Βρισκόμαστε στην εποχή που η λέξη θεραπεία, η  ενεργειακή θεραπεία καθώς και πολλές άλλες ονομασίες παίρνουν θέση εύκολα σε πολλούς εκπαιδευτικούς τίτλους,   σε συνεδρίες, προγράμματα, βιβλία κ.τ.λ. 

Θεραπείες που υπόσχονται σύντομες αλλαγές μεταμορφώσεις και ψυχική υγεία. Ας είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις επιλογές μας. Όπως γνωρίζουμε για την ψυχική μας υγεία υπάρχουν ψυχολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές, σύμβουλοι καθώς και πνευματικοί πατέρες με χρόνια αποδεδειγμένων ακαδημαϊκών σπουδών και εμπειρίας κ.τ.λ. Φυσικά με ελεύθερη βούληση ο καθένας επιλέγει τι θέλει να κάνει. Μερικοί συνειδητοί τρόποι επιλογής για να αποφύγουμε να χάσουμε χρήματα, χρόνο και ίσως την ψυχική μας υγεία είναι:

Αν πρόκειται να ασχοληθούμε με ενεργειακές και πνευματικές θεραπείες καλό είναι να μελετήσουμε τη θρησκεία μας ή όλες τις θρησκείες και ειδικά με βάση τα πνευματικά μας πιστεύω ώστε να δούμε αν η θεραπεία αυτή έχει  υπόβαθρο σε κάποια θρησκεία που μπορεί να μην θέλουμε να έχουμε επαφή και ειδικά αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο που δεν γνωρίζουμε στη θρησκεία μας. 

Να εξετάσουμε το βιογραφικό του ανθρώπου που θα εμπιστευτούμε, σε ποιο πανεπιστήμιο έχει σπουδάσει, τι εγκυρότητα έχει ο τίτλος σπουδών του, αν υπάρχουν ειδικοί, μέντορες που έχουν κάποιο κρυφό ταλέντο ή χάρισμα ή κάποια γνώση που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη από που την απέκτησαν.

Συστάσεις από ανθρώπους που είχαν παρόμοια εμπειρία και έχει περάσει αρκετός καιρός μετά από αυτήν κατά πόσο διατηρούν τα αποτελέσματα που είχαν. Ξέρετε κάποιες θεραπείες προκαλούν εφήμερη χαρά, ενθουσιασμό και οδηγούν αργότερα σε χειρότερα αποτελέσματα από την αρχική κατάσταση του θεραπευόμενου.

Στις μέρες μας η λεπτομερής αναζήτηση στο ίντερνετ από όρους και πληροφορίες είναι εύκολη για τον καθένα μας. Η ψυχική υγεία θέλει προσπάθεια καθημερινή και είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, οι εύκολες  και οι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Η ελπίδα η αγάπη και η χαρά παρέχονται δωρεάν δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα. 

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.