Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους.


Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη και ταυτόχρονα μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή της γυναικάς η οποία διαρκεί εννέα μήνες, ή περίπου 39-41 βδομάδες ή αλλιώς 280 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα υφίσταται πολλές ανατομικές και λειτουργικές μεταβολές, οι οποίες αποσκοπούν αρχικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού της εγκύου, έπειτα στην προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου και τέλος στην προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και το θηλασμό.

Μεταβολισμός

Ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται κατά 15-20% με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή πρόσληψη της εγκύου με σκοπό να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες καθώς και του εμβρύου.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους κατά την κύηση είναι απαραίτητη και φυσιολογική διότι επηρεάζει άμεσα τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αποτρέποντας στις περισσότερες φορές τη γέννηση ελλειποβαρών παιδιών. Μια σωστή και υγιεινή διατροφή της μητέρας συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό στη γέννηση ενός υγιούς μωρού καθώς και με τα μετέπειτα στάδια ζωής του. Επίσης η παρακολούθηση της αύξησης του βάρους θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και τακτικά από τον γυναικολόγο και διαιτολόγο της εγκύου.

Προσοχή: Προγράμματα αδυνατίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστώνται.

Συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση βάρους είναι οι πολλές ορμονικές μεταβολές. Το συνολικό βάρος που συνιστάται να πάρει μια έγκυος εξαρτάται από το βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος. Η αύξηση βάρους θα πρέπει να γίνεται με σταδιακό ρυθμό ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.

Ως μέτρια αύξηση βάρους θεωρείται το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η οποία κυμαίνεται από 4-5 κιλά. Στη συνέχεια το βάρος αυξάνεται περισσότερο, όπως και η ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο το σωματικό βάρος αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Δείκτης Μάζας Σώματος- ΔΜΣ* Πριν από την εγκυμοσύνηΜέσος ρυθμός αύξηση βάρους κατά το 2ο και 3ο τρίμηνοΕύρος Συνολικής πρόσληψης βάρους
<18,5 ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ500 γρ /εβδομάδα 12 – 18 kg
18,5-24,9 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 400 γρ/εβδομάδα11- 16 kg
25-29,9 ΥΠΕΡΒΑΡΗ300 γρ/εβδομάδα7 – 11.5 kg
30 ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ200 γρ/εβδομάδα5 – 9 kg

*Ο υπολογισμός του ΔΜΣ γίνεται διαιρώντας το βάρος σώματος πριν την εγκυμοσύνη με το τετράγωνο του ύψους
ΔΜΣ= Βάρος (σε κιλά)/ Ύψος 2 (μέτρα2) [παράδειγμα: ΔΜΣ = 55kg/ 1,602= 21,5 kg/m2 ΦΥΣΙΟΛ. ΒΑΡΟΣ

Ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε ενέργεια είναι αυξημένες, παρόλο αυτά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται διπλάσια ποσότητα φαγητού. Υπολογίζεται ότι η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται ανά τρίμηνο στο δεύτερο και τρίτο περίπου 300 θερμίδες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί πως αν η εγκυμοσύνη ξεκινήσει με φυσιολογικό βάρος δεν χρειάζεται επιπλέον πρόσληψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Ισορροπημένη Διατροφή

Η διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα από ολές τις ομάδες τροφίμων προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες διατροφικές ανάγκες σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Μια σωστή και υγιεινή διατροφή της μητέρας συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό στη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Σωματική δραστηριότητα

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίσει ή ακόμα και να εντάξει τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά της προσαρμόζοντας την ένταση της άσκησης, ανάλογα με το επίπεδο της, καθώς και με το στάδιο της εγκυμοσύνης πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της και τις οδηγίες ενός έμπειρου γυμναστή. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αύξησης του σωματικού βάρους, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την αντοχή για τον τοκετό και καλυτερεύει η ποιότητα ύπνου.

Bonus tip: 3 κυρίως γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα γεύματα σε συνδυασμό με συχνή άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα θα βοηθήσουν σημαντικά στο να μειωθούν οι «λιγούρες», η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και πρόχειρου φαγητού.

Διάβασε ακόμα:

Βιταμίνη C: Ένας Ισχυρός Σύμμαχος Για Την Υγεία

Η Ορμόνη Της Νεότητας

Author(s)

  • Θαλής Παναγιώτου

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.