Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόση ώρα πρέπει να πλένεις τα χέρια σου.
-Γιατί να μην βάζεις τα παπούτσια μέσα στο σπίτι.


Νομίζεις ότι για να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής απαιτείται χρόνος και κόπος; Όχι πάντα. Μερικές φορές πολύ απλά, μικρά βήματα μπορούν σταδιακά να μας εκπαιδεύσουν σε ένα πιο υγιεινό life style. Εμείς σου προτείνουμε 4 συνήθειες καθαριότητας που θωρακίζουν την υγεία σου και δεν απαιτούν πάνω από 1 λεπτό, για να τις προσθέσεις στην καθημερινότητά σου!

Πλύνε τα χέρια σου

Τόσο κοινότοπη συμβουλή, όμως, πόσο βέβαιος ή βέβαιη είσαι ότι την ακολουθείς πιστά; Η καθαριότητα των χεριών συμβάλλει στην περιφρούρηση της υγείας, κυρίως επειδή είναι το πιο βασικό μέτρο πρόληψης ιώσεων και λοιμώξεων. Μην ξεχνάς ότι τα χέρια αποτελούν το κύριο μέσο διάδοσης ιών και βακτηριδίων. Ξέρεις, όμως, κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα χέρια σου; Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά από κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικό ή νοσοκομειακό χώρο, μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν το φαγητό, αλλά και πριν αγγίξεις τρόφιμα, π.χ. κατά το μαγείρεμα, μετά την ενασχόληση με ζώα και μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Πόσος είναι ο ενδεικνυόμενος χρόνος πλυσίματος; 20 έως 30 δευτερόλεπτα αρκούν. Καθιέρωσε το μέτρημα κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου και είσαι στο σωστό δρόμο.

Η καθαριότητα των χεριών συμβάλλει στην περιφρούρηση της υγείας, κυρίως επειδή είναι το πιο βασικό μέτρο πρόληψης ιώσεων και λοιμώξεων.

Βούρτσισε…

Νομίζεις ότι θα σου πω τα δόντια σου; Αυτό το ξέρεις. Δεν χρειάζεται να στο υπενθυμίσω. Θα σου πω, όμως, ότι μαζί με τα δόντια να μην ξεχνάς να βουρτσίζεις και τη γλώσσα σου. Ενώ γνωρίζεις τη σημαντικότητα του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών, ώστε να τα προστατευτείς από την τερηδόνα και την ουλίτιδα, το βούρτσισμα της γλώσσας είναι κάτι που μάλλον αμελείς. Για να κρατήσεις, λοιπόν, τη στοματική κοιλότητα καθαρή και να εξασφαλίσεις δροσερή αναπνοή, βούρτσισε απαλά την επιφάνεια της γλώσσας σου από πίσω προς τα εμπρός! Και μην ανησυχείς, θα σου πάρει λιγότερο από ένα λεπτό κάθε φορά.

Άπλωσε στον ήλιο την πετσέτα σου

Η υγρασία που φυλακίζεται στην πετσέτα κάθε φορά που σκουπίζεις τα χέρια ή το σώμα σου μπορεί να δημιουργήσει ένα γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Η πετσέτα που έχει χρησιμοποιηθεί και είναι υγρή πρέπει να απλώνεται έξω στον ήλιο και να στεγνώνει. Δε θα σου πάρει πάνω από ένα λεπτό για να το κάνεις. Φυσικά, θα πρέπει να την αλλάζεις με άλλη καθαρή σε σύντομο μεσοδιάστημα. Πόσο συχνά ακριβώς; Δύο φορές την εβδομάδα κι όχι μία, όπως νομίζουν οι περισσότεροι.

Άσε τα παπούτσια σου έξω από την πόρτα

Για να κάνεις τη συγκεκριμένη κίνηση απαιτούνται μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Αφήνοντας τα παπούτσια έξω από το σπίτι, κάθε φορά που έρχεσαι από έξω, αποτρέπεις τη μεταφορά ρύπων στο εσωτερικό του σπιτιού και μαζί τους κρατάς μακριά και μικρόβια και αλλεργιογόνα. Μια απλή συνήθεια που εξασφαλίζει και λιγότερο κόπο ως προς το καθάρισμα και ένα υγιεινό περιβάλλον εντός του σπιτιού γενικότερα. 

Διάβασε ακόμα:

8 Καθημερινές Συνήθειες Για Να Είσαι Πάντα Υγιής 

Για Όλα Φταίνε Τα Ξενύχτια… Δυστυχώς!  

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.