Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί μια ομάδα χρειάζεται εσωστρεφείς και εξωστρεφείς.
-Τι ρόλο παίζει το τρωτό σημείο σου.


Έχουμε όλοι κάποιες τάσεις που είναι πιο εσωστρεφείς (όπως η συγκέντρωση, η πίστη και η αυτεπάρκεια) και επίσης έχουμε όλοι χαρακτηριστικά που είναι πιο εξωστρεφή (όπως το να είμαστε κοινωνικοί, ομιλητικοί ή πρακτικοί). Και οι δύο πλευρές, είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την δουλειά σου.

Η καθηγήτρια στην Σχολή Rutgers, η οποία διδάσκει Management και Εσωτερικές Σχέσεις, Rebecca Greenbaum, λέει στο Thrive Global ότι: «Μια επιτυχημένη ομάδα έχει άτομα εσωστρεφή και εξωστρεφή. Ο ένας τύπος συμπληρώνει τον άλλον.» Επιπλέον, η ίδια συνιστά να βρεις αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής σαν χαρακτήρας, γιατί έτσι θα μπορείς να βρεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία ώστε να τα αναδείξεις στην δουλειά σου.

Παρακάτω θα βρεις πώς μπορείς να βρεις τι τύπος είσαι, και πόσο αυτό επηρεάζει τον τρόπο που εργάζεσαι:

Η επικοινωνία είναι (και εδώ) το κλειδί

Συνήθως λέμε ότι ορισμένα επαγγέλματα είναι καλύτερα για εσωστρεφείς και άλλα για εξωστρεφείς, αλλά η Greenbaum τονίζει ότι το να υπάρχουν και οι δύο τύποι σε μια ομάδα, μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία της. «Οι εσωστρεφείς τύποι, λειτουργούν συμπληρωματικά για τους εξωστρεφείς σε μια ομάδα, αφού οι δεύτεροι είναι πιο πρακτικοί και οι πρώτοι πιο λεπτολόγοι», τονίζει. Για αυτό άλλωστε, στις συναντήσεις μιας ομάδας είναι βασικό να μιλούν όλοι. «Με το να ξέρουμε ποια είναι τα δυνατά μας σημεία, μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτά και ο ένας να βοηθήσει τον άλλον», λέει η Greenbaum.

Εσένα, ποιο είναι το τρωτό σημείο σου;

Η Greenbaum λέει ότι οι κοινωνικές σου συνήθειες, μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τι τύπος είσαι. «Οι εσωστρεφείς δεν αγαπούν πολύ τις κοινωνικές επαφές. Αλλά, αν πάνε σε ένα κοινωνικό γεγονός όπως μια εταιρική συνάντηση, συχνά νιώθουν καλά με την επιλογή τους και τελικά περνούν όμορφα». Η Greenbaum υποστηρίζει ότι με το να κάνεις κάτι εκτός της ζώνης ασφαλείας σου, θα νιώσεις πιο καλά με τον εαυτό σου. «Οι εξωστρεφείς συνήθως κυριαρχούν στις συζητήσεις σε τέτοιες περιστάσεις. Είναι σημαντικό όμως, σαν πιο εξωστρεφής να δώσεις χώρο και στον εσωστρεφή συνάδερφό σου ώστε να μιλήσει και εκείνος», συμπληρώνει.

Μην είσαι προσκολλημένος στα όρια σου

Αν είσαι εσωστρεφής σε πολλά πράγματα, και εξωστρεφής σε πολλά όλα, τότε έρευνα αναφέρει ότι αυτό είναι πολύ κοινό, και η Greenbaum τονίζει ότι αυτό το μοτίβο, είναι σύνηθες στην σύγχρονη ψυχολογία. «Υπάρχει ολόκληρη θεωρία η οποία λέγεται διεθνώς ‘trait activation theory,’ και κατά την οποία ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς μας, ξεδιπλώνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις», αναφέρει η ίδια. Σύμφωνα με εκείνη, το να αποδεχτούμε ότι είμαστε πολύπλευρες προσωπικότητες μπορεί να μας κάνει καλύτερους ομαδικούς παίκτες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να μην ξεδιπλώνουν την προσωπικότητά τους. Το να ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνο μαύρο ή άσπρο, αλλά έχουμε και το γκρι μέσα μας μπορεί να μας εξελίξει σαν ανθρώπους και σαν επαγγελματίες», υπογραμμίζει.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Δεν Παίρνω Ποτέ Προαγωγή;

Πόσο σου ταιριάζει η δουλειά σου; Οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.