Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι διαπίστωσαν Έλληνες ερευνητές σχετικά με τον τρόπο που χτυπά ο ιός SARS-COV-2 διαφορετικές φυλές.

-Σε τι χρησιμεύουν οι νέες πληροφορίες στην παρασκευή γενετικού προγνωστικού τεστ στο μέλλον;


Ίσως το έχεις ακούσει ή έχεις διαβάσει. Ο ιός πιθανόν είναι πιο επιθετικός ή θανατηφόρος για κάποιους με βάση το γενετικό τους υπόβαθρο. Ισχύει όμως πράγματι κάτι τέτοιο;

Επιστήμονες στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αναγνώρισαν γενετικούς πολυμορφισμούς (μικροαλλαγές στο DNA) οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη νοσηρότητα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Παρακολουθώντας κάθε διεθνή εξέλιξη που αφορά σε πιθανές γενετικές συσχετίσεις με τη νοσηρότητα του ιού SARS-COV-2, οι επιστήμονες του Κέντρου βασίστηκαν σε αναφορές και μελέτες σχετικές με τη  δυσανάλογα αυξημένη θνησιμότητα Covid-19 σε πληθυσμούς Αφρικανικής, Νοτιο-Ασιατικής και Λατινο-Αμερικανικής καταγωγής.

Τι έδειξε η μελέτη;

Σε υπολογιστική μελέτη, και με δεδομένα που αντλήθηκαν από το πρόγραμμα “1000 Genomes Project”, διερευνήθηκαν δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο ΙFIΤΜ3 το οποίο σχετίζεται με την κυτταρική αντι-ιική άμυνα, σε 26 διαφορετικούς πληθυσμούς.

Στη μελέτη αυτή, επιβεβαιώνεται η διεθνής παρατήρηση πως οι πληθυσμοί Αφρικανικής, Αμερικανο-Λατινικής και Νοτιο-Ασιατικής καταγωγής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα από τον ιό SARS-CoV-2, καθώς προστίθενται ενδείξεις για ύπαρξη συγκεκριμένου γενετικού υπόβαθρου, που φαίνεται να συνδέεται με τη νοσηρότητα, πέρα από άλλους πιθανούς οικονομικο-κοινωνικούς παράγοντες.

Tα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι o συνδυασμός των συγκεκριμένων πολυμορφισμών του γονιδίου IFITM3, μπορεί να είναι καίριας σημασίας για την εισβολή του ιού στο κύτταρο και να προδιαθέτει για χειρότερη εξέλιξη της λοίμωξης.

Πώς εξηγείται;

Ο ιός SARS-CoV-2 πιθανά χρησιμοποιεί τη βασική πρωτεΐνη κυτταρικής αντι-ιικής άμυνας IFITM3, προκειμένου να διευκολύνει την είσοδό του στο κύτταρο και να πολλαπλασιαστεί. Παρόμοιος μηχανισμός κυτταρικής εισβολής έχει παρατηρηθεί  και από τον κορωνοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Η έρευνα δίνει τις πρώτες ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της πρωτεΐνης ΙFΙΤΜ3 στη νοσηρότητα του SARS-CoV-2.  Αν επιβεβαιωθεί η υπόθεση πειραματικά, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης COVID-19.

Σε τι χρησιμεύει η πληροφορία αυτή για το μέλλον;

Η αναγνώριση συνδυασμού πολυμορφισμών που σχετίζονται με τη νοσηρότητα COVID-19,  πιθανά να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον τη βάση γενετικού προγνωστικού τεστ, που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπειών για τους πιο σοβαρά ασθενείς, με γνώμονα το γενετικό τους προφίλ. 

Τη μελέτη υπογράφουν ο Βιοπληροφορικός, Δρ. Δημήτρης Νικολούδης, η Βιοχημικός και Project Manager του Κέντρου, Δρ. Ασημίνα Χιωνά και ο Ιατρικός διευθυντής του Κέντρου, Δρ. Δημήτρης Κουντουράς. 

Ολόκληρη η μελέτη εδώ

Διάβασε ακόμα:

Οι 8 βασικές διαφορές τους sars-cov-2 με την εποχική γρίπη

Η παχυσαρκία ευαίσθητη στον COVID-19

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.