μέγεθος και όγκο δοντιών, μπορεί να κερδίσει κάποιος μια ηλικιακή ανανέωση πενταετίας ή ακόμη και δεκαετίας.

Η δική σας σχέση με το χαμόγελο ποια είναι;

Το χαμόγελο μου δίνει δύναμη από την αρχή που ξεκινώ τη μέρα μου μέχρι το τέλος. Διαπιστώνω με χαρά ότι έχει και άμεση θετική επίδραση και στους ανθρώπους που επισκέπτονται το ιατρείο μου. Όταν χαμογελάμε στους ανθρώπους που συναλλασσόμαστε, χαλαρώνουν, εισπράττουν θετικότητα και έτσι μπορεί να ξεκινήσει όμορφα η επικοινωνία μας και να χτιστεί μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης.

Χαμογελάτε ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κακής μέρας;

Ναι. Το προσπαθώ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι στιγμές περισυλλογής. Το συνιστούν και οι ψυχολόγοι εξάλλου οι οποίοι λένε: σκέψου πέντε πράγματα μέσα στη μέρα που σε κάνουν να χαμογελάς. Ακόμα κι αν το κάνεις σαν άσκηση, το μήνυμα αποστέλλεται στον εγκέφαλο και η ψυχολογία σου αλλάζει. Το χαμόγελο είναι φυσικό φάρμακο. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. 

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις μεθόδους αισθητικής βελτίωσης των δοντιών μπορείς να επισκεφτείς το www.elenigkiza.com.


Η Ελένη Γκίζα είναι Χειρουργός Οδοντίατρος με ειδίκευση στην Αισθητική – Κοσμητική Οδοντιατρική . Στό ιατρείο της που διατηρεί απο το 2002 , η ίδια και οι συνεργάτες της εξασκούν όλο το φάσμα των Οδοντιατρικών εργασιών. Η Ιδια ωστόσο , αρέσκεται να ασχολείται αποκλειστικά με τις τεχνικές των Άμεσων και Έμμεσων όψεων , που μπορούν να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά το χαμόγελό μας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ομιλίες. Άρθρα της και συνεντεύξεις έχουν δημοσιευτεί σε όλα τα γνωστά έντυπα και blogs, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριου showbiz έχουν εμπιστευτεί το χαμόγελό τους στα χέρια της.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Τα Πολλά Ξενύχτια Σε Γερνάνε;

Ο Ειδικός Του Στρες Σε Μαθαίνει Τον Εύκολο Τρόπο Για Να Το Νικήσεις

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.