Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Σε ποια γνωστικά πεδία είναι πιο έξυπνοι οι αγχώδεις χαρακτήρες.
-Πώς σκέφτεται το μυαλό εκείνων που αγχώνονται πιο εύκολα.


Χρόνια τώρα ψάχνω για μια τέτοια έρευνα. Κι επιτέλους, τη βρήκα. Και είμαι έτοιμη, απόλυτα έτοιμη να τη μοιραστώ μαζί σου. Ιδιαίτερα αν κι εσύ είσαι ανήσυχος ή αγχώδης τύπος όπως εγώ. Ξέρεις γιατί; Επειδή βαρέθηκα να ακούω όλα αυτά τα χρόνια από όλους την ίδια φράση: μην αγχώνεσαι!

Ε ναι, λοιπόν, είμαι τύπος (προσωπικότητας) Α, που σημαίνει ότι αγχώνομαι λίγο παραπάνω και λίγο πιο εύκολα από τους υπόλοιπους, τους τύπους Β, τους ΑΒ και γενικά τους πιο χαλαρούς και ζεν. Αγχώνομαι συχνά κι εύκολα και δεν ντρέπομαι να το πω. Γιατί, παρόλο που το άγχος μου κάποιες στιγμές με ταλαιπωρεί με τις χιλιάδες ανησυχίες που περιστρέφονται στο μυαλό μου, τις περισσότερες φορές με βοηθάει. Με βοηθάει να οργανώνομαι και να προετοιμάζομαι καλύτερα. Να παράγω περισσότερα και πιο γρήγορα. Να ξεπερνάω τον εαυτό μου, δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να μην τα παρατάω, όταν βρίσκομαι απέναντι σε εμπόδια, αντίθετα, να σπάω το κεφάλι μου, για να βρω λύσεις και διεξόδους.

Και αν είσαι κι εσύ τύπος Α, πράγμα που σημαίνει ότι το άγχος είναι το πιο πιστό σου φιλαράκι, δεν χρειάζεται να νιώθεις μειονεκτικά γι’ αυτό. Η έρευνα που σου βρήκα, εξάλλου, επιβεβαιώνει ότι πιθανόν είσαι πιο έξυπνος ή έξυπνη.

Τι ακριβώς, όμως, αποκαλύπτει η έρευνα;

Η μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο MacEwan υποστηρίζει ότι η γενικευμένη ανησυχία πηγαίνει χέρι χέρι με την υψηλή νοημοσύνη. Με λίγα και απλά λόγια, οι αγχώδεις είναι πιο έξυπνοι. Ορίστε τι έδειξε η έρευνα για αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα που γενικά ανησυχούν περισσότερο απ’ το συνηθισμένο στην καθημερινότητά τους:

– Σημείωσαν υψηλότερα σκορ στα τεστ λεκτικής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν καλύτερο χειρισμό του γραπτού και προφορικού λόγου.

– Μπορούν να εντοπίσουν πιο γρήγορα λάθη και ατέλειες γύρω τους.

– Καταλαβαίνουν πιο εύκολα πότε κι αν κάποιος λέει ψέματα.

– Διδάσκονται καλύτερα από τα λάθη του παρελθόντος, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να προετοιμάζονται καλύτερα για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις.

Ποιο ήταν, όμως, το πιο ενδιαφέρον εύρημα;

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας και με βάση τα ευρήματά της, η τάση κάποιου να ανησυχεί για διάφορα πράγματα δείχνει ότι έχει μια ισχυρή ικανότητα να δίνει περισσότερη σημασία στις λεπτομέρειες, να εξετάζει με απόλυτη ακρίβεια το παρελθόν και να προσεγγίζει το μέλλον με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από εκείνους που δεν αγχώνονται εύκολα.

Και παρόλο που είναι πολλά τα αρνητικά του να είσαι αγχώδης, κυρίως γιατί το χρόνιο άγχος που βαράει συχνά κόκκινο είναι αρκετά επιβαρυντικό για την υγεία σου, είναι σίγουρα μια καλή παρηγοριά να ξέρεις ότι τουλάχιστον καθόλου δεν υστερείς σε εξυπνάδα. Άσε που υπάρχει μια μερίδα που υποστηρίζει ότι χωρίς τους αγχώδεις η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους θα ήταν αιώνες πίσω.

Η έρευνα φυσικά που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Personality and Individual Difference, σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει ότι το αυξημένο άγχος είναι πανάκεια. Φυσικά, λοιπόν, αν είσαι αγχώδης από τη φύση σου, πρέπει να επιδιώκεις να ελέγχεις το άγχος σου. Όμως από την άλλη, παρόλο που είναι σημαντικό να του βάζεις όρια, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το αντιμετωπίζεις σαν κάτι απόλυτα αρνητικό, αφού έχει κι αυτό τη θετική του πλευρά. Αρκεί να τη δεις και να την εκμεταλλευτείς προς όφελός σου!

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Καταπολεμήσεις Το Στρες Με Τη Βοήθεια Της Τεχνολογίας

5 Τρόποι Για Να Μάθεις Να Χειρίζεσαι Το Στρες, Τον Φόβο Και Την Αγωνία

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.