Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
– Γιατί το τρέξιμο είναι το καλύτερο φάρμακο.
– Τι λένε οι επιστήμονες για αυτό.
Τι ήξερες μέχρι τώρα; Ότι τα άτομα με πρόβλημα στο γόνατο θα πρέπει να αποφεύγουν το τρέξιμο ως μορφή άσκησης. Νέα έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την επίδραση του τρεξίματος στην υγεία των γονάτων.
Αυτό πιθανόν να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων αφού ο αριθμός του γενικού πληθυσμού που παρουσιάζει φλεγμονή στο γόνατο είναι μεγάλος. Κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρεις αν δεν το γνωρίζεις ήδη είναι ότι η παρουσία της φλεγμονής είναι χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας, της πιο συχνής νόσου των αρθρώσεων, η οποία προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και τα άτομα άνω των 60 ετών, όπως και όσους έχουν υποστεί τραυματισμούς προκαλώντας περιορισμό της κίνησης που συνοδεύεται από πόνο και οίδημα. Πιο συγκεκριμένα 30 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα στις ΗΠΑ και 4,7 στη Μ. Βρετανία, ενώ στη χώρα μας υποφέρουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 1 εκ. άνθρωποι, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας της ανόδου των ποσοστών παχυσαρκίας και της γήρανσης του πληθυσμού. Σε όλα αυτά τα άτομα η μέχρι τώρα σύσταση ήταν η αποφυγή του τρεξίματος ως μέθοδος άσκησης.
Τα αποτελέσματα νέας μελέτης, όμως, ήρθαν στο φως ανατρέποντας την μέχρι τώρα εδραιωμένη πεποίθηση που ήθελε το τρέξιμο να είναι επιβλαβές για την άρθρωση του γόνατος.
Τι έδειξε η έρευνα;
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Brigham Young University με επικεφαλής τον Robert Hyldahl, επίκουρο καθηγητή της Επιστήμης της Άσκησης, το τρέξιμο κάθε άλλο παρά επιβαρυντικό είναι για την υγεία των γονάτων. Αντίθετα τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη μορφή άσκησης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να λειτουργήσει επιβοηθητικά, καθυστερώντας την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων της άρθρωσης, όπως για παράδειγμα την οστεοαρθίτιδα.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό European Journal of Applied Physiology, μέτρησαν τους δείκτες φλεγμονής στο αρθρικό υγρό που λήφθηκε με παρακέντηση από τα γόνατα πολλών υγιών ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-35 ετών, τόσο πριν όσο και μετά το τρέξιμο.
Τι διαπίστωσαν; Ότι οι ειδικοί δείκτες (δύο κυτοκίνες) που έψαχναν στο αρθρικό υγρό που είχαν λάβει από τα γόνατα των συμμετεχόντων μειώθηκαν μετά από 30 λεπτά τζόγκινγκ.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Robert Hyldahl, η μελέτη δείχνει ότι στους νεαρούς και υγιείς ανθρώπους η άσκηση και πιο συγκεκριμένα το τρέξιμο είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός αντιφλεγμονώδους περιβάλλοντος, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση ή παράταση της υγείας της άρθρωσης σε βάθος χρόνου. Ισοδυναμεί δηλαδή με ένα είδος φαρμάκου.
Φυσικά η επιβεβαίωση των ευρημάτων της μελέτης σε μεγαλύτερο δείγμα είναι απαραίτητη προκειμένου να καταρριφθεί η πεποίθηση ότι το τρέξιμο προκαλεί πόνο στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται ως μορφή άσκησης.
Διάβασε ακόμα:
Το Τρέξιμο Είναι Το Καλύτερο Φάρμακο Σύμφωνα Με Τους Επιστήμονες