Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιους πρέπει να αφήνεις να σε επηρεάζουν.
-Τι πρέπει να σκεφτείς πριν ανοίξεις το στόμα σου.


Η κριτική πρέπει να γίνεται τη σωστή στιγμή, με τον σωστό τρόπο και από τον σωστό άνθρωπο. Οτιδήποτε άλλο, όσο καλές προθέσεις και αν έχει, στο τέλος πιο πιθανό είναι να κάνει κακό, παρά καλό.

«Δεν σου κάνω κριτική, συμβουλές σου δίνω!» η πιο συνηθισμένη πρόταση. Συμβουλές δίνουμε μόνο όταν μας τις ζητάνε και μόνο όταν είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση διεξοδικά και έχουμε εμπειρία στον τομέα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι η ανάγκη μας να αισθανθούμε ανώτεροι, εξυπνότεροι, καλύτεροι. Είναι μια εγωιστική κίνηση αυτοπραγμάτωσης που στην ουσία του δεν έχει σχέση με τον άλλον, αλλά με εμάς.

Αν στα αλήθεια θέλεις να βοηθήσεις, αφιέρωσε χρόνο, μάθε, άκου, ρώτα, κατάλαβε και μετά σκέψου τι να πεις. Και πάλι, είσαι εσύ ο σωστός άνθρωπος να δώσει συμβουλή σε αυτό το θέμα; Έχεις περάσει όσα περνάει ο άνθρωπος που θέλεις να συμβουλέψεις; Έχεις καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα που θέλεις να συμβουλέψεις;

Αν έχεις περάσει τα ίδια, αλλά έχεις αποτύχει – μίλα! Μίλα για αυτά που έκανες ή δεν έκανες και έφτασες στην αποτυχία. Αν έχεις περάσει τα ίδια και έχεις πετύχει – μίλα! Μίλα για αυτά που νομίζεις ότι οδήγησαν στην επιτυχία. Αν δεν έχεις περάσει τα ίδια – μη μιλάς! Να θυμάσαι, όταν δεν έχουμε καεί από την ίδια φωτιά, δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι θα κάναμε αν μέναμε με τις στάχτες της.

Πολλοί θα μιλήσουν, όλους θα τους ακούς, αλλά λίγους θα αφήνεις να σε επηρεάζουν.

Ζητάω πολύ συχνά την γνώμη ανθρώπων που εκτιμώ για διάφορα θέματα. Αλλά πάντα ζητάω hands-on βοήθεια και όχι λόγια του αέρα – και πάντα απευθύνομαι σε ανθρώπους που ξέρω ότι έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα και είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για να καταλάβουν και μετά να δουλέψουν μαζί μου.

Οι νέοι επιχειρηματίες δεν ωριμάζουμε με την κριτική, αλλά με ανθρώπους που κάθονται μαζί μας και μοιράζονται την εμπειρία τους – όχι τη γνώμη τους χωρίς εμπειρία. Ωριμάζουμε όταν μας μαθαίνουν πως έπρεπε να κάνουμε κάτι και όχι με το να μας υποδεικνύουν απλά πόσο εσφαλμένα χειριστήκαμε ένα θέμα.

Αν είσαι νέος και περνάς αυτό που περιγράφω να θυμάσαι: πολλοί θα μιλήσουν, όλους θα τους ακούς, αλλά λίγους θα αφήνεις να σε επηρεάζουν.

Αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται να σε βοηθήσει, θα βρει χρόνο, θα σε ακούσει, θα σε καταλάβει και με πολύ μεγάλο δισταγμό και λόγια προσεκτικά επιλεγμένα θα σε συμβουλέψει. Και όσο θα τον ακούς, θα ξέρεις πως αυτός ο άνθρωπος μιλάει γιατί πραγματικά ενδιαφέρεται και θέλει το καλό σου – αφού έχει μελετήσει πιο είναι το καλό σου!

Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά wanna be μέντορες που ψάχνουν κάποιο «θύμα» να θυσιάσουν στον εγωισμό τους για να νιώσουν ανώτεροι / ωριμότεροι. Και αν είσαι ένας wanna be μέντορας, να θυμάσαι, πολλές φορές δεν σου λέμε κάτι απλά γιατί δεν θέλουμε εμείς να το παίξουμε wanna be μέντορες και να σου ασκήσουμε κριτική για την συμπεριφορά σου.

Την επόμενη φορά που θα έχεις την ορμή να μιλήσεις εστιάζοντας μόνο στα αρνητικά, σκέψου: είναι η σωστή στιγμή; Έχεις πλήρη εικόνα; Είναι έτοιμος ο άλλος να σε ακούσει; Γιατί θέλεις να μιλήσεις – ποιο είναι το κίνητρό σου; Έχεις την εμπειρία στο θέμα; Έχεις βρει τα σωστά λόγια και τρόπο για να εκφραστεις;

Αν έστω σε ένα από τα παραπάνω δεν είσαι σίγουρος, σώπα. Θα κάνεις καλό και σε εσένα και στον άλλο, αλλά και στη σχέση σας!

Αρχική δημοσίευση από τη Σουζάνα Θεοδωρίδου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

3 Τρόποι Για Να Διαχειρίζεσαι Την Κριτική Των Άλλων

Τα Θετικά Της Χαμηλής Αυτοεκτίμησης. Κι Όμως Υπάρχουν!

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.