Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η κίνηση ματ που μπορεί να μία έγκυος στο γραφείο.
-Ποια συστατικά προκαλούν πιο έντονο αίσθημα κορεσμού.


Μεγάλο ποσοστο γυναικών έχουν έντονο το αίσθημα της πείνας και της λιγούρας κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης, συνήθως στο 2ο και στο 3ο τρίμηνο όπου οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται και ίσως να μην τους ακολουθούν τα συμπτώματα του 1ου τριμήνου (ναυτία, εμετοί κτλ). Καθώς οι διατροφικές ανάγκες αλλά και οι προτιμήσεις θα αλλάζουν κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης, υπάρχουν κάποιοι βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Τι γίνεται όμως όταν είσαι έγκυος και πολλές ώρες στο γραφείο;

Η πλειοψηφία των εργαζόμενων γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης ακολουθεί όλους τους κανόνες που αφορούν στα κύρια γεύματα, ξεκινώντας με την κατανάλωση ενός σωστού και πλήρους πρωινού, το οποίο δεν πρέπει να παραλείπεις. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι τα σνακ αποτελούν μεγάλο «πειρασμό» για τις περισσότερες εγκυμονούσες. Ιδιαίτερα στο γραφείο όπου δεν μπορούν να ετοιμάσουν κάτι υγιεινό εκμεταλλευόμενες τα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο. Και παρόλο που η γενική αίσθηση είναι ότι ένα μικρό και απλό σνακ δεν είναι τίποτα σπουδαίο, μπορεί τελικά να προσφέρει «κενές» θερμίδες και καθόλου θρέψη. Η λέξη κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι μία: προετοιμασία. Με λίγα λόγια θα πρέπει να έχεις φροντίσει να φέρεις στο γραφείο κάποια υγιεινά σνακ από το σπίτι.

Τι επιλογές έχεις;

Μπορείς να επιλέγεις φρούτα σε συνδυασμό με ανάλατους ξηρούς καρπούς, κράκερ, ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά (αγελαδινό βιολογικό, πρόβειο ή κατσικίσιο) σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι ή φρούτο αποτελεί επίσης μία καλή λύση.

Το τυρί θα σου προσφέρει ασβέστιο, καλά λιπαρά αλλά και κορεσμό. Τα 15-30γρ. τυρί (όπως γραβιέρα ή κίτρινο τυρί) με φρυγανιά ή μία λεπτή φέτα πολύσπορο ψωμί είναι μέσα στη λίστα με τις επιλογές σου. Αν το μεσημεριανό σου γεύμα είναι ελαφρύ, τότε ένα αβγό βραστό με ένα παξιμάδι ή μία λεπτή φέτα (30γρ) φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλας σε φύλλο μαρουλιού θα σε καλύψει.

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών ή smoothies με γάλα ή γιαούρτι αποτελούν πάντα μία γρήγορη λύση για το σνακ.

Κι αν οι λιγούρες επιμένουν;

Αν έχεις καταναλώσει όλα τα σνακ της ημέρας αλλά οι λιγούρες εξακολουθούν να είναι έντονες τότε να έχεις πάντοτε μαζί σου sticks καρότου, αγγουριού, πιπεριές και τοματίνια. Θα καλύψουν το αίσθημα της πείνας ενώ θα σου προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, χωρίς να σου αποδώσουν περιττές θερμίδες.

Επίσης καλό είναι να προτιμας να επιλέγεις προϊόντα ολικής άλεσης ή κριθαριού, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σε χορταίνουν (κοινώς προκαλούν κορεσμό) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη θα πρέπει να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα, εκείνα με πολλά πρόσθετα και συντηρητικά.

Τι γίνεται με τα γλυκά;

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την καθημερινή κατανάλωση γλυκών είναι να εισάγεις τη γλυκιά γεύση στα τρόφιμα σου. Αντικατάστησε το γλυκό του εμπορίου με κάτι πιο υγιεινό και θρεπτικό όπως μέλι, ρόφημα κακάο, μαύρη σοκολάτα, παστέλι, μπάρα ενέργειας που δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά έχει ως βάση της τη βρώμη, το μέλι ή/και το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, σπιτικά φρούτα κομπόστα ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.

Κι αν διψάς;

Καλό είναι να αποφεύγεις τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη (κρύο τσάι εμπορίου, χυμούς εμπορίου, αναψυκτικά). Για να καλύψεις το αίσθημα της δίψας, δοκίμασε φυσικό μεταλλικό νερό ή αρωματισμένο νερό με φρούτα, αγγούρι ή μοσχολέμονο.

Μην ξεχνάς ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της εγκυμοσύνης είναι η επίτευξη μιας ομαλής αύξησης σωματικού βάρους που επιτυγχάνεται μέσω της ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής. Και οι παραπάνω συμβουλές είναι βέβαιο ότι σε καθοδηγούν σωστά σε αυτό τον δρόμο.

Διάβασε ακόμα:

Κάνει Να Πίνεις Καφέ Αν Είσαι Έγκυος;

6 Βήματα Για Να Ενεργοποιήσεις Τον Μεταβολισμό Σου

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.