Μου αρέσει πολύ το τρέξιμο στη φύση αλλά λόγω καιρού και υποχρεώσεων δεν προλαβαίνω πάντα να το εντάξω στο πρόγραμμά μου, με αποτέλεσμα να τρέχω στο διάδρομο. Υπάρχει διαφορά; – Σ.Κ

Το τρέξιμο είναι από τις πιο ευχάριστες και αποτελεσματικές μορφές αερόβιας άσκησης, όπου και αν επιλέξουμε να γίνεται. Κάποιες παράμετροι βέβαια, όπως η εναλλαγή του τοπίου και το οξυγόνο, μπορούν να κάνουν το εξωτερικό τρέξιμο πιο αποτελεσματικό απ’ ότι αυτό στον διάδρομο. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον διάδρομο και το έξω από άποψη καύσεων ή άσκησης αν η ένταση της άσκησης είναι ίδια. Από θέμα ψυχολογίας όμως με δεδομένο ότι βλέπεις όμορφες εικόνες έχει σαφώς πλεονέκτημα και συμβάλλει εκτός από την εκγύμναση και στην βελτίωση της διάθεσής μας, καθώς η άσκηση χρειάζεται και ανεβασμένη ψυχολογία και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις εναλλαγές του τοπίου στη φύση.

Ότι και αν επιλέξεις παρόλα αυτά φρόντισε να προστατεύσεις τα γόνατα, την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σου όσο καλύτερα μπορείς. Αν τρέχεις σε στίβο φορώντας και σωστά παπούτσια δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως τρέχεις στον δρόμο, ακριβώς επειδή δεν έχει φτιαχτεί για τρέξιμο, θα πρέπει να προσέχεις ακόμα περισσότερο και να προστατεύεσαι όχι μόνο με τα κατάλληλα παπούτσια αλλά ακόμα καλύτερα φορώντας και εξειδικευμένα αντικραδασμικά πέλματα που μπορείς να φτιάξεις ειδικά για τις ανάγκες των ποδιών σου. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφώνται οι κραδασμοί και θα κατανέμονται σωστά οι πιέσεις αποφεύγοντας τους πιθανούς τραυματισμούς. 

Η Σόφη Πασχάλη είναι motivator με εξιδίκευση στη yoga, την aerial yoga και τα fitness programmes. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και marketing, έχει δίπλωμα life coach και είναι συγγραφέας του βιβλίου “Η απάντηση είσαι εσύ!”.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Τι Πρέπει Να Προσέχεις, Αν Τρέχεις

Νυχτερινό Τρέξιμο: Γιατί Να Το Προτιμήσεις

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.