Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Αν ο χαρακτήρας σου είναι θέμα DNA.
-Γιατί μας ενδιαφέρει η πραγματική μας ταυτότητα.


Όταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τράμπ, αποκάλεσε την γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν «Ποκαχόντας», αναφερόμενος με άσχημο τρόπο στην ινδιάνικη καταγωγή της, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Εκείνος, ήταν τόσο σίγουρος για το ότι η Γουόρεν έλεγε ψέμματα αναφορικά με την καταγωγή της, που είπε σε ομιλία του τον Ιούλιο του 2018: «Δίνω 1 εκ. δολάριο σε φιλανθρωπικό Ίδρυμα της επιλογής σου, αν κάνεις τεστ και αποδειχτεί ότι λες αλήθεια».

Η Γουόρεν, που υποστήριζε  ότι η οικογένειά της έχει ρίζες από τους Τσερόκι, μια μειονότητα που πολλοί λένε ότι χρησιμοποίησε υπέρ της πολιτικά, απάντησε θετικά στην πρόκλησή του.

Στις 15 Οκτώβρη, το Boston Globe έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα, και μαζί μια ανάλυση από τον γενετιστή του Πανεπιστημίου. Στάνφορντ Κάρλος Δ. Μπουσταμάντε. Στην εν λόγω ανάλυση φαίνεται πως η Γουόρεν έχει 5 γενετικά στοιχεία μέσα στο DNA της, από τους Ινδιάνους. 

Μάλιστα, το χρωμόσωμα 10, το πιο μεγάλο από αυτά, αποδεικνύει πως η ινδιάνικη καταγωγή της είναι 6 με 10 γενιές πίσω από την δική της. Τα αποτελέσματα του τεστ δεν μπορούν να δείξουν αν κατάγεται όντως από την φυλή των Τσερόκι, και η μειονότητα δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό της. Μάλιστα, το 95% του DNA, είναι ευρωπαϊκής καταγωγής.

Τα αποτελέσματα τα οποία αναδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες σε όλες τις Πολιτείες, έφεραν τον διχασμό στους Αμερικάνους πολίτες. Γιατί όμως πολλές φορές ακόμα και εμείς οι ίδιοι, αποδίδουμε χαρακτηριστικά μας στις «ρίζες» μας και ποια είναι τελικά η ταύτότητά μας;

Ο λόγος που θέλουμε να ξέρουμε από πού ήρθαμε 

Ο επιστημονικός συγγραφέας των New York Times Καρλ Τσίμερ, ο οποίος έχει γράψει δύο άρθρα σχετικά με την Γουόρεν και τα αποτελέσματα του τεστ της, λέει ότι η επιθυμία μας να μάθουμε από πού ήρθαμε έχει να κάνει με την ανάγκη όλων μας να ανήκουμε κάπου.

«Θέλουμε να ξέρουμε τους προγόνους μας γιατί θεωρούμε ότι αυτοί είναι η ταυτότητά μας, η οικογένειά μας, μια εσωτερική μας δύναμη», αναφέρει ο ίδιος. 

«Οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ανάγκη να ξέρουν ποιοι είναι και από πού έρχονται, παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ίδια μας την ταυτότητα», λέει η  Νεοϋρκέζα ψυχίατρος Γουέντι Φρέουντ, η οποία και έχει ειδίκευση στα άτομα που είναι υιοθετημένα και ψάχνουν τους φυσικούς τους συγγενείς. 

Η γνώση της ταυτότητάς μας δεν είναι πάντα ευχάριστη

Σίγουρα, όπως η ίδια η Φρέουντ έχει δει πολλές φορές στην πράξη μέσω των ασθενών της, η αναζήτηση της ταυτότητας μπορεί να είναι περίπλοκη για εκείνους που έχουν υιοθετηθεί, αλλά τελικά είναι δύσκολη για όλους μας.

Η αναζήτηση της ταυτότητας για κάποιον ομοφυλόφιλο μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη, μιας και ερευνητές υποστηρίζουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου είναι αυτά που δίνουν σεξουαλική προτίμηση στον άτομο. Ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κουίνες, Τζον Νεστλέ, έχει πει ότι υπάρχει μια τάση να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους σύμφωνα με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους, είτε σε θετική κατηγορία, είτε σε αρνητική.

«Ο όρος γενετικές ”ανωμαλίες” έκαναν τους Ναζί να θεσπίσουν θεωρία σχετικά με το ότι οι Εβραίοι ήταν μειότητα της τότε εποχής. Και αμέσως μετά μετρήθηκε ο εγκέφαλος του πληθυσμού της Αφρικής, ώστε να τους χρησιμοποιήσουν σαν σκλάβους. Και βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το γεγονός ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι ελαφρύτερος σε σχέση με τον αντρικό, έκανε τους γιατρούς περασμένων αιώνων να δημιουργήσουν το στερεότυπο του αδύναμου γυναικείου φύλου, σε σύγκριση με το αντρικό» αναφέρει ο ίδιος.

Δεν μας καθορίζει το αίμα μας, αλλά η ιστορία μας

Ο Τσίμερ προειδοποιεί ότι είναι λάθος η εκτίμηση πως άτομα με το ίδιο DNA, έχουν ίδια ταυτότητα. «Η ταυτότητά μας είναι οι εμπειρίες μας ανά τα χρόνια ζωής μας, και η κουλτούρα μέσα στην οποία μεγαλώσαμε. Αυτά μετράνε πολύ περισσότερο από το DNA», υποστηρίζει.

Ο Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Νόαμ Τσόμσκι, υποστηρίζει ότι η χρήση του DNA της Γουόρεν για να αποδείξει την ινδιάνικη καταγωγή της «δεν στέκει, κυρίως γιατί όλοι μας είμαστε ένα περίπλοκο κράμα.» 

Επιπλέον, αναφέρει πως και ο ίδιος, αν ανακάλυπτε ότι έχει καταγωγή από τον Καύκασο, δεν θα έκανε «καμία διαφορά στην ταυτότητά του ως Αμερικάνος Εβραίος ή στα όσα μέχρι σήμερα έχει ζήσει».

Ο Νέιθαν Χ. Λεντς, καθηγητής βιολογίας στο Κολλέγιο John Jay της Νέας Υόρκης, που μιλώντας στο περιοδικό Psychology Today είπε ότι το DNA μας δεν παίζει κανένα ρόλο στο ποιοι είμαστε, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η γενεολογική μας αναζήτηση πρόκειται για μια επιθυμία να χτίσουμε την ταυτότητά μας. Όλοι μας έχουν την δική μας ιστορία και είναι η ιστορία μας, και όχι η βιολογία που ενώνει οικογένειες».

Ο Κουαμί Άνθονι Άπια, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχει πει ότι «η ταυτότητα είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας και δεν διαμορφώνεται μέσω των γονιδίων. Τα γονίδιά μας, μας δίνουν την εμφάνιση αλλά ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται μέσω των εμπειριών μας. 

Η διαδικασία με την οποία αποκτούμε την ταυτότητά μας έχει κοινωνικό και όχι βιολογικό χαρακτήρα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την Γουόρεν, ο καλύτερος τρόπος να θεσπίσει την καταγωγή της ως Τσερόκι είναι να υιοθετήσει τις αξίες τους. Οι ίδιοι οι Τσερόκι δεν αποφασίζουν ποιος έχει μέρος του DNA τους, αλλά η Γουόρεν δεν έχει βασικές αξίες των Τσερόκι.»

Η ταυτότητα και η αναζήτησή της, μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία για όλους μας, αλλά θα ήμασταν πιο σοφοί αν κάναμε πράξη τα παρακάτω λόγια του Νόαμ Τσόμσκι: «Δεν πρέπει να γενικεύουμε πολύπλοκα θέματα ανθρώπινων σχέσεων, που έχουν πολλές διαφορετικές πτυχές.»

Διάβασε ακόμα:

5 Απλές συνήθειες ύπνου που αξίζει να υιοθετήσεις

Wellness και Well-being στο… μικροσκόπιο

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.